A tavasz egyik legnagyobb ajándéka a medvehagyma

A medvehagyma évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az erdők talaját üde zöld szőnyegként borító növény nemcsak a konyhában, hanem a természetes gyógyászatban is nagy szerepet játszik. De vajon honnan ered a neve, és miért érdemes fogyasztani? Nézzük meg közelebbről ezt a különleges növényt.

A medvehagyma története és eredete

A medvehagyma (Allium ursinum) neve már önmagában is sokatmondó. A legenda szerint a téli álomból ébredő medvék első táplálékai között szerepel, mivel segít megtisztítani a szervezetüket és feltöltődni a hosszú hónapok után. Az emberek is már régóta ismerik és használják. A középkorban gyógyító erejét nagyra becsülték, és úgy tartották, hogy tisztító, erősítő hatása van. Európa és Ázsia számos területén honos, különösen a nedves, árnyékos erdőkben található meg nagy számban.

Gyógyhatásai

A medvehagyma igazi vitaminbomba, tele van C-vitaminnal, illóolajokkal és kéntartalmú vegyületekkel, amelyek támogatják az immunrendszert és segítik a szervezet méregtelenítését. A hagyományos gyógyászatban gyakran alkalmazzák vértisztítóként és emésztést segítő szerként. Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a magas vérnyomást, javítja a vérkeringést, és segít a szervezet koleszterinszintjének szabályozásában. Antibakteriális és gombaellenes hatásai miatt a fertőzések elleni védekezésben is szerepet játszik.

Hogyan gyűjtsük a medvehagymát?

A medvehagyma gyűjtése március végétől április végéig a legideálisabb. Fontos azonban tudni, hogy könnyen összetéveszthető az őszi kikericcsel. Mondják azt is, hogy a gyöngyvirággal is összetéveszthető. Szerintem egyáltalán nem! Más a levele és egyébként is a gyöngyvirág sokkal később bújik elő a földből! Azonban a legjobb módszer az azonosítására, ha összedörzsöljük a levelét: ha erőteljes fokhagymaillatot érzünk, akkor biztosan medvehagymát találtunk. A természet tisztelete érdekében mindig csak annyit szedjünk, amennyire szükségünk van, minden bokron hagyjunk legalább 1-2 levelet és ne tépjük ki a gyökerét, hogy jövőre is tudjon kihajtani.

Felhasználása a konyhában

A medvehagyma frissen a legértékesebb, hiszen ekkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Kiválóan használható salátákban, levesekben, szendvicsekben, de készíthetünk belőle pestót, fűszervajat vagy akár krémlevest is. A főzés során azonban ügyeljünk arra, hogy ne hevítsük túl, mert elveszítheti értékes hatóanyagait. A legjobb nyersen fogyasztani, vagy csak a főzés végén hozzáadni az ételekhez.

Tárolása és tartósítása

Ha szeretnénk a medvehagymát hosszabb ideig megőrizni, több módszer is rendelkezésre áll. Az egyik legegyszerűbb módja a fagyasztás, amikor a megmosott és megszárított leveleket légmentesen záródó zacskóba tesszük. Szárítva is eltartható, bár így veszíthet az intenzív ízéből. Egy másik kiváló módszer a medvehagymás olaj vagy ecet készítése, amely hónapokig eláll és bármikor felhasználható salátákhoz vagy egyéb ételekhez.

A medvehagyma tehát nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Ha tavasszal ellátogatunk az erdőbe, érdemes figyelni a friss, zöld leveleire, hiszen egy igazi természetes csodát rejt magában. Legyen az a konyhában vagy a házi patikában, biztosan hasznát vesszük ennek az értékes növénynek.

 

medvehagyma

Vérnyomáscsökkentő csodanövények
  A magas vérnyomást nevezhetjük „néma gyilkosnak” is, mivel a szívroham, a szívelégtelenség, a stroke és nem utolsó sorban a veseelégtelenség...
TOVÁBB
Csodálatos tavaszi gyógyító a medvehagyma
  Egyre több kutatás is bizonyítja, hogy a medvehagyma fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében a benne található...
TOVÁBB
Medvehagymás sajtos tészta
    Medvehagymás sajtos tészta   Hozzávalók 80 dkg liszt, 5 dl tej 1 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, 20 dkg vaj,...
TOVÁBB
A tavasz egyik legnagyobb ajándéka a medvehagyma
A medvehagyma évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az erdők talaját üde zöld szőnyegként borító növény nemcsak a konyhában, hanem a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A biciklizés egy pedálon hajtott életelixír!
Amikor az ember felpattan a biciklire, valójában nem csak a pedálokat kezdi el hajtani....
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Ahol az időnek lelke van – Barangolás a szentendrei Skanzen világában
Van egy hely Magyarország szívében, ahol a tornác még mesél, a padlás zörög a nyár szelével,...
Közönséges keserűgyökér (Picris hieracioides) – A vadmezők keserédes kincse
A közönséges keserűgyökér (latinul Picris hieracioides) egyike azoknak a szerény megjelenésű,...

Címkék