Amikor az ember belépett a régi vidéki házakba, nemcsak a frissen sült kenyér illata csapta meg az orrát, hanem az a finom, fűszeres, enyhén borsos aroma is, amely a konyhában száradó gyógynövényekből áradt. És ott, a gerendáról lógva, biztosan ott volt a kakukkfű is — szinte hallani lehetett, ahogy súgja: „Ne félj, én majd megerősítelek!”
A kakukkfű nem véletlenül vált a házi patikák hűséges társává. Ez az apró, de annál illatosabb növény annyi jótékony hatással bír, hogy ha most egyenként felsorolnánk őket, még a kakukkmadár is elfelejtene énekelni a végére. De kezdjük az elején!
A bátorító fűszer
A kakukkfüvet már az ókorban is ismerték és becsülték. A római katonák például kakukkfüves fürdőt vettek, hogy növeljék a bátorságukat, mert úgy tartották: aki kakukkfűvel él, annak nem remeg meg a térde. Ha jobban belegondolunk, ez nem is annyira légből kapott. A kakukkfű ugyanis erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, támogatja a légutakat – és ha az ember jól kap levegőt, hát valóban bátrabban indul neki a világnak!
Mire jó a kakukkfű?
A kakukkfű igazi univerzális csodaszer. A torokfájás első szúrására, a köhögés makacs rohamaira, vagy akár a gyenge emésztésre is bevethetjük. A benne található timol nevű hatóanyag erőteljes fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó tulajdonságokkal bír. Nem véletlen, hogy régen, amikor még nem volt minden sarkon gyógyszertár, a nagymamák a kakukkfű-teát ajánlották köhögésre, toroköblögetésre, vagy egy kiadós nátha esetén.
Ha pedig a gyomrunk morogna elégedetlenül egy nehezebb ebéd után, egy bögre kakukkfűtea nemcsak megnyugtatja, de újra tűzre is kapja az emésztésünk kis kályháját. Szóval kakukkfűvel nemcsak bátrak, hanem elégedett pocakúak is leszünk.
Hogyan használjuk?
A kakukkfüvet szárítva a legegyszerűbb tárolni. Egy csokorral felakasztva, fejjel lefelé, száraz, árnyékos helyen hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát. A megszáradt leveleket lemorzsolhatjuk, és jól záródó üvegbe tehetjük.
Torokfájásra készítsünk belőle teát: egy teáskanál szárított kakukkfüvet forrázzunk le két deci vízzel, fedjük le, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Ha kicsit megédesítjük mézzel, nemcsak hatásos, hanem mennyeien finom is lesz.
Légúti bajok esetén inhalálásra is kiváló: egy marék kakukkfüvet forrázzunk le egy tálban, hajoljunk fölé, terítsünk a fejünkre egy törülközőt, és lélegezzük be a gyógyító gőzöket. (Figyelem: ez nem a legjobb ötlet, ha épp randira készülünk, mert a kipirult arc és a párás haj nem biztos, hogy rögtön Oscar-díjat érne.)
Egy csepp varázslat
A kakukkfű illóolaja szintén igazi kincs. Ha néhány cseppet adunk a párologtatóba, tisztítja a levegőt, erősíti a lelket, és elűzi a nyúlós, unalmas téli napok szürkeségét. Egy régi mondás szerint: „Ahol kakukkfű illatozik, ott a rossz szellemeknek nincs maradása.” Hát ki ne szeretne ilyen jókedvű védelmet?
A régi idők bölcsessége ma is él
A kakukkfű tanít nekünk valamit, amit a modern világ sokszor elfelejt: hogy a gyógyulás nem mindig a harsány reklámokban vagy a csillogó üvegekben rejlik. Néha elég egy aprócska növény, egy bögre meleg tea és a tudat, hogy valami örök és igaz dolgot tartunk a kezünkben. Ahogy a nagymamáink is tették.
Úgyhogy, ha legközelebb megfájdul a torkod, vagy csak egy kis lelki megerősítésre vágysz, jusson eszedbe a kakukkfű. Ott van, készen arra, hogy újra és újra bebizonyítsa: a természet kicsi, de annál hatalmasabb csodákat rejt.
Házi recept – Kakukkfüves köhögés elleni szirup
Ha egy köhögés nem akar kimenni az ajtón, ideje házi praktikával rákoppintani az orrára! Ehhez a sziruphoz semmi másra nem lesz szükséged, csak egy kis kakukkfűre, némi mézre, meg arra a jó öreg türelemre, amit a befőzéskor is előveszünk a spájzból.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál szárított kakukkfű (vagy 4 evőkanál friss, ha a kertből szeded)
- 2,5 dl víz
- 1,5 dl méz (lehetőleg termelői, igazi házi méz)
Elkészítés: Forrald fel a vizet, majd vedd le a tűzről, és add hozzá a kakukkfüvet. Fedd le, és hagyd állni 15–20 percig, hogy a kakukkfű szíve-lelke kioldódjon. Szűrd le, majd amikor már langyosra hűlt (nehogy a méz értékes hatóanyagai megsérüljenek!), keverd bele a mézet.
Öntsd tiszta, kis üvegbe, és tárold hűtőszekrényben.
Naponta 3-4 alkalommal egy-egy teáskanálnyit nyugodtan bekanalazhatsz belőle.
Kis trükk: Ha nagyon száraz köhögést csillapítanál, egy picike citromlevet is csepegtethetsz bele. Az íze is üdítőbb lesz tőle!
Fontos megjegyzés: Mézes szirupot 1 éves kor alatti babáknak nem adunk! Ők még csak a kakukkfű illatát szimatolják, méz nélkül.