A kakukkfű az egyik legkedveltebb fűszernövény kiváló íze és illata miatt. Amellett, hogy ételeink ínycsiklandozó illatúvá és ízűvé válnak használatával. Emellett egészségünkre is nagyon jó hatással van, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.
Ma már minden konyhában megtalálható a kakukkfű, azonban nem új keletű fűszernövény, hiszen már az ókorban is használták. Az ókori görögök számára a kakukkfű a bátorságot jelképezte, ezért az asszonyok háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek. Az egyiptomiak pedig kakukkfűolajat használtak balzsamozásra, mivel erős illata van és fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Fertőtlenítő hatása miatt antibiotikum gyanánt is sokan használják. A kakukkfű különösen a járványok idején tett nagy szolgálatot. Ekkor nem csak fogyasztották, de füstölésre is használták, annak érdekében, hogy a fertőzéseket mindenképp elkerüljék az emberek. Ma már leginkább védőoltásokkal védekezhetünk a fertőzések ellen, ugyanakkor köptető és nyálkaoldó hatása miatt a mai napig előszeretettel alkalmazzák. A kakukkfüvet ezenkívül az emésztés serkentésére, légúti megbetegedésekre, bélférgek kiirtására és torokfájásra is használhatjuk. Bár elsősorban ételek fűszerezésére használjuk, ugyanakkor teát is készíthetünk belőle. A kakukkfű tea torokfájás és köhögés ellen is hatásos, különösen akkor, ha a teát mézzel és citrommal ízesítjük. A tea kortyolgatása gyomornyugtató hatású is egyben, ezért célszerű gyomorproblémák esetén is fogyasztani. Ha már elegünk van a felső légúti megbetegedésekből, akkor a fürdővízbe is dobhatunk a fűszernövényből. Ahogy már fentebb is említettük, a kakukkfű ma már minden konyhában megtalálható, főleg a francia konyhákban, hiszen a francia konyha jellegzetes fűszernövénye. Azonban ma már gyakorlatilag világszerte használják. Különösen epe- és gyomorbántalmak esetén célszerű fogyasztani, a panaszok gyors enyhítése céljából. A kakukkfüvet akár diétás ételekhez is használhatjuk, ételeink ízesebbé tételére!