Ahol az édes íz és az agysejtek találkoznak egy különös táncban
A modern ember valószínűleg többet tud a kalóriákról, mint a dédnagymama tudott az almáspite titkos összetevőiről. Cukrot nem eszünk, de édességre vágyunk, így jönnek a képbe a mesterséges édesítőszerek. Aszpartám, szukralóz, aceszulfám-K – olyan nevek ezek, amelyek inkább hangzanak vegytan dolgozat címének, mint valaminek, amit boldogan kevernénk a reggeli teánkba. De vajon tényleg veszélyesek az agyunkra? Vagy csak a régi, jól bevált cukor próbálja visszaszerezni a trónját?
Édesítés – de milyen áron?
A mesterséges édesítőszerek a XX. század vívmányai, és azóta is próbálják meggyőzni a világot arról, hogy bűntudat nélkül lehet velük nassolni. Kalóriamentesek vagy alacsony kalóriatartalmúak, így a fogyókúrázók, cukorbetegek és "diétás életmód" hívők szívesen nyúlnak utánuk. Az agyunk viszont nem feltétlenül érti ezt a trükköt. Ugyanis ő úgy van huzalozva, hogy az édes íz után energiát vár. Ha ez nem jön, akkor zavart kelt a rendszerben – kicsit olyan ez, mintha meghívnál valakit ebédre, de csak egy tányér illúziót tennél elé.
Mi történik az agyban?
A kutatások szerint az édesítőszerek többféleképpen is befolyásolhatják az agyműködést. Az egyik kulcsterület a dopaminrendszer: amikor valami finomat eszünk, agyunk jutalmazó hormonokat bocsát ki. A mesterséges édesítők viszont megtévesztik ezt a rendszert. Az édes íz megérkezik, de a valódi „jutalom” – az energia – elmarad. Ez hosszabb távon érzéketlenné teheti az agyat a jutalmazásra, ami hangulatingadozáshoz, túlzott sóvárgáshoz vagy épp csökkent örömérzethez is vezethet.
És ez még csak a jéghegy csúcsa. Egyes tanulmányok szerint a rendszeres mesterséges édesítőszer-fogyasztás hosszú távon összezavarhatja az éhségérzetet szabályozó területeket, sőt még a memóriára is árnyékot vethet. Bár ezek nem fekete-fehér megállapítások – hiszen az eredmények néha egymásnak is ellentmondanak –, de az agyunk sem szeret kísérleti nyúlként működni nap mint nap.
Aszpartám – barát vagy ellenség?
A legtöbb vitát talán az aszpartám kapta az elmúlt évtizedekben. Az agy működésére gyakorolt hatásának egyik fő gyanúsítottja, mert lebomlása során fenilalanin nevű aminosavat is termel, ami egyes elméletek szerint túlzott mennyiségben képes befolyásolni a neurotranszmittereket, például a szerotonint vagy a dopamint. A hivatalos álláspont szerint a napi elfogadható beviteli érték mellett ez nem veszélyes – kivéve például fenilketonuriában szenvedők esetén, akiknél már kis mennyiségben is problémát okozhat.
A bél-agy tengely sem nézheti szó nélkül
Nem lehet megkerülni azt a ma már egyre ismertebb tényt, hogy a bélrendszer és az agy szoros kapcsolatban áll egymással. A mesterséges édesítők viszont hajlamosak felborítani a bélflóra egyensúlyát, és ezzel közvetve is hatással lehetnek a kognitív funkciókra, a hangulatra és a koncentrációs képességre. A bélbaktériumaink ugyanis nemcsak a kaját bontják le, hanem kommunikálnak is az idegrendszerrel. Ha itt zavar keletkezik, az olyan, mintha egy rádióadást zavarás érne – nem biztos, hogy jól jön át az üzenet.
Akkor most mit tegyünk?
A válasz nem az, hogy azonnal dobjuk ki az összes édesítőszert a háztartásból. Inkább az arany középút lenne itt is a legbölcsebb irány. Nem mindegy, hogy mennyit, milyen formában és milyen rendszerességgel fogyasztunk ezekből. Az alkalmi használat – például egy-egy kockacukor helyett egy kis stevia – valószínűleg nem fog agyi károsodást okozni. A gond akkor kezdődik, ha napi szinten többféle édesítőszerrel bombázzuk magunkat, miközben elhisszük, hogy „kalóriamentes = ártalmatlan”.
A hagyomány még mindig tud valamit
Nagymamáink nem számolták a kalóriákat, de tudták, hogy mindent mértékkel kell enni. Inkább ritkábban, de valódi, természetes alapanyagokból készült édességeket fogyasztottak. Lehet, hogy ideje visszanyúlni ehhez a bölcsességhez. Egy jó minőségű méz, egy kis datolya vagy akár friss gyümölcs természetes cukortartalma talán nem csak az ízlelőbimbóinkat, hanem a fejünkben dolgozó sejtek egyensúlyát is jobban támogatja.
Ha úgy tetszik, az agyunk nem szeretne átverve lenni. Az édes íz mögé valódi tartalom kell, nem csak illúzió. A mesterséges édesítőszerek nem ördögtől valók, de jobb, ha nem tesszük őket napi főszereplővé a tányérunkon – se az agyunk, se a bélflóránk nem fogja értékelni ezt a „cukormentes” poént.





















