A galagonya nem harsány, nem kér figyelmet, és nem tör az élre, mint egy harsány piaci kofalány. Inkább olyan, mint egy bölcs öregasszony a falu szélén, aki minden szívet ismer a környéken, és tudja, mikor mit kell tenni, ha az egyik elfáradt, megfájdult, vagy épp túl hevesen dobog. Ő a galagonya – a szív csendes őrzője.
A galagonya története – régi idők patikája
A galagonyát (Crataegus monogyna és C. laevigata) már az ókori görögök is tisztelték: menyegzőkön használták, és a szerelem, valamint a termékenység jelképe volt. Később a középkori kolostori gyógyászat emelte be a "szíverősítő növények" közé, és a népi gyógyítók is gyakran ajánlották azoknak, akik "gyengének érzik magukat mellkas táján".
Hazánkban is minden tisztességes falu határában nőtt legalább egy galagonyabokor. A nagymamák azt mondták: "ha a szíved bánatos, vagy ha úgy kalimpál, mint a rosszcsont unoka, akkor főzz galagonyateát." És milyen igazuk volt! Hiszen ma már tudjuk: a galagonya virágzó ágvége, termése és levele is gazdag flavonoidokban, proantocianidinekben – ezek pedig valóban támogatják a szívizom működését és javítják a vérkeringést.
Mire jó a galagonya?
A galagonya enyhíti a szívritmuszavart, csökkentheti a magas vérnyomást, és jótékony hatással van a stressz okozta szívpanaszokra. Különösen idősebb korban válhat hasznára, amikor a szív már nem dobog olyan hevesen, vagy épp túl hevesen reagál mindenre – de fiatalabb korban is bátran használható, főként szorongás, túlterheltség és feszültség esetén.
Sokan csak a gyógynövényként gondolnak rá, pedig ízletes gyümölcse valóságos vitaminbomba. A termésből lekvár, szörp, bor és likőr is készíthető – ahogy azt a régi vidéki portákon tették.
Népi praktikák és házi recept
Régen a galagonyát nem csupán teaként fogyasztották. A terméséből aszalványt készítettek, amit télire elraktak, és "szívcsemegének" neveztek. A galagonyabort pedig gyakran kúraszerűen itták, napi egy-egy kis pohárkával, nemcsak a szívnek, hanem a vérnyomásnak is jót tett.
Galagonyatea házilag
Hozzávalók
- 1 teáskanál szárított galagonyavirág vagy levél (vagy mindkettő keveréke)
- 2 dl forró víz
Forrázd le, fedd le, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Naponta 1-2 csészével fogyasztható, különösen reggel és este, amikor a szív „üzeneteire” a legérzékenyebbek vagyunk.
Galagonya-vajlekvár (szíverősítő finomság)
- Érett galagonyabogyó
- Egy kevés víz
- Méz vagy nádcukor ízlés szerint
A bogyókat főzd puhára kevés vízben, majd passzírozd át, és a pépet főzd össze a mézzel. Pirítósra kenve nemcsak finom, hanem igazi gyógyító reggeli lehet belőle.
A galagonya lelke
A galagonya a szív gyógynövénye – de nemcsak a fizikai, hanem a lelki értelemben is. Egy nehéz nap után a galagonyatea lecsendesít, a termés illata gyerekkori őszi emlékeket idéz, és ha egy csipetnyi hittel is fűszerezzük, még a bánatos szívet is átöleli.
Ha pedig valaha is úgy érzed, hogy a szíved túl sokat cipelt, vagy a világ zajából túl sok jutott belé, ülj le egy csésze galagonyatea mellé. Ne szólj, ne kérdezz – csak engedd, hogy az ősi bölcsesség dolgozzon benned.





















