A cöliákia megrövidíti az élettartamot?

Egy ilyen cím láttán az ember szíve összeszorul, főleg, ha ő maga vagy egy szerette él együtt ezzel a betegséggel. A cöliákia – vagy más néven gluténérzékenység – komoly autoimmun kórkép, amelyben a szervezet a glutént, ezt az ártatlannak tűnő fehérjét ellenségként kezeli, és megtámadja miatta a saját bélrendszerét. De vajon tényleg rövidebb lesz az élet azoknál, akik ezzel a diagnózissal élnek? Nézzük meg józan ésszel, egy kis tudománnyal fűszerezve, de a remény hangján szólva!

Nem az évek számítanak, hanem a felismerés ideje

A régi időkben, amikor a cöliákiát még alig ismerték fel, valóban súlyos szövődményekhez vezethetett: felszívódási zavarok, alultápláltság, csontritkulás, vérszegénység, sőt ritka esetekben bizonyos daganatok is társulhattak hozzá. De ma már egészen más világban élünk. A diagnózis pontos, a gluténmentes életmód lehetősége adott, a tudatosság pedig nő – és vele együtt az esélyek is.

A kulcskérdés tehát nem az, hogy valaki cöliákiás-e, hanem hogy tud-e róla, és betartja-e a diétát. A legnagyobb kockázatot ugyanis nem maga a betegség, hanem annak kezeletlensége hordozza. Egy fel nem ismert, hosszú éveken át "csendes" cöliákia valóban előidézhet komolyabb állapotokat. De amint az ember kizárja az étrendjéből a glutént, a bél regenerálódni kezd – és az élettartam nemhogy csökkenne, hanem akár nőhet is, hiszen az ilyen ember sokkal jobban odafigyel magára, mint az átlag.

Tudományosan alátámasztva

Nagy, hosszú távú vizsgálatok szerint (például svéd és brit populációs tanulmányok alapján) a kezelt cöliákiások élettartama alig, vagy egyáltalán nem tér el a gluténmentesen élőkétől. Egyes adatok szerint csak minimálisan csökkent az átlagélettartam azoknál, akiknek a betegsége nem volt diagnosztizálva vagy nem tartották be a diétát. De azoknál, akik időben megtették a szükséges lépéseket, a halálozási kockázat nem növekedett érdemben.

Mi nem kerül a tányérra – és mi kerül helyette?

Sokan úgy érzik, hogy a gluténmentes életmód lemondás. Pedig valójában új ajtók nyílnak: köles, hajdina, quinoa, amaránt, csicseriborsó, mandulaliszt, zab (természetesen garantáltan gluténmentes változatban) – ez mind gazdagabbá teszi az étrendet. A szervezet megkönnyebbül, a panaszok megszűnnek, az emésztés rendeződik, az immunrendszer fellélegzik. Ez pedig nemcsak jobb közérzetet, hanem valóban hosszabb és minőségibb életet eredményezhet.

Megrövidíti? Nem – ha tudsz róla, és kezedbe veszed a sorsod

A cöliákia nem halálos ítélet. Inkább egy figyelmeztetés a testtől, hogy ideje tudatosabban élni. És ki mondta, hogy ez baj? Aki ma cöliákiásként él, az gyakran egészségesebben táplálkozik, többet tud a testéről, és nagyobb felelősséggel él, mint az, aki gondtalanul kapkodja be a fehér lisztes péksüteményeket reggelente.

A hosszú élet titka nemcsak a génekben, hanem a választásainkban rejlik. A cöliákia lehet ébresztő – és új kezdet. Az élet nem a gluténtól szép, hanem attól, hogy élünk vele.

Gluténmentesen élni nem egyenlő azzal, hogy íztelenül élni. Az új alapanyagok új távlatokat nyitnak: a köles, hajdina, rizs, csicseriborsó és mandula nem csupán pótlékok – ők a régi magyar konyha elfeledett csillagai.

A régi öregek, a falusi asszonyok, nagymamák és dédik nem tanultak biokémiát, mégis ösztönösen értették a test nyelvét. A „gyomorérzékeny” ember akkor még nem volt „diagnosztizálva”, csak „gyenge gyomrú”, „nyavalyás”, vagy egyszerűen „nem bírja a kenyeret”. És lám, mégis élt, sőt sokszor jobban is, mert az asszonyok tudták: nem minden kenyér kenyér, és nem minden gyomor győzi a búzát.

Jöjjön most néhány régi népi bölcsesség és praktika, amit már jóval azelőtt alkalmaztak, hogy a gluténról egyáltalán hallani lehetett volna!

1. „A kölesből nem feszül a has.”

A köles ősi magyar gabona – és lám, gluténmentes! A falusi portákon, ahol valaki „hasi bajjal” küzdött, gyakran főztek köleskását vízben, kis sóval, esetleg tejjel, mézzel ízesítve. Nem puffasztott, nem gyötörte a beleket, sőt: „megszelídítette a gyomrot”. Volt, ahol a kicsik első étele is köles volt – bölcsen!

2. „Kukoricaliszt nem veszi a kárt a gyomron.”

A kukorica bejövetele után (főként Erdélyben és a Délvidéken) a „lisztérzékeny” rokonokat gyakran kukoricalisztes puliszkával, máléval vagy laposkenyérrel etették. „Nem csomósodik, nem ragad, megy az szépen” – mondták, és igazuk volt. A puliszka olcsó volt, laktató, és nem verte fel a hasat. Sőt, sokszor még a búzát is váltotta a szegényebb háztartásokban – jót téve ezzel a gyomorérzékenyeknek is.

3. „A savanyú káposzta a gyomor csendje.”

A savanyított káposztát nemcsak a tél miatt tartották kincsnek, hanem mert segítette az emésztést. Aki „nem bírta a kenyeret”, annak gyakran adtak egy kanál savanyú káposztalevet reggelente. A bélrendszernek jót tett, enyhítette a puffadást, rendbe hozta a „szeles gyomrot”.

4. „A kenyér, ha egy napos, jobban megmarad a gyomorban.”

A friss, meleg kenyér a háznál is ritkán került frissen az asztalra. A falusi ember tudta: „a meleg kenyér nehéz a gyomornak”. Ezért a kenyérből egy-két naposan ettek, és aki gyenge gyomrú volt, annak mindig szikkadt kenyeret adtak. A glutén bontása szempontjából ez – bár nem tudták – valós előny volt, hiszen az állott kenyér kevésbé terhelte meg az emésztést.

5. „Az édesgyökér jó a gyomorra, de nem mindenkinek.”

A régi gyógyító asszonyok gyűjtöttek édesgyökeret (vagyis édesgyökerű gyökér, azaz édesgyökér – ma is ismert gyógynövény), amit forrázva gyomorfájósoknak adtak. „Megédesíti a gyomrot, de csak kóstolni kell.” Tudták, hogy erős gyógynövény, ezért mértékkel használták. A gyomorérzékeny emberek gyakran nyertek enyhülést tőle, főleg étkezések után.

6. „A zabkása a gyenge gyomrú ember eledele.”

A zabkása (akkoriban inkább „zapkása” néven ismerték) a gyerekeknek és a betegeskedőknek készült. A parasztházakban mindig volt egy kis zabpehely vagy zabliszt, amit vízben vagy tejben főztek meg. Enyhe, melegítő, gyomrot nyugtató eledelnek tartották – és milyen jól tették! (Ma már csak gluténmentes zab fogyasztható cöliákiásoknak, de akkoriban nem volt ipari szennyeződés.)

7. „A kenyér nem való mindenkinek – de a krumpli az igen.”

A krumpli gyakran váltotta a kenyeret azoknál, akik „nem bírják a kenyeret”. Főtt krumpli, tört krumpli, krumplileves, krumplilángos – minden formában könnyebben emészthető volt, és sokszor helyettesítette a kenyérféléket. A falusi asszonyok bölcsessége itt is működött: a krumpli nem gluténes, tápláló, és megkíméli a bélrendszert.

Zárszóként egy falusi mondás

„A gyomor nem bolond – csak meg kell hallani, mit mond.”

És bizony, az öregek hallották. Figyeltek. A testre, az arc színére, a panaszokra. Még ha nem is hívták gluténnek, amit a búzában sejtettek, tudták: van, akinek jobb nélküle. És amit ők tudtak ösztönből, azt ma már tudomány is igazolja.

glutén

Sok ember szenved a reflux tüneteitől, pedig nem kellene
  A refluxbetegség következtében kialakuló általános tünetek sok ezer ember hétköznapjait keserítik meg. Azonban panaszmentességet lehetne elérni az...
TOVÁBB
Miért táplálkozzunk gluténmentesen?
A genetikai vizsgálatok szerint a népesség 99,6%-a valamilyen mértékben érzékeny lehet a glutén fogyasztására. Köztudottan igazolást nyert, hogy az emberek...
TOVÁBB
Kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle a cirok
  Kevésbé közismert, gluténmentes gabonaféle a cirok, melyből nem csak seprű készülhet. Érdemes kipróbálni étkezési célra, mivel gyógyhatással...
TOVÁBB
Liszt kisokos
  Ember legyen a talpán, aki a polc előtt állva kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbálunk segítséget nyújtani: mit, miért és...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A biciklizés egy pedálon hajtott életelixír!
Amikor az ember felpattan a biciklire, valójában nem csak a pedálokat kezdi el hajtani....
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Macskajaj – amikor a másnap reggel dorombolás helyett karmol
Vannak reggelek, amikor az ember nem ébred, hanem visszacsúszik a valóságba, mint egy...
Az alfa-liponsav sikeres harca a krónikus betegségek ellen
Az alfa-liponsav (röviden ALA) az egyik legizgalmasabb, mégis kevéssé ismert természetes...

Címkék