A cukkini – a szelíd zöld gyógyító

A cukkini – ez a szerény megjelenésű, mégis igazi titkokat rejtő zöldség – sokkal többet tud annál, mint amit a nyári lecsókban vagy grillezett köretként mutat magából. Engedd meg, hogy most ne csak a tányér széléről, hanem a természet patikájának közepéről mutassam be Neked.

cukkiniAmikor először jelent meg a magyar kiskertekben, sokan csak néztek rá: mi ez a hosszúkás, uborkaszerű valami? Aztán amikor a nyári ételek szerves részévé vált, már nem volt megállás. A cukkini (latinul Cucurbita pepo) a tökfélék családjába tartozik, és bár rokona a sütőtöknek, mégis más hangnemben „beszél” hozzánk. A cukkini nem harsány, nem édes, nem nehézkes – hanem könnyű, gyengéd és tisztító. Igazi nyári szövetségesünk, ha egészségről és emésztésről van szó.

Tápanyagtartalma – a belső egyensúly barátja

A cukkini bővelkedik vízben, ami nyáron igazi ajándék a szervezet számára. Akár 90-95%-a is víz lehet, mégis tartalmaz hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat. Megtalálható benne:

  • C-vitamin, amely erősíti az immunrendszert, támogatja a bőr egészségét és a sejtvédelmet.
  • A-vitamin és béta-karotin, amelyek segítik a látást, javítják a bőr állapotát, és erősítik a nyálkahártyákat.
  • B-vitaminok (főként B6), melyek az idegrendszer és az anyagcsere barátai.
  • Kálium, ami segíti a vérnyomás szabályozását és a szívritmus egyensúlyát.
  • Magnézium és kalcium, amelyek az izmok és csontok karbantartói.

Mivel alacsony a kalóriatartalma, viszont rostokban gazdag, kiválóan beilleszthető diétás és emésztést támogató étrendbe.

Gyógyhatásai – szelíd méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és nyugtató

  1. Vesetisztító és vízhajtó hatású
    A cukkini kiválóan támogatja a vesék munkáját, elősegíti a felesleges folyadék és salakanyagok kiürítését. A népi gyógyászatban gyakran ajánlották húgyúti panaszok, vesefájdalmak és enyhe ödémák esetén. Enyhe vízhajtó hatása miatt nem terheli meg a szervezetet.
  2. Gyomorkímélő, savcsökkentő
    Mivel lúgosító hatású zöldség, segít kiegyensúlyozni a gyomorsavat, enyhíti a reflux tüneteit, és nyugtatja az emésztőrendszert. Az idősek és gyomorérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
  3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok
    Antioxidánsai révén – különösen a C-vitamin és a béta-karotin – segít a gyulladásos folyamatok enyhítésében, legyen szó ízületi panaszokról, bőrgyulladásokról vagy belső, krónikus gyulladásokról.
  4. Szívvédő
    A benne lévő kálium és rost hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. Segít normalizálni a vérnyomást, és csökkenti a rossz koleszterinszintet.
  5. Idegrendszer támogatója
    A B-vitaminok, a magnézium és a triptofán (egy aminosav) segíthetnek az idegrendszer egyensúlyában, csökkenthetik a stresszt és az ingerlékenységet. Egy tál párolt cukkini néha többet segít, mint egy idegnyugtató reklám.
  6. Bőr- és szemvédő
    A karotinoidok (különösen a lutein és zeaxantin) védik a retinát, segítenek a szem öregedésének lassításában, miközben belülről szépítik a bőrt is.

Népi megfigyelések – mit mondtak róla a régiek?

A régi falusi asszonyok úgy tartották, hogy „a cukkini simogatja a gyomrot”. Gyakran adták reszelve beteg gyerekeknek, idős embereknek vagy lábadozóknak. Ha valaki nehezen emésztett, vagy hasfájásra panaszkodott, az első tanács az volt: „párolj neki egy kis cukkinit só nélkül, magába’!”

A régi szakácskönyvekben is fellelhető a „zsenge tök” vagy „nyári tök” néven – ezek mind a cukkinire utalnak, csak akkoriban még nem volt ilyen divatos nevén szólítani.

Felhasználási javaslatok – gyógynövényként a tányéron

  • Fogyaszd párolva, grillezve, nyersen salátába reszelve, vagy akár turmixként más zöldségekkel.
  • A héját lehetőleg ne hámozd le, hiszen ott rejlik a legtöbb vitamin.
  • A cukkini virága is ehető, sőt, néhány országban igazi csemegének számít: töltve, panírozva, sütve – bármelyik megoldás gyomor- és szívbarát!

A cukkini nem harsányan hirdeti magát, de csendesen, szelíden végzi a dolgát – akár egy régi gyógyító, aki nem kérdezi, mi a baj, csak leteszi eléd azt a tál ételt, amitől jobban leszel.

És talán épp ez benne a legnagyobb varázslat: nem a különlegessége teszi gyógyítóvá, hanem az, hogy mindig ott van, ha szükség van rá.

A cukkini az a fajta növény, amely szinte alig kér valamit – és közben rengeteget ad. Most következzen néhány gyógyító, emésztésbarát és finom recept, amelyek nemcsak a testnek tesznek jót, hanem a léleknek is – főleg egy nehéz nap után.

Cukkinis gyomorkímélő krémleves

Gyógyhatás: nyugtatja a gyomrot, enyhíti a savtúltengést, segíti az emésztést

Hozzávalók

  • 2 közepes cukkini
  • 1 kisebb burgonya (krémesít)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • só (kímélve), bors (elhagyható)
  • friss petrezselyem vagy kapor

Elkészítés
A hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, krumplit és fokhagymát. Felöntjük vízzel vagy enyhe zöldségleves-alaplével, és puhára főzzük. Ha minden megpuhult, botmixerrel simára turmixoljuk. A tetejére friss petrezselymet vagy kaprot hintünk – máris kész a „nyugtató kanalaznivaló”.

Tipp: Hozzáadhatsz egy evőkanál zabpelyhet is főzés közben, hogy még táplálóbb legyen.

Cukkinifasírt – puffadásmentes változat

Gyógyhatás: segít a bélmozgások szabályozásában, könnyű, nem terheli meg az emésztést

Hozzávalók

  • 1 nagyobb cukkini lereszelve
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál zabpehely vagy hajdinaliszt
  • fokhagyma (ízlés szerint)
  • só, őrölt majoranna, kurkuma
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítés
A lereszelt cukkinit sózd be, hagyd állni 10 percet, majd jól nyomkodd ki. Add hozzá a tojást, a zabpelyhet/lisztet, fűszerezd, keverd össze. Kézzel formázz kis lapos fasírtokat, és süsd ki kevés olajon vagy sütőpapíron a sütőben.

Tipp: Tálald fokhagymás joghurtöntettel vagy citromos salátával – remek könnyű vacsora!

Nyári emésztésjavító cukkini-turmix

Gyógyhatás: hidratál, lúgosít, tisztítja a beleket és hűsít

Hozzávalók

  • 1 zsenge cukkini nyersen, héjastul
  • 1 alma (zöld vagy savanykás)
  • fél citrom leve
  • pár levél menta
  • 1 dl hideg víz vagy kókuszvíz

Elkészítés
Mindent beledobunk a turmixgépbe, simára keverjük – és már kortyolhatjuk is! Könnyed, zöld, üde, és igazi belső tisztogatást végez.

Tipp: Ha bátrabb vagy, egy kis reszelt gyömbérrel vagy uborkával fokozhatod a méregtelenítő hatást.

Cukkinis „gyógykenyér” liszt nélkül

Gyógyhatás: ideális gluténérzékenyeknek vagy haspuffadás ellen, segíti a bélrendszer pihenését

Hozzávalók

  • 2 közepes cukkini lereszelve, levét kinyomva
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 evőkanál darált dió vagy lenmag
  • só, kakukkfű, kurkuma
  • pici szódabikarbóna (lazításhoz)

Elkészítés
Keverd össze a hozzávalókat, hagyd kicsit állni, majd öntsd sütőpapírral bélelt kenyérformába. 180 fokon süsd kb. 30-35 percig, míg szép aranybarna lesz. Melegen és hidegen is isteni!

Tipp: Ideális reggelire vagy vacsorára egy kis zöldfűszeres krémmel.

Cukkinis „csokicsoda” – a bűntudatmentes gyógydesszert

Gyógyhatás:
Ez a sütemény kiváló emésztést támogató, gyulladáscsökkentő és idegrendszert nyugtató hatással bír. A cukkini rostjai segítik a bélműködést, a kakaó hangulatjavító, a dió pedig idegerősítő. Nincs benne finomított cukor, lisztmentesen is elkészíthető – mégis szaftos, puha, és olyan csokis, hogy a kanál magától visszamerül.

Hozzávalók (egy közepes tepsihez)

  • 2 közepes cukkini (héjastul reszelve, kinyomkodva)
  • 2 tojás
  • 10 dkg darált dió (vagy mandula)
  • 2-3 evőkanál zabliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanál kakaópor (100%-os, cukrozatlan)
  • 3 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj
  • egy csipet só
  • opcionálisan: kevés reszelt narancshéj vagy vanília a varázshoz

Elkészítés

  1. A cukkinit reszeld le, és jól nyomkodd ki a levét – de ne sajnáld a nedvét, az mehet egy arcpakolásba!
  2. Keverd hozzá a tojásokat, mézet, kókuszolajat.
  3. A száraz hozzávalókat egy másik tálban keverd össze: dió, kakaópor, fahéj, liszt, szódabikarbóna, só.
  4. Öntsd össze a két keveréket, és keverd jól el. A massza sűrű, de szaftos legyen.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsd bele, és süsd 180 °C-on kb. 25-30 percig. Akkor jó, ha a teteje már megszilárdult, de belül még kissé szaftos marad.
  6. Ha kihűlt, szeletelhető, de melegen is mennyei!

Miért gyógyító ez a desszert?

  • Cukkini – hidratál, emésztést segít, gyulladást csökkent.
  • Dió – omega-3 zsírsav, agyműködésre, idegrendszerre kedvezően hat.
  • Kakaó – természetes hangulatjavító, antioxidánsban gazdag.
  • Méz – antibakteriális, enyhe nyugtató.
  • Fahéj – vércukorszint-stabilizáló, emésztésjavító, melegítő.

Tálalási ötlet

Egy kis fahéjas-citromfüves teával, vagy langyos mentás kamillával tálalva tökéletes esti zárás lehet.
Akár egy könyv mellé, vagy ha vendégek jönnek, akik nem sejtik, hogy most épp gyógyulnak, miközben falatoznak.

 

cukkini

Cukkini a nyári vitaminbomba
A cukkini egy igazi vitaminbomba.   Mexikóból származik, az uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat...
TOVÁBB
A cukkini – a szelíd zöld gyógyító
A cukkini – ez a szerény megjelenésű, mégis igazi titkokat rejtő zöldség – sokkal többet tud annál, mint amit a nyári lecsókban vagy grillezett köretként...
TOVÁBB
Cukcsánka – igazi ásványianyag bomba
  A cukkiniből készült lapcsánka (cukcsánka) nem csak finom, de tápanyagokban gazdag is, amely hozzájárulhat az egészséges étrendhez.   A cukcsánka...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A polifenolok fokozzák az egészséget!
A természet mindig is bőkezű volt, ha az ember egészségéről volt szó. Ott rejlik minden...
Vörösbor – a szív, a lélek és az élet nedűje
Van valami varázslatos abban, ahogy a pohárban megcsillan a mélybordó ital, és lassan...
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...

Címkék