A cukkini egy igazi vitaminbomba.
Mexikóból származik, az uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi mindkét zöldséget. Szinte mindenre alkalmas. Párolva, grillezve, sütve és főzve, savanyítva, dinsztelve is kiváló étel készíthető belőle.
Nem árt, ha a héjától sem szabadulunk meg, mivel béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz.
A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.
Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele, ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket.
Csakis felhasználás előtt mossuk meg.
Hamar laktat, viszont nem hizlal, ezért fogyókúrás étrendhez is kiváló.
A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Azonban nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitamin és ásványianyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is. Kiváló folsavforrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkenti vagy akár enyhíti az asztmát, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára, ennek tudható be, hogy csökkenti a káros sejtmutációk kialakulásának kockázatát.
A szívbetegségek megelőzésénél jelentős szerepe van.
A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.