A mustármag az egyik legrégebbi gyógyító növényi alapanyag, amelyről már a Biblia is említést tesz: „Ha csak akkora hitetek volna, mint a mustármag...” – és valóban, ekkora kis magból is óriási dolgok nőhetnek, nemcsak a földből, hanem a testünkben is. Nem véletlen, hogy már az ókori görögök, rómaiak, sőt a középkori szerzetesrendek is számontartották, mint gyógyító és serkentő szert. A mustármag igazi apró csoda, olyan, mint egy mező szélén megbújó templomharang: kicsi, de nagyot szól.
A mustármag valójában többféle lehet: fehér (vagy sárga), fekete és barna mustármag – mindegyiknek megvan a maga karaktere, hatása és felhasználása. Hazánkban leggyakrabban a fehér mustárt (Sinapis alba) használjuk, de a fűszeresebb, intenzívebb fekete és barna változat is egyre népszerűbb.
Gyógyító hatásai – nem csak savanyúsághoz jó
A mustármag ereje az illóolajaiban, a benne található glükozinolátokban és a zsíros olajaiban rejlik. Ezek az anyagok gyulladáscsökkentő, vérkeringés-fokozó, sőt méregtelenítő hatással is bírnak. Nem véletlen, hogy régen a mustártapasz igazi népi gyógymód volt megfázásra és ízületi bántalmakra.
Ha belsőleg fogyasztjuk – például éhgyomorra egy kiskanál egész mustármagot bő vízzel –, segíthet a bélrendszer mozgásán, enyhítheti a székrekedést, sőt, paraziták ellen is hatásosnak tartották. Serkenti az emésztést, támogatja a májat, és még az epefolyást is elősegíti, mint egy szelíd, de határozott pásztor, aki kivezeti a nyájat a rétre.
Népi praktikák a mustármaggal – ami bevált a nagyanyáinknak
Régen a mustármagos meleg pakolást ízületi gyulladásra, reumára, megfázásos köhögésre is alkalmazták. Csak egy kis liszt, mustárpor, langyos víz, és máris kész a házi mustártapasz – de csak óvatosan, mert ha túl sokáig hagyjuk a bőrön, csíphet, mint egy morcos menyecske!
A fürdővízbe kevert mustárliszt vagy por segíthet az izomfájdalmakon és a fáradt végtagokon, akárcsak egy falusi gyógyfürdő, csak otthon, saját kádban. A népi orvoslásban gyakran használták a mustármag főzetét is lázcsillapításra, meghűléses tünetek enyhítésére.
Házi recept – Mustármagos emésztésserkentő elixír
Keverj össze egy teáskanál egész mustármagot, fél teáskanál édesköményt és egy csipetnyi ánizst. Forrázd le 2 dl vízzel, fedd le, és hagyd állni 10 percig. Naponta egyszer fogyaszd – főként étkezések után, ha szeretnéd rendbe tenni az emésztésed. Meglepő, mennyire egyszerű, mégis hatásos!
Egy korty a múltból
A mustármag tehát nemcsak a virsli mellé való – hanem a kamra egyik legbölcsebb lakója is lehet. Kicsi, mégis erős; szerény, mégis hatékony. Olyan, mint a régi falusi asszonyok tanácsai: keveset beszél, de amit mond, azt érdemes megfogadni.
Ha legközelebb a boltok polcain mustármagot látsz, vegyél belőle és gondolj rá úgy, mint egy apró természetes patikára. És ki tudja? Lehet, hogy épp egy ilyen kis magocska indít el valami nagy változást az egészségedben.





















