Légy bátor és fűszerezd az életed

 

A világon az összes rendelkezésre álló fűszer között nem találunk olyat, mely valamilyen módon ne segítse, ne védje szervezetünket.

 fűszerek, tamarind, vanília, sáfrány, szerecsendió, mustármag, torma, görögszéna mag, édeskömény, kömény, szegfűszeg, fahéj, cayenne bors, kardamom, kapribogyó, fekete bors, babérlevél, ánizs, szegfűbors

Szervezetünk legfontosabb gyógymódjai közé tartozik a fertőzések elleni küzdelem, az immunrendszer fellendítése, a gyulladások csökkentése, a rák megelőzése, a szív egészségének javítása, a bőr egészségének megőrzése, az anyagcsere szabályozása, méregtelenítés, fogyás, étvágyjavítás, csontjaink erősítése, a stressz csökkentése, az emésztés segítése, megfázás gyógyítása, szájápolás, hormonszintünk egyensúlyban tartása.

 

De mi is az a fűszer?

A fűszereket a különböző magok, gyökerek, gyümölcsök és zöldségek szárított formájaként definiálják szerte a világon. Fő felhasználásuk az, hogy színt vagy ízt adnak az élelmiszerekhez.

A világon mindenütt megtalálhatjuk a fűszereket, több száz létezik belőlük. Eredetileg ízesítő anyagként használhatták egyes országok jellegzetes fűszereiket és később jöttek rá antimikrobiális tulajdonságaira. Az ételek hosszabb ideig megtartották frissességüket és növelte azok egészségét, akik rendszeresen fogyasztották a fűszereket. Bizonyítékok szolgáltak arra, hogy egyes fűszerek képesek elpusztítani vagy inaktívvá tenni a baktériumokat, gombákat (ideértve a penészgombákat) és vírusokat.

 

A világ egyes részeiben a só értékesebb volt, mint az arany.

 

A fűszerek fontos szerepet töltenek be az egészségi állapot szempontjából. Nézzünk egy rövidke felsorolást a világ legnépszerűbb fűszereiről, amelyek hozzájárulhatnak egészségi állapotunkhoz.

 

Szegfűbors

A szegfűszegnek nyugtató, gyulladásgátló hatása van. Csökkenti a rákbetegségek kialakulását, javítja az emésztést, segíti a csontnövekedést, erősíti az immunrendszert, vérnyomáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

 

Ánizs

Ez az erőteljes fűszer kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás. Megtalálható benne a vas, a kálium, a réz és a mangán is. Hozzájárul szervezetünk keringésének javításában, segíti az oxigénellátást, erősíti az immunrendszert, antioxidáns hatással rendelkezik.

 

Babérlevél

A világ minden táján nagyon népszerű fűszer. Segítség lehet a rák megelőzésében, az immunrendszer erősítésében, védi a haj és a bőr egészségét, megakadályozza a vérszegénységet, javítja az idegrendszer működését, szabályozza az anyagcserét.

 

Fekete bors

Talán földünk egyik leggyakoribb fűszere a fekete bors. Csökkenti a gyulladásos betegségek tüneteit, szabályozza a vérnyomást, antioxidáns képességekkel rendelkezik, az emésztőrendszer helyes működését segíti.

 

Kapribogyó

A kapribogyó fogyasztása nagyon kedvező hatással van a szervezetre. Tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét, erősíti az immunrendszert és az ereket, helyreállítja a koleszterinszintet, fokozza a vérkeringést.

 

Kardamom

A kardamom a szív fűszerének is nevezhető. Egészségre gyakorolt hatása magában foglalja az emésztést segítő képességét, a görcsök csökkentését, az alacsony vérnyomást, az anyagcserét, a vérkeringést és a vizelés gyakoriságát és mennyiségét. Ezenkívül számos – a szervezet számára szükséges – vitamint és ásványi anyagot is ad a szervezetnek, úgy mint a riboflavint, niacint, C-vitamint, vasat, mangánt és káliumot.

 

Cayenne bors

Az erős paprikát nem mindenki tudja fogyasztani, de nagyon egészséges.Tisztítja az arcüreget, fokozza a vizeletürítést, méregtelenít, kezelhetjük vele a cukorbetegséget, megelőzi a rákot, csökkenti a vérnyomást, segíti az anyagcserét és erős antioxidáns tulajdonságai vannak.

 

Fahéj

A fahéj egy olyan fűszer, melyet az egész világon szeretnek és használják a gyulladások csökkentésére, a fájdalmak megszüntetésére, a cukorbetegség kezelésére, a fertőzések megszüntetésére, a felesleges gáz csökkentésére, a szív egészségének javítására, a kognitív funkció növelésére, az erős csontok építésére, a rák megelőzésére, a szemek és a bőr egészségének megőrzésére.

 

 

Szegfűszeg

A nagyon erős ízhez antioxidáns, antiszeptikus, érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő hatás is társul. Számos értékes szerves vegyületet és illóolajat tartalmaz, melyek kedvező hatással vannak a rák elleni védekezésre, a szívbetegségek kezelésére, az emésztés javítására és az idő előtti öregedés megszüntetésére.

 

Kömény

A köménymag antioxidáns, gyulladásgátló és szélhajtó hatású. Javítja az emésztést, fokozza a spermiumok számát, javítja a csontok erősségét, megakadályozza a makula-degenerációt, javítja a látást, csökkenti a vérnyomást, segíti a vérképzést, megakadályozza különböző ráktípusok kialakulását.

 

Édeskömény

Az édeskömény szabályozza a bélmozgást, megelőzi a rákot, csökkenti az idő előtti öregedést, antioxidáns hatással rendelkezik. Számos vitamint, ásványi anyagot (réz, vas, kalcium, kálium, mangán, szelén, cink, magnézium) valamint szerves vegyületeket és savakat tartalmaz.

 

Görögszéna mag

A világon nem nagyon ismert a görögszéna mag, azonban bizonyos ázsiai kultúrákban nagyon is népszerűek és az egészségre hatékonyak. Javítja az emésztést, segítség a székrekedésben, csökkenti a vér koleszterinszintjét, szabályozza az inzulinszintet.

 

Torma

A torma csökkenti a gyulladást, megnyugtatja az idegeket, megakadályozza a rákot, stimulálja az egészséges emésztést, erősíti az immunrendszert, növeli a vörösvérsejtszámot, és segít a vérnyomás szabályozásában.

 

Mustármag

A mustármagban található szerves vegyületek és illóolajok hozzásegítenek bennünket általános egészségi állapotunk megőrzésében.

 

Szerecsendió

A szerecsendió az antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok kitűnő forrása szervezetünk számára. Fogyasztásával küzdhetünk a gombás fertőzések ellen, használhatjuk afrodiziákumként, javítja az emésztést, csökkenti a felesleges gázképződést a belekben, javítja a haj és a bőr egészséget, megakadályozza  a makuladegenerációt és csökkenti a különböző rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

 

Sáfrány

Ez az erőteljes fűszer sok karotionidot tartalmaz, erősíti az immunrendszert, elősegíti a fertőzött sebek gyógyulását, hangulatjavító, segíti a nyugodt alvást, erősíti a vörösvértestek képződését, megszünteti a görcsöket, jó hatással van a hormonaktivitásra, csökkenti a vérnyomást.

 

Vanília

A vanília számos kémiai vegyületet és illóolajat tartalmaz, amelyek mindegyike egészségügyi előnyökkel rendelkezik. A vanílián végzett vizsgálatok kimutatták, hogy szabályozza a vérnyomást, jó hatással van a szívre, nyugtatja az idegeket, serkenti az anyagcserét és kiváló csonterősítő.

 

Tamarind

Ez a Dél-Ázsiai fűszer nagyon népszerű. Fogyasztásával tisztíthatjuk az ereket, szabályozhatjuk az emésztést és a bélmozgást, megakadályozhatjuk a rák kialakulását, csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét, erősíthetjük a csontokat, növelhetjük a vérkeringést és az oxigénellátást.

 

A felsorolt fűszerek csupán a világ leggyakrabban használt fűszerei. Hazánkban másként nézne ki a sorrend, de érdemes kipróbálni a fenti fűszerek gyógyerejét. Légy bátor és fűszerezd az életed. Meg fogsz lepődni a csodálatos hatásoktól.

 

fahéj

Öngyilkosságra kényszerítik a rákos sejteket a legerősebb rákellenes fűszerek
  Egyre több kutatás foglalkozik némely fűszer rákellenes hatásával. A különféle fűszereket a történelem során mindig is nagy becsben tartotta...
TOVÁBB
Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen
  A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték.   A csodás fahéj ne csak...
TOVÁBB
A 10 legegészségesebb növény
  Tudósok megállapították, hogy melyik a 10 legegészségesebb élelmiszer a világon.    Íme a lista   Cékla Miért egészséges? Alkotóelemei csökkentik...
TOVÁBB
10 természetes antibiotikum, melyeknek nincs mellékhatása
  Az antibiotikumok a leggyakoribb gyógyszerek közé tartoznak, melyek egyes fertőző betegségek esetén gyors, hatékony kezelést jelentenek...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék