Tagadhatatlan, hogy a téli időszak egyik legkedveltebb fűszernövénye a fahéj, mely nagyszerű íze mellett kiváló illattal is rendelkezik, mely hozzájárul az ünnepi hangulat megalapozásához. Mindamellett szervezetünkre is jótékony hatással van, így az év többi évszakában is érdemes használni.
A fahéj nem új keletű fűszernövény, mivel évezredek óta használják. Bár a gasztronómiában is nagyon fontos szerepet tölt be, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a fahéj egészségre gyakorolt jótékony hatásait illetően. Egykor csak sejtették, hogy a fahéj pozítiv hatással van a szervezetre, ma már viszont a kutatások egyértelműen bebizonyították ezt. A fahéj elsősorban a vércukorszint szabályozásban jelent nagy segítséget. Ha szénhidrátban gazdag élelmiszert eszünk, akkor sokat segít, ha eszünk hozzá vagy mellette egy kis fahéjat, mivel így a vércukorszint nem fog hirtelen megugrani, majd lecsökkenni. Talán mondanunk sem kell, hogy így rövid időn belül nem jelentkezik a farkaséhség, tehát kevésbé kell az elhízástól tartani. Nem rég arra is rávilágítottak a kutatások, hogy amellett, hogy a vércukorszintet kordában tartja az agyműködésnek is jót tesz. A fahéj fogyasztás által javíthatjuk kognitív képességeink, a memóriát, valamint a szem-kéz koordinációt. Azok, akik gyakran fogyasztanak fahéjat, nagyobb eséllyel jobban teljesítenek a vizsgákon. A fahéj egyik további előnye, hogy baktérium- és gombaölő hatással is rendelkezik. Érdemes gyakran fogyasztani, mivel így a fogszuvasodásért vagy kellemetlen szájszagért felelős kórokozókat elpusztíthatjuk. Viszont nagyon fontos megtalálni az aranyközéputat, mivel a túlzásba vitt fahéjfogyasztás több kárt okoz, mint hasznot. Ha figyelünk a mértékre, akkor minden további nélkül fogyaszthatjuk. Az adventi időszakban kifejezetten népszerű a fahéj, még az is gyakran fogyasztja, aki az év többi részében szinte sosem. Minden esetre érdemes egész évben mértékkel fogyasztani. A fahéj jótékony hatásait rövid időn belül érezni fogjuk, abban az esetben, ha beépítjük étrendünkbe ezt a nagyszerű fűszernövényt.