Parányi mustármagban hatalmas erő

 

A mustármag a szervezet anyagcseréjét természetes úton szabályozza. A szervezet különböző helyein lévő káros lerakódásokat elhárítja, ezért a vért tisztítja.

 

mustármag, mustár, mustármag kúra, népi gyógyászat, egészséges életmód, magas vérnyomás, vérnyomás ingadozás, vérnyomás szabályozás, menopauza, asztma gyógyítása, migrén gyógyítása, omega 3, ízületi fájdalmak, isiász, anyagcsere szabályozás, káros lerakódások, méregtelenítés

 

A mustár a káposztafélék csoportjába tartozó egynyári növény.

A mustármag a mustárfajok magja. A mustármagból készül a mustár fűszer. Többféle mustár létezik, alapjában véve azonban két fő típust különböztetünk meg: fehér és fekete mustárt. A fehér mustár nagyban termesztett. A magok kerek formájúak, színűk sárga, szagoktól mentesek, enyhén csípős ízzel. A mustár az amerikai konyha elengedhetetlen fűszere.

 

A fekete mustár magja kívül vörösesbarna színű, belül zöldessárga, apró és gömbölyű. A fekete mustárt lényegében csak a konzervipar és a gyógyszeripar használja.

 

Gazdag omega-3 zsírsavakban is, emellett tartalmaz még magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot. Fehérjében és rostokban is gazdag, így nemcsak a zsírégetést segíti, de méregtelenít, és emésztésedet is rendbe teszi.

 

Mustár történelem

A mustárt már az ókorban használták gyógynövényként, de később a görögök és a rómaiak is sokra becsülték. A Sumérok és az Indiánok már i.e. 3000-ben használták a fehér mustár magjait. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.

 

A mustármagot a közvélemény régóta ismeri. Hipokratész idejében is ismert volt a mustármag jótékony hatása.

 

A mustármag több bibliai példabeszédben szerepel, általában a kicsinységük ellenére is nagy erővel és hatással bíró dolgok szimbólumaként, a nagy teljesítményre képes személyes hit és lelkierő példázataként említve.

 

A mustármag gyógyászati felhasználása

Napjainkban inkább a virsli elengedhetetlen kísérőjeként tartják számon, pedig egészségügyi hatásai ma is jelentősek.

A fehér mustármag érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, anyagcsere- és gyomorpanaszokra, epehólyagra, emésztési panaszokra, felfúvódásra és májproblémákra, reumára, isiászra (idegbecsípődés) és bőrproblémákra, pattanásos, kiütéses bőrre, kiválóan alkalmas.

 

A mustármag nélkülözhetetlen alapanyaga a mustárnak, mely többféle ízesítéssel különböző csomagolásban van jelen piacunkon.

 

A fehér mustármag a régi népi gyógyászat gyakran használt anyaga. A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcseréjét természetes úton szabályozza. A szervezet különböző helyein lévő káros lerakódásokat elhárítja, ezért a vért tisztítja. Így mindazon betegségeknek, amelyek okai az emésztőszervekben és a vér nem tökéletes összetételében keresendők, a mustármag-kúrával kiküszöbölhetőek. Német szanatóriumok vizsgálatai szerint a kúra lényegesen csökkenti az agyvérzésre való hajlamot, és kiválóan alkalmas az emlékezőképesség javítására. Érelmeszesedésre hajlamosaknál kiváló gyógyhatás érhető el vele. Hashajtó hatása ugyan nincs, de bő székletet eredményez, mert a magok emulziója fokozatosan letisztítja a bélfalra tapadt, beszáradt bélsármaradványokat. Segít meggyógyítani a bőrön jelentkező betegségeket, hibákat (pattanások, ekcéma, viszketegség), megszünteti a körmök törékenységét, és a hajhullás megakadályozásában is van szerepe. Különböző zsírsavai szerepet játszanak az emésztőrendszer fertőtlenítésében.

 

 

A mustármag annak ellenére, hogy parányi, tele van hasznos tápanyagokkal. Nagyon magas a szelénium- és a tripofánaminosav-tartalma, melynek hatására csökken az étvágyad, és kevésbé kívánod majd a magas cukortartalmú ételek fogyasztását.

 

A mustármag hatása egészségügyi szempontból igen sokrétű.

 

A mustármag szelén tartalmának köszönhetően az egyik legfigyelemreméltóbb hatása, hogy megvédhet bennünket a rákos sejtek növekedésével szemben, mivel megfelelő ellenállást biztosít. Lassítja a rákos sejtek fejlődését és antioxidánsként is működik.

 

Azok számára, akik ízületi fájdalmakkal, reumával küzdenek, mindenképp hasznos a mustármag fogyasztása – a jótékony hatás a szelén- és magnéziumtartalomnak köszönhető.

 

A mustármagot fogyasztók körében csökkennek a migrénes panaszok. Fogyasszunk a halhoz csipetnyi mustárt, és máris fokozzuk a halban található Omega-3 zsírsav jótékony hatását.

 

Légzési problémákra a mustármag vagy általában a mustár fogyasztása ismert, mint a légutak beszűkülésének ellenszere.

 

Vérnyomásra és menopauzára is jók a mustármagban található tápanyagok, így a réz, a vas, a magnézium és a szelén a vérnyomás szabályozásában működik közre és megkönnyebbülést hoz menopauza idején.

 

A mustármag hatása az asztmások számára is segítséget jelent. A réz, szelén, a vas és a magnézium, melyek megtalálhatók benne, képesek megelőzni az asztmás rohamokat.

 

Mustármag kúra

6 hétig minden reggel és este 1-1 teáskanálnyi fehér mustármagot nyelj le összerágás nélkül és utána igyál meg legalább 3 dl vizet.

A kúrát egy évben kétszer, háromszor javasolt megismételni. Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak és a bennük lévő anyagok a belekben lerakódott, bélfalra tapadt bélsártól megtisztítják a szervezetet.

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék