Köménymag, egy csodafűszer

 

A köménymag az egyik olyan fűszerünk, amelyben szinte az összes vitaminunk megtalálható.

 

Ezen kívül pedig tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot és vasat is. Nem véletlen, hogy már nagymamáink receptjei között is a rántott levesek álltak az első helyen, ha betegség gyógyításáról volt szó. És valóban érdemes is kihasználnunk jótékony hatásait.

 

A XIII. század óta Európa egyik legkedveltebb fűszernövénye. De nemcsak a legkedveltebb, hanem legelterjedtebb fűszerek közé is tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el.

Népies nevén köménymag vagy konyhakömény

 

A gyógyászatban régóta használják, mint szélhajtót és görcsoldót. Illóolaja csökkenti, illetve gátolja egyes baktériumok szaporodását, e hatása egyes gyomor- és bélpanaszoknál jól kombinálható sima izomgörcsoldó tulajdonságával.

 

Az emésztés segítője

Bélrendszeri gondok gyógyítására is kiváló a köménymag. Egyrészt segíti a gyomorsav termelődését, így például étkezés előtt is fogyasztható, ha valakinek ezen a területen vannak problémái. Másrészt pedig görcsoldó és a puffadást is megakadályozza, de szinte az összes emésztési zavar ellen nyugodtan alkalmazható.

 

Vírus- és baktériumölő

 

 

A köménymag hatásos ellenszere a vírusoknak és a baktériumoknak, ezért például a torokgyulladás kezelésére is nagyon javasolt. Azonban vigyázzunk, mert elég erős az aromája a köménymagnak, így 3 deci vízhez, csak egy teáskanálnyi köménymagot kell tenni.

A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják. Sokan nem szeretik egészben, csak darálva, ilyenkor viszont kevesebb is elegendő belőle.

 

Kevesen tudják, hogy a köménymagból akár tea is készíthető, de itt is nagyon oda kell figyelni, hogy ne ess túlzásokba az adagolásnál, tehát egy bögréhez csupán fél teáskanálnyi fűszert tegyél. Az így elkészült italt nyugodtan fogyaszthatod akár étkezések előtt is, így az étvágyadat és az emésztésedet is karban tarthatod.

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék