Köménymag, egy csodafűszer

 

A köménymag az egyik olyan fűszerünk, amelyben szinte az összes vitaminunk megtalálható.

 

Ezen kívül pedig tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot és vasat is. Nem véletlen, hogy már nagymamáink receptjei között is a rántott levesek álltak az első helyen, ha betegség gyógyításáról volt szó. És valóban érdemes is kihasználnunk jótékony hatásait.

 

A XIII. század óta Európa egyik legkedveltebb fűszernövénye. De nemcsak a legkedveltebb, hanem legelterjedtebb fűszerek közé is tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el.

Népies nevén köménymag vagy konyhakömény

 

A gyógyászatban régóta használják, mint szélhajtót és görcsoldót. Illóolaja csökkenti, illetve gátolja egyes baktériumok szaporodását, e hatása egyes gyomor- és bélpanaszoknál jól kombinálható sima izomgörcsoldó tulajdonságával.

 

Az emésztés segítője

Bélrendszeri gondok gyógyítására is kiváló a köménymag. Egyrészt segíti a gyomorsav termelődését, így például étkezés előtt is fogyasztható, ha valakinek ezen a területen vannak problémái. Másrészt pedig görcsoldó és a puffadást is megakadályozza, de szinte az összes emésztési zavar ellen nyugodtan alkalmazható.

 

Vírus- és baktériumölő

 

 

A köménymag hatásos ellenszere a vírusoknak és a baktériumoknak, ezért például a torokgyulladás kezelésére is nagyon javasolt. Azonban vigyázzunk, mert elég erős az aromája a köménymagnak, így 3 deci vízhez, csak egy teáskanálnyi köménymagot kell tenni.

A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják. Sokan nem szeretik egészben, csak darálva, ilyenkor viszont kevesebb is elegendő belőle.

 

Kevesen tudják, hogy a köménymagból akár tea is készíthető, de itt is nagyon oda kell figyelni, hogy ne ess túlzásokba az adagolásnál, tehát egy bögréhez csupán fél teáskanálnyi fűszert tegyél. Az így elkészült italt nyugodtan fogyaszthatod akár étkezések előtt is, így az étvágyadat és az emésztésedet is karban tarthatod.

 


NEKED AJÁNLJUK
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
Az akácvirág a gyomorégés és a gyomorsav túltengés természetes gyógymódja
  Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék