Miért válasszuk az igazi vaníliát?

 

A vanília egyedülálló aromáját nagyon sokan szeretik. Az igazi vaníliát a szintetikus vanillinnel próbálják helyettesíteni, de az utánzat meg sem közelíti az eredeti intenzitását és harmóniáját. Ráadásul a valódi vaníliának – az imitált változattal ellentétben – rendkívüli pozitív hatása van szervezetünkre.

 

A régebbi időkben a vanília népszerű orvosságnak számított, miközben ma szinte csak csábító aromája miatt használjuk.

18. századi régi tankönyvekben a vanília gyógyászati felhasználását részletesen leírják. A vanília termése a patikákban a 19. századig kapható volt főzetként, tinktúraként és por alakban is.

 

A vanília egy trópusi orchidea virágának maghüvelye, a létező 30.000 orchidea fajtából az egyetlen, amelynek ehető a termése.

A valódi vanília nagyon értékes fűszer. Termesztése költséges és fáradságos, feldolgozása hetekig tart, éppen ezért nem olcsó. Az utánzat a valódi vanília árának kb. 5%-a, és a csábító áron kívül nem sokat nyújt, ínyencek számára abszolút élvezhetetlen.

A friss vaníliarúdnak azonban egyáltalán nincs íze. Hő és fermentációs eljárások segítségével szabadulnak fel az aromaanyagok.

 

A szintetikus vanillin toxikusnak számít, idegméreg, károsítja a génállományt, és fennáll a gyanú, hogy kedvez a daganatoknak.

 

Míg a vanillin aromája egyetlen szintetikus anyagból áll, a valódi vanília egyedülálló ízét közel 200 természetes összetevő harmonikus kompozíciója adja.

A vaníliában kisebb mennyiségben fellelhetők tanninok és különböző nyomelemek, mint pl. kalcium, nátrium, foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán és vas. Vitamintartalmát a B1-, B2-, B3-, B5-, és B6-vitamin határozza meg. A vanília fogyasztása segít megszüntetni a depressziót, a stresszes állapotot és az ezzel járó magas vérnyomást, valamint az alvászavarokat is.

Egyedi és különleges aromáját a vanillin nevű polifenolnak köszönheti, mely erős antioxidáns vegyület.

 

Felhasználása

●   alvászavarok,

●   bakteriális fertőzések,

●   depresszió,

●   emésztési zavarok,

●   ekcéma,

●   fertőtlenítés,

●   fogyókúra,

●   gombás fertőzések,

●   görcsök,

●   láz,

●   magas vérnyomás,

●   pattanások,

●   rákos betegségek megelőzése és

●   stressz esetén.

 

A szintetikus vanillint a laborban az úgynevezett lignin-szulfonsavból, a papíripar egy melléktermékéből állítják elő.

A valódi vanília ellenben egy orchidea terméseként illatos arany-fehér virágokból nő örökzöld erdők árnyékában, egész évben körülvéve trópusi hőséggel.

 

 

A valódi vanília nem csak egyedülállóan aromás illatú és ízű, ezen kívül még egészséges is.

 

Nézzük mi mindenre jó ez az értékes fűszer

●   a vaníliát használhatod a szervezet általános erősítésére,

●   parfümként régen is nagyon népszerű volt, afrodiziákumos hatása miatt, nemcsak a férfi nemet vonzotta, hanem a szerelmi vágyat is fokozta. A vanília illateszenciáit ma is alkalmazzák a parfümiparban,

●   erős gyógyhatását a gombás fertőzéseknél fejti ki a legjobban. Gombaölő, antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságai ezért olyan bőrbetegségeknél lehetnek hasznosak, mint a neurodermitisz vagy az ekcéma,

●   az igazi vanília anyagai védik sejtjeink DNS-ét, tehát megelőzhetik a mutációkat és ezzel a daganatot is,

●   kutatók az Alzheimer-kór gyógyításában kísérleteznek a vanília alkalmazásával, mivel azt feltételezik, hogy ez az egzotikus, édes fűszer feltartóztatja az agyban az oxidatív folyamatokat,

●   a vanília nyugtató hatással van az idegekre, alkalmazható alvászavaroknál. Az aromaterápiában a vanília illóolaját ma is használják szorongásos állapotoknál, álmatlanságnál és depressziónál. A homeopátia is alkalmazza az agyra gyakorolt hatása miatt.

●   terhességi rosszullétekre, hányingerre és hányás ellen igazi vaníliából készült fagylalt segítség lehet az első hónapokban. Ma már a legtöbb fagylaltban szintetikus vanillint használnak,

●   nyugtató hatása mellett fájdalmas menstruációs problémáknál is segítséget nyújthat,

●   a vanília nagyszerű étvágygerjesztő, növeli a gyomorsav mennyiségét, ezáltal javítja az emésztést.

 

A vanília kivonatot használhatod mellékhatások nélkül. Nagyon nehéz tiszta, igazi, hamisítatlan vanília kivonatot vásárolni és elég drága is, éppen ezért készítsd el saját magad.

 

Házi vanília kivonat recept

6-7 db teljes vanília rudat egy éles késsel vágj hosszirányban ketté és helyezd egy jól zárható üvegbe. Óvatosan önts rá 5 dl vodkát, zárd le és erősen rázd össze. 4-5 hétre tedd szobahőmérsékletű, sötét helyre (pl. konyhai szekrénybe) és 1-2 hétig naponta rázd össze, ezután elég lesz hetente egyszer. Sötét, borostyánszínű lesz és nagyon illatos. Használhatod ízesítésre és gyógyászati célra is. Ahogy fogy az üvegből a kivonat, úgy folyamatosan utántölthető alkohollal és vaníliával. Önmagában ugyan nincs jó íze, de a süteményeknek és a krémeknek elképesztően intenzív vanília íze lesz.

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között...
TOVÁBB
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag gyógyhatású levélzöldség a podagrafű.   A podagrafű...
TOVÁBB
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb természetes módszer az eperfa leveléből készült tea vagy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Süllyed a gyógyszeripar és az orvosok hitele is zuhanóban van
  Amerikáról példát vehetünk, egyes államaiban a természetgyógyászok jogosultságot kaptak...
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...

Címkék