Emésztési zavarok

Olykor még azokat is szembesülnek az emésztési zavarok kellemetlen mellékhatásaival, akik alapvetően semmiféle intoleranciában vagy ételallergiában nem szenvednek. Szerencsére létezik természetes módszer az emésztési zavarok ellen!
1 - 12 / 20
A gyömbér az egyik legjobb házi gyógyszer!
  Gyömbér nélkül a magyar konyha nem létezett! A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok voltak, általuk vált ismertté Európában.   Szélsőséges jin növény, vizes, ezért nagy jang tűzzel rendelkezik. A test legmélyére...
TOVÁBB
Az epekő tünetei
  Ha fáj a hasad, esetleg az epéd rendetlenkedik. Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége. Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek.   Az epeváladék...
TOVÁBB
Néhány rossz szokás, mely puffadást, refluxot és túl sok savat eredményez
  A nehéz ételek fogyasztása savas refluxot, puffadást, hasi fájdalmakat okozhat. Jelentkezhet még hányinger és rendszertelen székletürítés is.     Egészségtelen szokások, melyek puffadást, emésztési zavarokat és...
TOVÁBB
Elfeledett csodaszer a patikából: szépít és gyógyít a keserűsó
  Már nagyanyáink is gyógyírként használták ezt az olcsó és döbbenetesen hatékony természetes ásványi port. Hihetetlenül sokoldalú, és megkönnyíti az életed!   A magnézium-szulfátot, epsom sót – közismertebb nevén keserűsót...
TOVÁBB
Az epebetegség jelei és gyógyítása
  Az epehólyag a hasüregben elhelyezkedő szervünk, mely a máj által termelt epét raktározza, majd az epe az emésztés folyamán a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül jut a vékonybélbe.   Néhány tünet, melyek...
TOVÁBB
A szerecsendió meglepő előnyei
  A szerecsendió egy olyan fűszer, amely hosszú távon fogyasztva rendkívüli gyógyhatással rendelkezik.   A szerecsendió egy aromás fűszer. Illóolaja miriszticinből és elemicinből áll, amelyek nagy mennyiségben kábító...
TOVÁBB
Testünk őre a cink
  A cink egy olyan ásványi anyag, amelyre kismennyiségben (40 mg/nap) napi rendszerességgel szükségünk van. Szervezetünk növekedéséhez a cink az egyik legfontosabb összetevő az étrendünkben.   A cinknek különleges hatása...
TOVÁBB
Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
  A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum.   A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna nagyon gazdag antioxidánsokban. Érdekes, hogy...
TOVÁBB
Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen
  A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték.   A csodás fahéj ne csak karácsonyi ünnepek alkalmával jusson eszünkbe, mivel nemcsak egyszerű fűszer,...
TOVÁBB
Fontos tavaszi vitaminforrás a hónapos retek
  A tavasz első kedvelt zöldségnövényeihez tartozik a hónapos retek, mely nem csak finom, hanem gyógyhatásokkal is büszkélkedhet.   Eredetileg Közel-Keletről származik. Tápértéke alacsony, éppen ezért fogyókúrázóknak...
TOVÁBB
Miért válasszuk az igazi vaníliát?
  A vanília egyedülálló aromáját nagyon sokan szeretik. Az igazi vaníliát a szintetikus vanillinnel próbálják helyettesíteni, de az utánzat meg sem közelíti az eredeti intenzitását és harmóniáját. Ráadásul a valódi vaníliának...
TOVÁBB
Gyógyítja a cukorbetegséget, refluxot és még sok mindent
  Megtisztítja a májat, gyógyítja a cukorbetegséget és a refluxot, fogyaszt és még álmatlanságra is jó! Biztos van a Te konyhádban is! Ha mégis hiányozna a fűszerpolcról, feltétlenül szerezz be belőle!   Mielőtt...
TOVÁBB
Az emésztési panaszok rendkívül kellemetlenek. Különösen bizonyos nehezen emészthető élelmiszerek esetén jelentkeznek az emésztési zavarok, általában hasmenés, puffadás, hasi görcsök, gyomorégés és fokozott gázképződés formájában. Annak érdekében, hogy ezeket a panaszokat elkerüljük, mellőzzük a nehezen emészthető ételeket. Az is sokat segít, ha az étrendünkbe építünk bizonyos emésztést javító ételeket. Ilyen például a gyömbér, mely stimulálja az emésztéshez szükséges enzimek termelődését. Ezáltal elkerülhetők az emésztési zavarok, úgy, mint hányinger, puffadás, fokozott gázképződés. A gyömbért akár magában is elrágcsálhatjuk, de akár teaként is fogyaszthatjuk. A zabpehely is sokat segíthet azok esetében, akik gyakran szenvednek emésztési zavaroktól. Mivel magas rosttartalommal rendelkezik, jót tesz az emésztésnek és a székrekedés kialakulása ellen is hatásos. A zabpehely további előnye, hogy számtalan módon variálható. Fogyasztható gyümölcsökkel, magvakkal egyaránt. Nem csak a gyömbér az egyetlen fűszernövény, ami jót tesz az emésztésnek, hanem a kurkuma is. A kurkuma fogyasztás elsősorban a zsíros ételek lebontásában jelent segítséget, mivel a benne található kurkumin hatására az epehólyag több epét termel. Amellett, hogy a bélrendszert nyugtatja, a máj működését is támogatja. A borsmenta szintén jótékony hatással van az emésztésre, mivel csökkenti a gázképződést, a hányingert, valamint a hasigörcsöket. Érdemes gyakran borsmenta teát kortyolni vagy borsmenta tartalmú étrendkiegészítőt fogyasztani. Alapvetően a kiegyensúlyozott, nehezen emészthető ételek fogyasztása javallott, azonban a fentebb említett élelmiszereknek köszönhetően sokat tehetünk azért, hogy ne kelljen emésztési zavaroktól szenvednünk.

Címkék