Az orvosi pemetefű megvédi az immunrendszert, megnyugtatja a testet és a lelket

 

Az orvosi pemetefű képes megvédeni az immunrendszert, rákellenes szerként működik, segít a cukorbetegség kezelésében, javítja a szív egészségét, csillapítja a gyulladást, megszünteti az emésztési zavarokat és a gyomor-bélrendszeri zavarokat, méregteleníti a szervezetet és megszünteti a görcsöket.

 orvosi pemetefű, pemetefű cukorka, szagosmüge, kőhárs, lándzsás útifű, kamilla, székrekedésre, emésztési zavarok

Az orvosi pemetefű (Marrubium vulgare) egy kicsi, virágos évelő növény, amely nagyon hasonlít a mentára. Kivonata gyakran megtalálható cukorkákban, szájvízben és fogkrémekben is.

A növény Európában és Ázsia egyes részein őshonos, de széles körben elterjedt szerte a világon, és Amerikában is megtalálható.

 

Az orvosi pemetefű gyógyászati felhasználása

Gazdag apigeninben és flavonoidban, rákellenes és májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Gátolja a rákos sejtek növekedését és szaporodását, különösen a vastagbélrák esetében.

 

Gyulladáscsökkentő hatást érhetünk el a pemetefű fogyasztásával ízületi gyulladás, torokfájás és köhögés esetén is. Enyhíti a légúti betegségek tüneteit, csökkenti a vércukorszintet, javíthatja a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást.

Már kis dózisú pemetefű kivonat rendszeres szedésével jelentősen csökkenthető a koleszterinszint. Egyensúlyban tartja a koleszterinszintet, eltávolítja a „rossz” koleszterint, és mentesíti a szívet a lepedék felhalmozódásától. Az artériák védelmével és az érelmeszesedés megelőzésével az orvosi pemetefű kivonat csökkentheti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, amelyeket a magas koleszterinszint idézhet elő.

 

A pemetefű kevésbé ismert előnye, hogy fogyasztásával izzadást válthatunk ki. Ez nagyon fontos láz esetén, mivel az izzadás eltávolíthatja a szervezetből a méreganyagokat, valamint a felesleges sókat, vizet, zsírokat és veszélyes anyagokat, amelyek betegségeket okozhatnak.

 

A pemetefű egyik legrégebbi felhasználása görcsoldóként szolgál. Fogyasztható görcsrohamok, izomrángások, görcsök vagy más görcsökkel kapcsolatos állapotok esetén is, megnyugtathatja az idegrendszert, és megakadályozhatja e rohamok kialakulását. A gyógynövény ezen pihentető hatása népszerűvé tette teaként, mivel megnyugtatja a testet és a lelket.

A fájdalmas menstruációs görcsökre is hatékony megoldás lehet a kivonat fogyasztása vagy a tea kortyolgatása. Az intenzív görcsök fájdalmát csökkenti és segít a hangulatingadozásban.

 

Segíti az emésztést, nagyon jó a bélproblémák, a székrekedés és az emésztési zavarok megszüntetésére is. A gyógynövény gyulladáscsökkentő hatása természetes antiszeptikus tulajdonságokkal kombinálva tisztítja a gyomor-bélrendszert és javítja annak működését. A vastagbél gyulladásának megszüntetésével megelőzhető a székrekedés, a túlzott puffadás, sőt az aranyér is.

A pemetefű antibiotikus és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, megvédi az immunrendszert a kórokozóktól, csökkentheti az immunrendszerre nehezedő stresszt, és felkészítheti azt a fontosabb egészségügyi problémákra.

 

Bizonyára mindenki ismeri az Orvosi pemetefű cukorkát, mely kivétel nélkül szinte minden patikában, bioboltban és élelmiszerüzletben kapható. A leheletet is frissíti, ezért kiválóan alkalmazható a jól ismert külföldi mentolos cukrok és rágók helyett is.

orvosi pemetefű, pemetefű cukorka, szagosmüge, kőhárs, lándzsás útifű, kamilla, székrekedésre, emésztési zavarok

A cukorkát már generációk óta alkalmazzák torokfájás, légcsőhurut, köhögés esetén. 

Az olthatatlan tudásszomjjal megáldott gyógyszerész Réthy Béla a Budapesti Gyógyszerészeti Egyetem laborjában kísérletezte ki még az 1800-as évek végén a Pemetefű cukorka összetételét, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend. 

A cukorka az alábbi gyógynövények kivonatait tartalmazza: orvosi pemetefű, orvosi kamilla, lándzsás útifű, kőhárs és szagosmüge.

Orvosi pemetefű – Hurutoldó, köhögéscsillapító, nyákoldó, izomlazító. Hatóanyagai légcsőhurut, torokgyík, asztma kezelésében eredményesek, serkentik az emésztést, a májműködést, nyugtató hatásúak, hashajtóként, féregűzőként is használhatók, gyorsítják a sebgyógyulást. Ekcéma és övsömör esetén is alkalmazhatók. Nyugtató hatásának köszönhetően kis adagjai szabályozzák a gyors, rendszertelen szívverést.

Kamilla – Kivonata enyhíti az ideges nyugtalanságot, az emésztési panaszokat, kedvezően hat a hurutos, fekélyes betegekre. Allergiás panaszok megelőzésére, baktérium-, vírus- és gombafertőzésekre, fekélyekre jó. Serkenti a májsejtek regenerációját.

Lándzsás útifű – Köptető, köhögéscsillapító hatású.

Kőhárs – Virágkivonata serkenti az emésztést, oldja az ideges feszültséget, csökkenti a vérnyomást, elűzi az álmatlanságot, gátolja az érelmeszesedést. Izzasztó hatású, ezért kitűnően alkalmazható megfázás, influenza, fejfájás kezelésére.

Szagosmüge – Illat- és aromaanyagai kellemes, jellegzetes ízt, illatot, aromát biztosítanak a terméknek.

 

Figyelmeztetés az orvosi pemetefű fogyasztásával kapcsolatban!

Bár egy nagyon jótékony hatású gyógynövény, de túlzásba nem szabad vinni a fogyasztását. Túladagolva hashajtó hatású! Terhes és szoptató anyák ne fogyasszák!

 

székrekedésre

Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Gyógyítja a cukorbetegséget, refluxot és még sok mindent
  Megtisztítja a májat, gyógyítja a cukorbetegséget és a refluxot, fogyaszt és még álmatlanságra is jó! Biztos van a Te konyhádban is! Ha mégis hiányozna...
TOVÁBB
A cukorbetegség egyik ellenszere a fügelevél
  A fügelevél egyik ismert cukorbeteg gyógyító alapanyag, jelentős antidiabetikus tulajdonsággal rendelkezik.   Nem csak cukorbetegeknek ajánlott, mivel...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék