Az ánizsmag és annak vegyületei erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek megakadályozzák a fertőzéseket, és gátolják a gombák növekedését is.
Az ánizs az egyik legősibb fűszernövény. Egyiptomi feljegyzések már említést tesznek, mely szerint időszámításunk előtt 1500 évvel már étkezési- és gyógyászati célra alkalmazták. Az ókori görögök és a rómaiak gyakran fogyasztották emésztőrendszeri panaszok enyhítésére. Keleti népeknél az adó egy részét ánizzsal is meg lehetett fizetni. Magja, levele és gyökere is ehető, kiváló orvosság fejfájásra, megfázásra, asztmára és reumás fájdalmakra.
Az ánizs gyógyhatásai
Az ánizs jótékony összetevői számos betegség és kellemetlen egészségügyi tünet megelőzéséhez, valamint kezeléséhez hozzájárulnak. Magja nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostokat, olajokat. Kellemes illatát az anetol nevű illóolajnak köszönheti. Az ánizs magja gazdag antioxidánsokban, bővelkedik B-vitaminokban, C-vitaminban, valamint a csontok és a szív egészségét védő cinkben, kalciumban, káliumban, magnéziumban, mangánban, rézben, vasban. A piridoxin (B6-vitamin) erősíti az immunrendszert és nyugtatja az idegeket, a riboflavin (B2-vitamin) erősíti a piridoxin hatását és fokozza a szénhidrát-, valamint a zsíranyagcserét, míg a niacin és a tiamin segít megőrizni a szív, illetve az érrendszer egészségét.
Akut panaszok esetén (pl. légúti megbetegedések, puffadás, hörghurut, bél- és gyomorgörcs, immungyengeség miatt kialakuló enyhébb tünetek) reggel és este igyunk egy csésze ánizs teát. Ha nem tudunk elaludni, alvászavarokkal küzdünk, lefekvés előtt igyunk meg szintén egy csészével belőle. Édeskés aromája miatt, az ánizsteát gyerekeknek is bátran adhatjuk. Szoptatás alatt növeli a tejtermelődést, terhesség alatt azonban nem ajánlott az ánizstea fogyasztása.
Milyen betegségek esetén lehet hatásos az ánizs?
● Anetol-, terpineol- és timoltartalmának köszönhetően az ánizs enyhíti a köhögést.
● Hatékony köptető, gyógyítja a hörghurutot, a megfázást, a torokfájást, a torokgyulladást és az asztma tüneteit.
● Serkenti a vérkeringést, enyhíti a fejfájást, a migrénes tüneteket és a szorongást, jelentősen növeli a libidót.
● Az ánizs hatásos fertőtlenítő, mérsékli a reumás és az ízületi gyulladás miatt jelentkező fájdalmakat.
● Étvágygerjesztő, csökkenti a puffadást, valamint az emésztési panaszokat,
● Különösen teaként fogyasztva ösztönzi az emésztést, ellazítja az emésztőrendszer izmait, ezáltal megszünteti a székrekedést, helyreállítja a normális székelést.
● Kiválóan alkalmazható a bélszelek, a hasi puffadás, a kellemetlen gyomorkorgások, görcsök, émelygés, valamint a hányinger megszüntetésére és a bélben élő paraziták, káros lerakódások eltávolítására.
● Az ánizs magjának fogyasztása helyreállítja a menstruációs ciklust, fokozza a tejtermelődést.
● Sikerrel alkalmazható a Candida albicans gomba esetén.
Az ánizs felhasználása
● Alvászavarok
● Baktériumfertőzések
● Béltisztítás
● Candida
● Emésztési zavarok
● Fejfájás
● Hányinger
● Immungyengeség
● Ízületi gyulladás
● Köhögés
● Megfázás
● Menstruációs problémák
● Puffadás
● Reumás panaszok
● Székrekedés
● Torokgyulladás
Ánizstea készítése
Egy mozsárban törjük össze az ánizs magtermését, majd 1 teáskanálnyira öntsünk kb. 2-3 dl forró vizet, fedjük le, és 10-15 percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és már fogyasztható is.
Ízesíthetjük mézzel, frissen facsart citrom- vagy narancslével, fahéjjal. Étvágygerjesztő és puffadást csökkentő hatása miatt érdemes étkezés előtt néhány korty ánizsteát fogyasztani gyerekeknek is.
Az ánizs magját a szárított, vagy friss levelével helyettesíthetjük. Előbbiből egy teáskanálnyit, utóbbiból ennek háromszorosát használjuk.
Intelmek az ánizs fogyasztásával kapcsolatban!
Nagy mennyiségben mérgező lehet, terhesség alatt fogyasztása nem ajánlott!
Ritkán, hányingert, hasmenést, bőrirritációt válthat ki.