A cink egy olyan ásványi anyag, amelyre kismennyiségben (40 mg/nap) napi rendszerességgel szükségünk van. Szervezetünk növekedéséhez a cink az egyik legfontosabb összetevő az étrendünkben.
A cinknek különleges hatása van az emberi immunrendszerre, és nem helyettesíthető más nyomelemmel. Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, meg is támadja a náthát okozó rhinovírust, és zavarja annak osztódását. Minél kevesebb cink van szervezetünkben annál gyengébb lesz az immunrendszerünk.
Vizsgálatok alapján kimutatták, hogy napi kb. 100 mg cink bevitele a nátha időtartamát 7,6 napról 4,4 napra csökkenti.
A cink jótékony hatásai
● A cink nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez és az egészséges spermiumok termeléséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz.
● Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és közel 70 enzim megfelelő működését szabályozza.
● A cinknek nagy szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában, és létfontosságú az inzulin felszabadításához.
● A cinkre szükség van az egészséges inzulintermeléshez is.
● Kulcsfontosságú a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartásához.
● Ártalmas fémek (pl. kadmium, ólom) semlegesítésében segítségünkre lehet.
● A cink gyógyítja a pattanásos bőrt, csökkenti a megnagyobbodott prosztata okozta tüneteket.
● Egyes kutatások szerint krónikus cinkhiánnyal magyarázható a férfiakat érintő potenciazavar.
● A cink hozzájárul a tesztoszteron szintjének növekedéséhez, illetve a női nemi hormonok termelődésében (ösztrogén, progeszteron), a petesejtek felszabadulásában is szerepe van a petefészkekből.
● A cink hozzájárul a szív egészségéhez is, mint természetes vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő.
A cink természetes forrásai: búzacsíra, tökmag, olajos szardínia, rákkonzerv, sertésbélszín, edami sajt, borjúmáj, marhahús, zabpehely, napraforgómag, lencse, tojássárgája, gombák, kakaó, dió, borsó, csicseriborsó, osztriga, tenger gyümölcsei.
Fejlett társadalmunkban a cinkhiány nagyon gyakori betegség. Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű cinktartalmú ételt, vagy valamilyen felszívódási rendellenesség következtében nem hasznosul megfelelően a cink a szervezetünkben cinkhiány léphet fel.
A cinkhiány leggyakoribb tünetei
● az immunrendszer csökkent működése, gyakori megbetegedések,
● súlyvesztés vagy súlygyarapodás,
● az ízlelés és a szaglás érzékenységének megváltozása,
● étkezési szokások megváltozása: sóvárgás a sós vagy édes ételek után,
● emésztési zavarok, hasmenés,
● étvágytalanság,
● idegrendszeri zavarok,
● gyakori allergiás reakciók, főleg ételallergiák,
● fogamzóképesség csökkenése, infertilitás,
● hormonális problémák (a Premenstruációs szindróma tüneteinek rosszabbodása, menopauza tünetek),
● rossz koncentrációs képesség és memória,
● hajhullás, lassú haj- és körömnövekedés,
● száraz, érdes bőr,
● krónikus fáradtság szindróma,
● lassú sebgyógyulás, gyakori bőrirritációk, ekcéma,
● gyakori fertőzéses megbetegedések,
● lassú növekedés gyermekkorban,
● a nemi érés késése.
Az átlagosnál több cinkre van szükségük a sportolóknak az izzadással járó veszteség, ill. a megnövekedett zsírsav- és vasanyagcsere miatt is.
