"Naponta egy alma, az orvost távol tartja! " – tanítja a népi mondás.
A sokféle gyümölcs közül mégis mire jó az alma?
Az almafának nemcsak a gyümölcse, de gyökerének kérge is gyógyhatású. A gyökér kérge olyan keserű glykozidát tartalmaz, amely a malária parazitáit elpusztítja, ezért egyes helyeken a kinin pótszereként is ismert.
Az almakúra köszvény, elhájasodás, a vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Almakúránál naponta bizonyos mennyiségű (50-150 deka) almát fogyasztunk el. Rozskenyeret, kétszersültet ehetünk hozzá.
Az almalé frissen üdítő, kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavarok esetében segít. Ha az almalé gyomornyomást, vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát.
Almamustot ízületi gyulladásos megbetegedéseknél már őseink is használták. Hasonló hatását figyelték meg a házi készítésű almabornak, mely azonkívül menstruációt előmozdító és gilisztaűző szer is.
Ne dob ki az esetleg keletkező almahéjat! Megszárítva teát főzhetsz belőle. Tápláló, jó idegnyugtató, adhatjuk dadogós gyereknek, erősít legyengülésnél, és az elhájasodásra hajlamosaknál mindennapi ital lehet.
Kínai orvosok századokon keresztül a fa kérgét cukorbaj gyógyítására használták. A nyers almát székrekedés ellen, a sült, vagy párolt almát hőemelkedésre, az almabort lázas betegnek ajánlották. Az almafa levelei is tartalmaznak egy antibiotikumot (floretin). Ha megvágjuk magunkat a gyümölcsösben, tépjünk néhány almalevelet, és nyomjuk rá a sebre addig, míg lemossuk és bekötjük. Az este héjastól lereszelt és elfogyasztott alma a bélben a nap folyamán felhalmozódott minden méreganyagot megköt.
Az almasavó étvágyat gerjeszt, a lepedékes nyelvet tisztítja, a hurutos köhögést enyhíti. Napi adagja 1-2 evőkanálnyi.
Almasavó készítése: Almabort vízzel, tejjel egyenlő részben összekeverünk és felmelegítjük (nem főzzük!). A melegítés hatására túrószerű anyag válik ki belőle, ekkor egy szűrőbe öntjük, melyen a túró fennmarad, a szüredéket pedig a fent említett esetekben fogyasztjuk.
Almalé kúra alkalmával füstölt, erősen fűszerezett, pácolt ételeket, alkoholt ne fogyasszunk.