Az epehólyag a hasüregben elhelyezkedő szervünk, mely a máj által termelt epét raktározza, majd az epe az emésztés folyamán a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül jut a vékonybélbe.
Néhány tünet, melyek arra utalnak, hogy epebántalomban szenvedsz
Hasfájás
Az epekő 15 perces görcsöket okoz, a has jobb felső részében, ez kisugározhat a hátunkba, vagy hasunk középső részébe is.
Emésztési zavarok
Rögtön étkezés után jelentkezhet puffadás, diszkomfort érzés, fájdalom, hányinger. Ha az epe nem működik rendesen, a zsíros ételektől alakul ki az emésztési zavar, mert az epehólyag nem bocsát át elég epét a vékonybélbe.
Étvágytalanság
Ez fokozatosan alakul ki, részben azért, mert az epeköves személy fél az étkezés után érkező rosszulléttől.
Sárgaság
Ha a megrekedő epe nem ürül ki, sárgaságot okozhat, sárgás színezetet kap a szemfehérje, a bőr és a körmök is.
Vizelet
Megváltozhat sötét, barnás színűre a vizelet. Az epefesték, a bilirubin okozhatja a vizelet sötét elszíneződését. Ha annak ellenére is sötét a vizeleted, hogy sokat iszol, epekövesség állhat a háttérben.
Hasmenés
Epeköveseknél nem ritka a 4-10 roham egy nap.
Széklet
Megváltozik a széklet, híg és sápadt színű lesz.
Láz
Ha belázasodol, és állandó felhasi fájdalom gyötör, az szintén epekő miatt kialakult hasnyálmirigy-gyulladásra hívhatja fel a figyelmet. Ez sürgős orvosi ellátást igényel!
Étkezés után mellkasi fájdalom
Egy erős epegörcs hasonlíthat a szívrohamra. Annyi a különbség, hogy epekövesség esetén a fájdalom, mellkasi nyomás mindig étkezés után jelentkezik.
Jótékony és kártékony ételek
Nem kedvez az epének a túl sok savanyú, zsíros és fűszeres étel, valamint a nagy mennyiségű alkohol. Kis mennyiségű alkohol (fél pohár bor vagy sör) azonban serkenti a koleszterin lebontását, csökkentve ezzel az epekő kialakulásának veszélyét. Kerülendő a cukor, a tojás, a káposzta, a paprikás és hagymás ételek fogyasztása.
Jótékonyan hat az epére a búza, a csirkehús, az őszibarack, póréhagyma, a fekete retek, a dió, a bab, a lencse, a borsó és az olívabogyó. Kiváló hatással van a májra és az epehólyagra a kurkuma.
Gyógynövények epebántalmakra
Fekete retek
A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.
Kisebb kövek a fekete retek frissen facsart levének, vagy a gyógynövény boltokban kapható fekete retek cseppek fogyasztásával oldhatók.
A fekete retek frissen facsart levének fogyasztásánál ajánlatos mézet keverni a léhez, mely megakadályozza a puffadást. A népgyógyászatban ezt úgy alkalmazzák, hogy este kivájják a fekete retket, átfúrják, majd egy szűkebb szájú pohárba állítják, amibe a retek nem tud beleesni. Ezután mézet csurgatnak bele. Reggelre a retek levet ereszt, ami a mézzel együtt a pohárba lecsurog. Ez a mézes lé az igazi orvosság!
Fekete retek cseppek fogyasztása
7 napig napi 13 csepp, majd 14 napig 21 csepp. Egy kúra 3 hét, majd 1 hét szünet után további 3 hét szedése javasolt. Valójában így egy kúra 7 hét, beleértve a szünetet is.
Pongyola pitypang (gyermekláncfű) szintén serkenti az emésztést és az epetermelést.
A mezei katáng fokozza a máj működését és az epe elválasztását. Eloszlatja a teltségérzetet és a puffadást.
Tévhit az epekő megelőzésével kapcsolatban
Tévhit, hogy elkerülhető az epekő kialakulása a rendszeres, zsírmentes ételek fogyasztásának kerülésével. A szervezet naponta egyszer megkövetel egy olyan étkezést, amelyben legalább 5-10 gramm zsír van, mert ez serkenti epe kibocsátására az epehólyagot.
Ha drasztikusan lecsökkentjük a zsírbevitelt, akkor az epehólyag túl ritkán végez összehúzódást, nem bocsát ki elég epét és ezzel növekszik az epekő kialakulásának veszélye. A szerényebb, de sűrűbb étkezés megakadályozza, hogy az epe túlzottan felgyűljön az epehólyagban, tehát együnk inkább sűrűbben, egyúttal egyszerre kevesebbet.
