A pongyola pitypangot sokan csak gyermekláncfűként ismerik. A gyerekek előszeretettel gyűjtik össze, hogy aztán koszorút fonjanak belőle, amit aztán a fejükbe nyomhatnak. Leginkább a gyermekek szórakozásaként tekintünk rá, holott jelentős gyógynövény.
A pongyola pitypang vagy, ahogy sokan ismerik gyermekláncfű aranysárga virágzattal és hosszú, élénkzöld, fogazott levelekkel rendelkező gyógynövény. Ha bármely részét felsértjük, akkor keserű, fehér tejnedv folyik belőle. A pongyola pitypang nagy alkalmazkodó képességgel rendelkezik, így gyakorlatilag mindenütt megtalálható, például réteken, szántók mellett, parkokban, gyümölcsösökben, kertekben és utak mentén. A pongyola pitypang leginkább gyógynövényként jelentős, azonban bizonyos országokban, például Franciaországban élelemként is fogyasztják. Gyógynövényként sokkal jelentősebb, főleg a benne lévő keserűanyagok miatt. A pongyola pitypang étvágyserkentő hatású, javítja az emésztést és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami miatt igen csak népszerű. Epe- és májbántalmak esetén is ajánlott fogyasztása. Elsősorban teaként tudjuk fogyasztani, ami a vesék és a máj aktivitását serkenti, továbbá vértisztító és vizelethajtó hatású. Érdemes gyakran kortyolni pongyola pitypang teát, ugyanis csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Készíthetünk akár főzetet is gyökeréből, mely hamar enyhülést hoz köszvény, reumás panaszok, fájó ízületek esetén. Bár a magyarok körében nem jellemző, hogy ételként fogyasztanák, levelét akár étkezési célokra is lehet használni, például salátákba, mivel vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Többek közt tartalmaz foszfor, magnézium, vas, kalcium, B1-, B2-, C-vitamin és béta-karotin. Tagadhatatlan, hogy nagyon hasznos gyógynövény, melynek gyógyhatásait kár volna figyelmen kívül hagyni. Ugyanakkor nem csak gyógyászati célból használhatjuk a pitypangot, mivel kozmetikumnak sem utolsó, ugyanis tejnedve kiváló ránctalanító és a szeplők halványítására is alkalmas.