Sokoldalú béltisztító gyógynövény a gyermekláncfű

 

A gyermekláncfű, vagy más néven pongyola pitypang, tavasszal virágzik, ilyenkor szinte sárgává változnak tőle a mezők. Annak ellenére, hogy sokan egyszerű gyomnak tartják, számtalan jótékony egészségügyi hatással rendelkezik.

 gyermekláncfű, pongyola pitypang, bélbetegség, gyulladáscsökkentő, húgyúti fertőzés, immunerősítő

Fogyasztásának előnyeire már felfigyeltek az ókorban is, számos betegséggel szemben hatékonyan alkalmazták. Leggyakrabban béltisztításra használták, valamint egyedülállóan erős vízhajtó tulajdonsága miatt alkalmazták: nem véletlen, hogy több országban a mai napig népiesen egyszerűen csak „hugyoskának” nevezik. Ezen kívül a gyermekláncfű jól használható fogyókúrák, cukorbetegség, májbetegségek, húgyúti panaszok és vérszegénység esetén. Antioxidáns hatásának köszönhetően a rák és a gyulladások megelőzéséhez, valamint kezeléséhez is hozzájárul. Külsőleg alkalmazva a pattanások eltüntetésében is segítségünkre lehet.

 

A pitypang szinte minden része felhasználható, zsenge leveleit friss salátaként fogyasztják, olajban eltett virágbimbóit gyulladások kezelésére alkalmazzák, magukból a virágokból pedig lekvárt is főznek. Porrá zúzott, szárított gyökere hosszú ideig a „szegények” kávéja volt, míg a sóban, vagy ecetben érlelt bimbókat a mediterrán országokban a kevésbé tehetősek a jóval drágább kapribogyó pótlására használták. Anglia néhány területén, például Berkshire környékén, a gyermekláncfű virágaiból ízletes italt is készítenek Dandelion Wine néven.

 

A gyermekláncfű gyógyhatásai

Gyökere kiváló méregtelenítő, mivel szabályozza az epe, a máj és a vesék helyes működését, azaz fokozza a kiválasztószervek hatékonyságát, beleértve a hámréteget is. Ez a méregtelenítő folyamat fontos része, hiszen a pitypang segítségével a mérgek nagyobb mennyiségben távoznak a szervezetből a széklettel, a vizelettel és az izzadsággal.

Azonban nem csupán a kiválasztószervek működését ösztönzi, remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezért májproblémák – májgyulladás, sárgaság, májzsugor – és epekő esetén egyaránt sikerrel alkalmazható.

 

A gyermekláncfű gyógyászati felhasználása

●   Antioxidánsai, különösen a C-vitamin és a flavonoidok közé tartozó luteolin révén a gyermekláncfű megköti a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a bőr és a sejtek öregedését okozó szabad gyököket. A luteolin mindemellett a rákos sejtek szaporodását is gátolja.

●   A gyermekláncfű fogyasztása a gyulladt, irritált bélrendszert nyugtatja, óvja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, enyhíti a reflux és az IBS tüneteit.

●   Az emésztésben közreműködő mirigyek működését is serkenti – nyál, gyomornedvek –, valamint szabályozza az emésztőrendszer izomzatát, könnyebbé és alaposabbá teszi a székletürítést, enyhén hashajtó hatású.

●   Bőségesen tartalmaz A-, B-, C- és D-vitamint, gazdag kalciumforrás, melynek köszönhetően a gyermekláncfű fokozza a csontok szilárdságát, segítenek megelőzni a csontsűrűség csökkenését.

●   Található benne inulin (a jótékony bélbaktériumok számára élelmet jelentő prebiotikum), keserűanyagok és ásványi sók.

●   Összetevői támogatják a nyirokrendszert, nitrogén-oxid-tartalma fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében, mivel megnöveli a falósejtek hatékonyságát.

●   Fokozza a máj működését, valamint elősegíti az epeáramlást, ezáltal javítja az emésztést, csökkenti az emésztőrendszeri problémák kialakulásának esélyét.

●   Rostjai fokozzák a béltisztítást, megszabadítják a bélrendszert a méreganyagoktól és a káros lerakódásoktól, a bélmozgás normalizálásával megszüntetik a székrekedést és a hasmenést, közreműködnek a vastagbélrák megelőzésében, csökkentik a vérben a koleszterin mennyiségét.

●   Beállítja az epetermelést, valamint eltávolítja a felesleges epét, és védi a májat, hozzájárul a sárgaság megszüntetéséhez is.

●   A gyermekláncfű ösztönzi az inzulintermelést, alacsonyan tartja a vércukorszintet, ami hozzájárul cukorbetegség kezeléséhez.

●   Erős vízhajtó hatással rendelkezik, segít megszabadulni a szervezetben pangó víztől, miközben nyugtatja és fertőtleníti a húgyutakat.

●   A felesleges víz eltávolításával a pitypang csökkenti a magas vérnyomást, fokozza a szervezet méregtelenítését, elősegíti a cukorbetegek esetében a vesékben lerakódott cukor távozását.

●   Mivel kitakarítja a bélrendszert, és helyreállítja az emésztést, a fogyókúrák sikeréhez is hozzájárul.

●   Vérnyomáscsökkentő hatását erősíti jelentős kálium- és rosttartalma is.

●   A gyermekláncfű fertőtlenítő hatású nedve külsőleg alkalmazva gyorsítja a bakteriális és gombás bőrfertőzések gyógyulását, jó szolgálatot tehet viszketés, pattanások (akné) és ekcéma esetén.

 

Milyen betegségek esetén használhatjuk?

●   bőrfertőzések

●   emésztési zavarok

●   cukorbetegség

●   csontritkulás

●   ekcéma

●   fertőtlenítés

●   fogyókúra

●   gyulladások

●   húgyúti fertőzések

●   IBS

●   immunerősítés

●   májbetegségek

●   magas koleszterinszint

●   magas vércukorszint

●   magas vérnyomás

●   méregtelenítés

●   pattanás

●   rák

●   reflux

●   sárgaság

●   székrekedés

●   vízvisszatartás

 

gyulladáscsökkentő

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék