Ezek a legjobb élelmiszerek székrekedésre

 

A székrekedés az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma, melynek lényege, hogy a szervezetünk csak nagyon nehezen képes megszabadulni a salakanyagoktól. Bár hatékony hashajtó gyógyszerek léteznek, érdemes kipróbálni az otthoni gyógymódokat is.

 tamarind, hashajtó, székrekedés, székrekedésre, spenót, melasz, ricinusolaj, narancs, füge, természetes hashajtó, szilva, rosttartalom, édeskömény, citrom

A székrekedés kialakulásának számos oka lehet, többek között a nem megfelelő étrend, a túl kevés folyadék, a mozgásszegény életmód, a stressz, bizonyos gyógyszerek, és krónikus betegségek is. Ugyanakkor időnként mindenkivel előfordulhat, hogy olyan ételeket eszik, amelyek székrekedést okoznak nála.

 

A székrekedés nemcsak nagyon kellemetlen, de komoly szövődményei és melléktünetei is lehetnek, például hasi görcsök, depresszió, aranyér, pattanások vagy felszívódási zavarok. Mit együnk, igyunk azért, hogy könnyebben szabaduljunk meg a salakanyagoktól?

 

A citrom a leghatékonyabb székrekedés ellen

A citrom, a citromlé, illetve a citrommal ízesített víz az egyik legegyszerűbb, legelérhetőbb, egyben pedig a leghatékonyabb szer a székrekedés ellen.

A citromban lévő vegyületek hozzájárulnak az emésztésünk normalizálásához, stimulálják a bélrendszert és segítenek megszabadulni a belekben felgyülemlett salakanyagoktól. Facsarjuk egy fél citrom levét egy pohár meleg vízbe, ízesíthetjük egy kiskanál mézzel is, majd igyuk meg reggel, éhgyomorra.

 

Az édeskömény megkönnyíti a székelést

A hasfájós babák szülei nagyon jól ismerik az édesköményt, pontosabban a magjából készült teát, mely a gyomor- és bélbántalmak egyik legjobb ellenszere. Az édeskömény enyhíti a puffadást és a gázképződést, javítja az emésztést, csökkenti az irritábilis vastagbél szindróma tüneteit, emellett pedig a székrekedést is. Az édesköményteát naponta két alkalommal célszerű fogyasztani.

 

 

A szilva rengeteg rostot tartalmaz

A szilva az egyik legismertebb székrekedés elleni étel. Aszalt vagy friss formában is jótékony hatással van a belekre, hiszen rengeteg rostot tartalmaz. Ez azért fontos, mert a rostok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, és így az emésztést is.

 

A füge rosttartalma miatt természetes hashajtóként működik

A nagyon magas rosttartalmú füge az egyik legjobb gyümölcs a székrekedés ellen, természetes hashajtóként működik, ezért azoknak, akik krónikus székrekedésben szenvednek, mindenképpen érdemes a fügét beépíteni az étrendjükbe. A szárított és a friss füge egyaránt alkalmas arra, hogy javítsuk vele az emésztésünket.

 

Ne feledjük, hogy a rostban gazdag ételek mellé elegendő folyadékot kell fogyasztani, különben az arra érzékenyeknél hasgörcsöt, puffadást okozhatnak! A szőlő, a szilva is magas rosttartalmuk miatt lehet jó megoldás a székrekedés ellen, és ezeket is fogyaszthatjuk friss vagy szárított formában, de akár szűretlen, rostos ivólé formájában is.

 

Narancsot székrekedésre

A narancs kiváló hashajtó, de van benne annyi vitamin és ásványi anyag, hogy pótolja az elvesztett mennyiséget. Plusz előny, hogy a narancsban rengeteg antioxidáns van, például a naringenin, ami a kutatók szerint tovább erősíti a hashajtó tulajdonságát.

 

A ricinusolaj gyors és hatékony megoldás

A ricinusolaj gyors és hatékony megoldás lehet a székrekedés ellen, de érdemes óvatosan, csak alkalmanként használni, mert a bélstimuláló hatása könnyen irritációba csaphat át. A ricinusolajat éhgyomorra vegyük be, két teáskanálnyit keverjünk el egy pohár gyümölcslében.

 

A melasz könnyedén elbánik a salakanyagokkal

Hazánkban kevésbé ismert ízesítő anyag a melasz, mely az egyik legjobb hashajtó hatású élelmiszer, mely stimulálja a bélrendszert, segít megszabadulni a salakanyagoktól, és a has görcsös feszességét is csökkenti. Magas kalóriatartalma miatt azonban nem ajánlott túl gyakran alkalmazni. Keverjünk el két-három evőkanál melaszt egy pohár tejben, esetleg gyümölcslében, és igyuk meg lefekvés előtt.

 

A spenót székrekedés ellen nagyon hatásos

A spenót kifejezetten jó székrekedés ellen. Segít a vastagbélnek az összehúzódásban, és abban, hogy a víz kimosson belőle minden fölösleges dolgot, így a salakanyagokat.

 

A tamarind a leghatékonyabb

A székrekedés leküzdésében az egyik, de talán inkább a leghatékonyabb növény a tamarind.

 

Igyunk elegendő folyadékot

Emésztésünk gond nélküli működéséhez feltétlenül szükséges, hogy egy nap folyamán legalább 2-3 liter folyadékot, lehetőleg tiszta vizet igyunk meg. Ennek hiányában ugyanis a megemésztett táplálék a beleinkben nem tud elegendő mennyiségű folyadékot magába szívni, és ennek következtében képtelen a bélrendszerben tovább haladni, és egyre szárazabbá válik.

Ha pedig túl száraz és kemény a megemésztett táplálék, akkor egyre jobban besűrűsödik, felhalmozódik beleinkben, és így székrekedés alakul ki. Ráadásul a széklet kiürítése nem csak nehézkessé válik, de még komoly fájdalmakat is okozhat.

 

székrekedés

Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék