A vasbor nem csupán hagyomány, hanem igazi gyógyító elixír is lehet, főleg, ha olyan értékes alapanyagot használunk hozzá, mint a fekete szeder.
A régi világban, mikor még a patika a kamrában volt, és a gyógyító erő az erdőszélen termett, jól tudták: a vér ereje a növényekben rejlik. Aki sápadt volt, könnyen elfáradt vagy gyakran szédült, arra nem tablettát adtak, hanem bort – de nem akármilyet. A vasbor régi, becsületes orvosság volt, amelyet szívvel-lélekkel készítettek. Ma újra felfedezhetjük ezt a természetes kincset – méghozzá szederből, ami igazi vasban gazdag, vérbarát gyümölcs.
Miért épp a szeder?
A fekete szeder – az erdők titkos kincse – nemcsak finom, hanem tápanyagokkal is teli. A gyümölcs mélyfekete színét az antociánok adják, melyek erőteljes antioxidáns hatással bírnak, de ami még fontosabb: a szeder vastartalma jelentős, és C-vitamin-tartalma révén a vas felszívódása is hatékonyabb lesz. Ez egy ritka párosítás, hiszen a növényi vas sokszor nehezebben szívódik fel – de a szeder ebben is kivétel.
A népi gyógyászat ismerte és szerette: nem csak vérszegénység esetén, hanem betegségek utáni lábadozáskor, legyengült időseknek vagy növésben lévő gyerekeknek is adták, természetes formában – szörpként, lekvárként, vagy leginkább: házi készítésű vasbor formájában.
Mi az a vasbor, és hogyan segít a vashiányban?
A vasbor nem más, mint gyümölcsből (általában bogyósból) készített bor vagy boralapú kivonat, amelyhez természetes vasat tartalmazó növényeket, esetleg vasszulfátot vagy vasas ásványokat is adtak. A bor alkoholtartalma segíti a vas felszívódását, és melegítő hatásával élénkíti a vérkeringést is. A szederből készült vasbor pedig különösen előnyös, hiszen nemcsak vasat, hanem folsavat, B-vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaz – ami komplex módon támogatja a vérképzést.
Házi szeder-vasbor recept (természetes változat)
Ez egy olyan ital, amelyet még a nagymamák is szívesen kortyolgattak, főként ősztől tavaszig.
Hozzávalók:
- 1 liter jó minőségű vörösbor (száraz vagy félszáraz, lehetőleg bio)
- 20 dkg friss vagy fagyasztott fekete szeder
- 1 evőkanál csalánlevél (szárítva – vasban gazdag)
- 1 evőkanál cékla (reszelve vagy por formájában – vérképző)
- 1 evőkanál méz (opcionális, természetes édesítés)
- pár csepp citromlé (segíti a vas felszívódását)
Elkészítés
A bort lassú tűzön melegítsük fel (de ne forraljuk), majd adjuk hozzá a gyümölcsöt és a gyógynövényeket. Hagyjuk kis lángon állni 10–15 percig, majd zárjuk le, és hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap szűrjük le, ízlés szerint édesítsük, és sötét üvegbe töltve tároljuk hűtőben.
Fogyasztása
Naponta egy kis kupicával (kb. 30 ml), étkezés előtt vagy után. Vashiány esetén kúraszerűen 3–4 hétig fogyasztható.
Kinek ajánlott?
- Vashiányos nőknek (főleg menstruáció idején vagy várandósságban)
- Fáradékonyság, szédülés, sápadtság esetén
- Időseknek a vitalitás megőrzésére
- Serdülő fiataloknak növekedés idején
- Betegségek utáni erőnlét-visszanyeréshez
Figyelem: Alkoholos termékről lévén szó, gyermekeknek és várandósoknak csak alkoholmentes változatban ajánlott (pl. szederlé, csalántea és céklalé keverékeként).
A múlt tudta: a jó bor nemcsak lélekmelegítő, hanem gyógyító is lehet.
A szederből készült vasbor egyike azoknak az egyszerű, de zseniális házi szereknek, melyekre ma is bátran támaszkodhatunk. Ha természetes úton szeretnéd támogatni a vérképzést és visszanyerni az erődet, ne a patikában keresgélj először – hanem a szederbokor tövében, és egy régi receptes füzet lapjain.





















