A kukorica és kukoricabajusz gyógyító ereje – arany a kalászban, gyógyír a bajuszban

A kukorica és annak aranyló, hosszan leomló „haja”, a kukoricabajusz, olyan kettős, mint a népdal és a citeraszó: együtt adnak valami igazán magyaros, természetes varázst.

kukoricabajusz, kukoricabajusz tea, kukoricaAmikor a nyár derekán sétálunk a mezőkön, s a forró nap alatt aranyló kukoricaszárak között suhog a szél, valami ősi békességet érez az ember. A kukorica, ez a sokat látott növény, nemcsak a kemencében sült csövek emlékét hordozza, hanem igazi gyógyító erő rejlik benne – főként ott, ahol talán kevesen keresnék: a bajuszában.

A kukorica – nem csak eledel, hanem élet

A kukorica (Zea mays) már az indián kultúrák idején is szent növénynek számított. Ők „az élet ajándékának” tartották. Hazánkba a 16–17. században érkezett, és gyorsan otthonra talált a Kárpát-medence gazdag földjén. Ma már aligha van falusi kert, ahol ne ringatózna legalább néhány tő a meleg szélben.

Tápanyagban gazdag növény: B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, foszfort tartalmaz, a benne lévő rostok pedig segítik az emésztést. A kukoricalisztet régóta használják kenyér és sütemény alapanyagaként, sőt, sokan gluténmentes alternatívaként szeretik.

Ám amit gyakran elfeledünk vagy éppen levágunk és eldobunk: az a kukoricabajusz.

A kukoricabajusz – a természet aranyfonala

A kukorica bajusza, azaz a virágos bibeszálak sokasága, nem csupán látványnak dús és szép, hanem kiváló gyógynövény is. Régi füvesasszonyaink nem véletlenül gyűjtötték szorgalmasan, szárították és tették el a kamra polcára, mint természetes vízhajtót és vesetisztítót.

Gyógyhatásai között szerepel

Vizelethajtó: segíti a szervezet felesleges vízének eltávolítását anélkül, hogy káliumveszteséget okozna.
Vesekő- és hólyagproblémák esetén: enyhíti a gyulladásokat, támogatja a kiválasztó szervrendszer működését.
Magas vérnyomásnál: vízhajtó hatása révén csökkenti a keringési rendszert érő nyomást.
Húgyúti fertőzések esetén: enyhíti a kellemetlen tüneteket, segít a gyógyulásban.

Hogyan használjuk otthon?

Régi, jól bevált népi praktika, hogy a kukoricabajuszt szárítva elrakták, majd teaként fogyasztották.

Teakészítés: Egy evőkanálnyi szárított kukoricabajuszt önts le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, fedd le, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Naponta 2–3 csészével is iható, főleg vízvisszatartás, ödéma vagy hólyagpanasz esetén.

Népi recept vesetisztításhoz: Kukoricabajusz, gyermekláncfűgyökér és nyírfalevél egyenlő arányban keverve – ebből egy evőkanálnyit leforrázunk, és napi háromszor fogyasztjuk. Ez a hármas úgy dolgozik a veséken, mint három szorgos molnár a vízimalomban.

Egy kis történelmi kitekintés

A magyar parasztember nem volt rest: mindenből, amit a föld adott, próbált értéket kihozni. A kukoricabajuszt nem tekintették szemétnek – a gyógynövényismeret átöröklődött nemzedékről nemzedékre. Egy-egy falu javasasszonya akár kukoricabajuszból készült borogatást is ajánlott hólyaggyulladásnál, vagy lázcsillapítás céljából.

A kukorica sokkal több, mint egy nyári grillparti sztárja. A kukoricabajusz pedig nem afféle felesleges sallang, hanem maga a természet finom üzenete: hogy ami kívül csillogó és díszes, az belül is kincseket rejt. Érdemes újra felfedeznünk őseink bölcsességét, mert a válaszok gyakran ott lapulnak a kert végében, egy cső kukoricán.

Nincs is jobb érzés annál, mint amikor az ember saját kezűleg gyűjt valamit, ami később gyógyító erővel szolgálja őt és szeretteit. A kukoricabajusz szárítása olyan, mint a régi jó szilvalekvár főzése: egyszerű, de van benne lélek.

Kukoricabajusz gyűjtése és szárítása – így lesz belőle otthoni gyógynövénykincs

Mikor gyűjtsük?

A legjobb idő a kukoricabajusz gyűjtésére nyár derekától egészen kora őszig tart. Akkor a leghatásosabb, amikor még friss és világos aranybarna színű – ilyenkor a növényben lévő hatóanyagok, különösen a flavonoidok és illóolajok még élénken jelen vannak.

Kerüljük azokat a bajuszokat, amelyek már teljesen megbarnultak, elszáradtak vagy nedvesek (például eső után gyűjtve), mert ezek könnyen penészednek szárítás közben.

Hogyan gyűjtsük?

A kukoricacsövet kézzel bontsuk fel, majd a bajuszt óvatosan húzzuk le a torzsa végéről. Ha lehet, válasszunk vegyszermentes, házi termesztésű vagy biogazdálkodásból származó növényeket – így biztosak lehetünk benne, hogy nem kerül bele a teába semmilyen káros anyag.

Tipp a régi falusi háztartásokból: a gyűjtött bajuszt egy tiszta kendőre szórták, és egy kicsit kiterítették a napra, hogy a nagyobb nedvességtartalom távozzon belőle.

Szárítás – lassan, szeretettel

A kukoricabajusz szárítását árnyékos, meleg, jól szellőző helyen végezzük. A direkt napfény ugyan gyorsabb munkát végez, de kifakítja a hatóanyagokat, így jobb a türelmesebb módszer.

Szárítási módok

  • Lapos tálcán, kendőn vagy szitán terítsük szét a bajuszt, vékony rétegben.
  • Naponta egyszer-kétszer forgassuk át, hogy mindenhol egyenletesen száradjon.
  • Teljes száradásig várjunk, ami általában 5–7 napot vesz igénybe – ekkor a bajusz roppanósra törik, nem hajlik.

Ha van otthon gyógynövényszárító vagy aszalógép, 35–40°C-on is száríthatjuk, de csak rövid ideig, és semmiképpen sem forró levegőn, hogy ne vesszenek el az illóolajok.

Tárolás – tisztán és szárazon

A teljesen kiszáradt kukoricabajuszt sötét üvegben, jól zárható fedelű üvegcsében vagy vászonzacskóban tároljuk. Fontos, hogy száraz, hűvös és fénytől védett helyen tartsuk, így akár egy évig is megőrzi hatását.

A népi hagyomány szerint nem illett gyógynövényt a kamra közelébe tenni, ahol liszt vagy zsír volt – ott ugyanis könnyebben nedvességet kaptak. Inkább a padlásgerendán vagy a tisztaszoba szekrényében őrizték, illatos levendulával vagy rozmaringággal együtt.

Egy kis varázslat a végére

Ha a kukoricabajuszt teliholdkor szeded, azt mondják, erősebben segít a megtisztulásban – akár testi, akár lelki szinten. Hogy igaz-e? A természet gyógyerejét nem mindig kell méricskélni – néha csak érezni kell.

 

kukoricabajusz

A kukoricabajuszban rejlő szent gyógyerő
  A kukoricabajusz belsőleg a népi gyógyászatban elsősorban húgyúti problémák (vesekő, vesehomok, hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű...
TOVÁBB
Kukorica, mint gyógynövény
A kukoricát mindenki ismeri és szereti, egész táblákat alkot az utak mentén. Elképzelhetetlen a nyár főtt kukorica nélkül, de nem csak a...
TOVÁBB
A kukorica és kukoricabajusz gyógyító ereje – arany a kalászban, gyógyír a bajuszban
A kukorica és annak aranyló, hosszan leomló „haja”, a kukoricabajusz, olyan kettős, mint a népdal és a citeraszó: együtt adnak valami igazán...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...
Együnk a korunknak megfelelően! – A helyes táplálkozás minden életkorban!
A természet minden élőlény számára megszabta a maga rendjét – így van ez az emberrel is. Ahogyan...
A pektin varázsa – a természet lágy gyógyító rostja
Vannak a természetben olyan anyagok, amelyekről keveset beszélünk, mégis nélkülözhetetlenek...

Címkék