Gyógyító bibliai ételek – táplálék a testnek és a léleknek

A bibliai idők gyógyító ételei nemcsak testet tápláltak, hanem lelket is erősítettek. Jöjj, utazzunk vissza az időben, ahol a bölcsesség nem tablettában érkezett, hanem egy marék búzában, egy csepp olívaolajban, vagy épp egy fürt szőlőben lakozott.

bibliai ételek, olívaolaj, méz, gránátalma, búza, árpa, füge, lencse, datolyaA Biblia nem csupán spirituális útmutató, hanem egyfajta táplálkozási bölcsességtár is. Az abban említett ételek – a maguk egyszerűségében – valódi természetes gyógyszerek voltak. Nem volt szükség adalékanyagokra, félrevezető címkékre, csak hitre, földhöz való közelségre és a Teremtő ajándékainak megbecsülésére.

Olívaolaj – a szent kenet és az egészség záloga

Az olívaolaj nemcsak a szent kenetek része volt, hanem a mindennapi étrend fontos alappillére is. Tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, antioxidáns E-vitaminnal, és gyulladáscsökkentő hatása messze földön híres. A modern kutatások is megerősítik: a szívbarát mediterrán étrend középpontjában áll, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

Méz – az aranyszínű orvosság

„Méz folyik azon a földön…” – olvassuk az Ígéret Földjéről. A nyers, feldolgozatlan méz antibakteriális, sebgyógyító, köhögéscsillapító hatású. Édesítőszerként is a legegészségesebb választás, melynek mértékkel való fogyasztása a szervezet immunrendszerét is erősíti.

Gránátalma – a termékenység és vitalitás szimbóluma

A gránátalma nemcsak a szépségével, hanem a benne rejlő erővel is hódított. Polifenoljai, vitaminjai és antioxidánsai révén támogatja a szív egészségét, segíti a vérkeringést, sőt, gyulladásgátló hatású is. A zsidó hagyományban a bőség és áldás gyümölcse volt.

Búza és árpa – a mindennapi kenyér lelke

„Nemcsak kenyérrel él az ember…” – de azzal is. A búza és árpa voltak a fő gabonák, melyekből kenyeret és lepényt készítettek. Az árpa különösen jótékony a bélrendszerre, rosttartalma révén támogatja az emésztést és szabályozza a vércukorszintet.

Füge – az édes gyógyír

A füge, ez a bibliai korszakokban is népszerű gyümölcs, kiváló rostforrás, és enyhíti a székrekedést. Emellett gazdag kalciumban, káliumban, vasban – vagyis erősíti a csontokat, az idegrendszert és a vérképzést is.

Szőlő – a lélek bora és a vér barátja

A szőlő, különösen a vörös szőlő, resveratrol tartalma révén támogatja a szív- és érrendszert, és segíti a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezését. A bor mértékletes fogyasztása – különösen a vörös – a Bibliában is megengedett és dicsért.

Lencse – a bölcsek tápláléka

Ézsau egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát – nem véletlenül. A lencse fehérjedús, vérszegénység ellen is hatásos, vasban és folsavban gazdag. Szegények eledele volt, de egyben tápanyagban gazdag, melegítő étel is.

Hal – a megélhetés és gyógyulás forrása

A hal számos bibliai történetben szerepel, Jézus is gyakran osztott kenyeret és halat a népnek. A hal húsában rejlő omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, az agyműködés és szív egészségének barátai.

Datolya – az élet édessége

A datolya, ez a sivatag gyümölcse, tele van energiával, rostokkal, káliummal és természetes cukrokkal. Vérszegénység, fáradtság, emésztési zavarok esetén is ajánlott, ráadásul a szívet és a májat is támogatja.

A bibliai ételek nem csak a fizikai testnek szóltak, hanem a lelki felemelkedést is szolgálták. Egyszerűek voltak, de tele voltak élettel. Ha visszatalálunk ezekhez az alapélelmiszerekhez, nemcsak a testünket, hanem a kapcsolatunkat is erősítjük a természetes világgal és annak bölcsességével.

És talán ez a legnagyobb gyógyító erő: a tudat, hogy amit eszünk, az nemcsak jólesik – hanem éltet is.

méz

Íme a rák egyik legjobb ellenszere
   A rák gyógyítását számtalan orvos kutatta és kutatja a mai napig, eddig azonban nem sikerült nagy előre lépést tenni a daganatok megakadályozásában...
TOVÁBB
A fenyőszirup mágiája
  A fenyők az egészség őrei. Tisztítja a tüdőt, a vért és a tudatot, a vért oxigénnel látja el, a szájbetegségek és a légutak kiváló gyógyszere.   A...
TOVÁBB
Az almaecet és a méz külön-külön is hatásos, de együtt még többre képesek
  Túl sok egészségtelen étel fogyasztása után szükségünk van egy alapos béltisztításra. Egy alapos béltisztítás méregteleníti az egész...
TOVÁBB
50 felett a négy legjobb étel(féleség) öregedés ellen
  Fiatalodj minden nap! Három étel(féleség) messze a legjobbnak bizonyult az öregedés elleni harcban más táplálékokhoz képest. A Harvard Egyetem...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...
Együnk a korunknak megfelelően! – A helyes táplálkozás minden életkorban!
A természet minden élőlény számára megszabta a maga rendjét – így van ez az emberrel is. Ahogyan...
A pektin varázsa – a természet lágy gyógyító rostja
Vannak a természetben olyan anyagok, amelyekről keveset beszélünk, mégis nélkülözhetetlenek...

Címkék