Az olívaolaj a mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga, azonban ma már a magyar konyhában is gyakran használjuk. Nem csak ételeink ízletesebbé tevése miatt érdemes fogyasztani, hanem egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is.
A mediterrán népek híresek kiváló egészségi állapotokról, amihez a napsütésen és a sziesztán kívül a rendszeres olívaolaj fogyasztás is hozzájárul. A mediterrán népek körében kis túlzással kijelenthető, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedés már-már ismeretlen, legalábbis nagyon ritka, ugyanis a jó minőségű olívaolaj vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik, így a szívkoszorúér és érelmeszesedés esélye is alacsony. Az olívaolajat külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk. Akár a reumás fájdalmakra is tökéletes. Az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, továbbá kutatások szerint a benne lévő antioxidánsok a rákos sejtek kialakulását is meggátolják. Az olívaolaj nem csak antioxidánsokat, hanem A-, K-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Ezek a vitaminok hozzájárulnak a sebgyógyuláshoz, védik a szemet, gyorsítja a sejtregenerálódást és lassítja az öregedés folyamatát. Az olívaolaj fogyasztás az emésztésre is jótékony hatással van, továbbá az epekő kialakulásának esélyét is csökkenti. A gyomorfekély kialakulásában is fontos szerepet játszik az olívaolaj fogyasztás, viszont, ha már kialakult, akkor a kezelésében lehet nagy hasznunkra. Az olívaolaj természetes baktériumölőként is funkcionál, sőt természetes antibakteriális hatása is van. Mindezen hatások miatt az olívaolaj az ismert olajok közül az egyik legjobb választás. Az olívaolaj fogyasztással az elhízás ellen is tehetünk, mivel rendkívül egészséges. Az olívaolaj egyre népszerűbb hazánkban is, azonban még mindig sokan inkább a napraforgó olajat használják. Célszerű a vaj és a növényi olajok helyett kipróbálni az olívaolajat. így nem csak az ételek lesznek ízletesebbek, hanem egészségünkért is sokat tehetünk, amit hamar érezni is fogunk.