A leghatásosabb ételekkel edd magad szépre

 

Szépséged érdekében sok olyan táplálékot ehetsz, amelytől ragyogsz, szebb lehetsz, szépíti a bőröd, egészséges és nem utolsó sorban még élvezetes is.

 gomba, gyömbér, sütőtök, fokhagyma, lazac, olívaolaj, spenót, mandula, étcsokoládé, eper, szamóca, szépség, szépítés

Íme, a legjobb szépítő táplálékok, melyek akár egy hónap alatt szebbé varázsolhatnak!

 

Étcsokoládé

A csokoládé hizlal és pattanásokat okoz – ezt a tényt már mindenki tudja, azt viszont már kevesebben, hogy a csokoládénak jótékony hatásai vannak. A magas kakaótartalmú fekete csokoládé például egészséges, és egyben szépít is. Az étcsokoládé ugyanis tele van fehérjével és vassal, melynek köszönhetően javítja a szervezet oxigénellátását. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat, és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben.

Bár a fekete csokoládéban nyolcszor annyi antioxidáns van, mint a földieperben, együtt azonban nagyon jó párost alkotnak. Igazi szépítő ínyencséget varázsolhatsz, ha a nagy szemű epreket félig olvasztott étcsokoládéba mártod.

 

Mandula

A mandula – mint az olajos magvak általában – valódi tápanyagbomba. A mandulában különféle vitaminok találhatóak, valamint rengeteg vas és fehérje, de telítetlen omega-zsírsavakban is nagyon gazdag, amelyek a bőrfeszesítő kollagén termelődését segítik. Ezért, ha ráncos vagy petyhüdt a bőröd, fogyassz rendszeresen mandulát. A vékony barna héját azonban soha ne szedd le, hiszen haj- és csonterősítő kalciumot, valamint bőrszépítő cinket, foszfort, magnéziumot és antioxidáns E-vitamint tartalmaz. Ez utóbbi az egyik legismertebb bőrtápláló és fiatalító tápanyag.

 

Spenót

Van hatásosabb és természetesebb módszer, mint a sztárok által reklámozott kollagén tartalmú italok – például a spenót, mely nemcsak sokkal olcsóbb, mint a különféle mesterséges keverékek, hanem hatásosabb is. A spenótot nyersen vagy párolva érdemes fogyasztanod, hiszen így nem károsodnak a benne lévő értékes tápanyagok, mint a bőrfiatalító és feszesítő, sőt ránctalanító kollagén. A zöld zöldség többek között vasat, folsavat és fehérjét is tartalmaz, ráadásul mindössze 49 kalória van egy csészényi adagban.

Ha ennek ellenére sem kaptál kedvet a spenóthoz, egyél spárgát vagy kelkáposztát, ezek is remek kollagén források.

 

Olívaolaj

Zsírok és zsírok között is van különbség. A telítetlen zsírsavakban gazdag zsírok, olajok például jó zsírnak számítanak, melyekből minél többet érdemes fogyasztani. Az olívaolaj is tartalmaz jó zsírokat, ám fogyasztása elsősorban magas antioxidáns-tartalma miatt ajánlott, melynek köszönhetően védi a bőr sejtjeit a károsodástól. Ráadásul minél tisztább, szüzebb az olaj, annál magasabb a sejtvédő és fiatalító antioxidáns-tartalma is. A szépség és egészség nevében ezért minél hamarabb cseréld le fokozatosan a napraforgó olajat olívára.

 

 

Lazac

Szépítő finomság és egyben egészséges ínyencfalat is a lazac. A sovány halhúsban található omega-3 zsírsavak fogyasztása csökkenti a rák, a cukorbetegség és a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát és széppé varázsolják a bőrt. Ezeket a zsírsavakat ugyanis az emberi szervezet nem tudja előállítani, így rendszeresen pótolni kell. Ezért ha szereted a halat, fogyassz lazacot hetente legalább kétszer-háromszor. Tovább turbózhatod a hal tápanyagtartalmát, ha néhány csepp citrommal ízesítve, teljes kiőrlésű kenyérrel, sovány, krémes sajttal fogyasztod.

 

Fokhagyma

A fokhagymát, erős illata miatt, nem mindenki kedveli, pedig a benne található, az illatáért felelős illóolaj az, amelynek köszönhetően a fokhagyma véd a nátha, a köhögés, az influenza vagy más kellemetlen fertőzések és betegségek ellen. Az illatos fokhagyma méregtelenítő antioxidánsokat és allicin nevű aminosavat tartalmaz. Előbbi a ráncok elleni harcban segít, utóbbi vírus- és baktériumölő hatású. Ha érzékeny vagy az időjárásváltozásokra vagy a frontokra, egyél meg esténként néhány gerezdet, lehetőleg nyersen.

 

Sütőtök

A sütőtök nemcsak sütve isteni – és most nem a halloween napi dekorációra gondolunk. Mint a tökcsalád minden tagja, ez a narancssárga gömböc is tele van szépítő tápanyagokkal. A sütőtökben a vitaminok közül B5-vitamin, C-vitamin és E-vitamin található, valamint haj- és körömerősítő alfa-karotin, nem beszélve a káliumról, a kalciumról és fehérjéről. És ez még csak a tök húsa! A magjában további hasznos tápanyagok rejlenek, ilyen az omega-3 és omega-6 zsírsavak, a bőrfeszesítő cink, valamint még egy adag E-vitamin és fehérje.

 

Gyömbér

A távol-keleti országokban a gyömbér az egyik legnépszerűbb fűszer, mely emésztést segítő, gyomorbarát tulajdonságai miatt is kedvelt. Ezért ajánlják a fogyókúrázóknak, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrendjükben kapjon szerepet rendszeresen a gyömbér, hiszen laposabb lesz tőle a has. A gyömbér magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően méregtelenít, vértisztító hatású és javítja a vérkeringést.

Esténként sem kávézni, sem fekete teát inni nem ajánlott, ezért készíts inkább gyömbérteát. Ezt a remek vacsora utáni italt mézzel és citromlével teheted még egészségesebbé.

 

Gomba

A vegetáriánusok kedvelt húspótlója a gomba, de számtalan, különböző ízű fajta között a húsevők is megtalálhatják a kedvencüket. A gomba a húshoz hasonló minőségű proteint tartalmaz, nagyon gazdag B12- vitaminban, káliumban és vasban. Ráadásul ez a kevés nem állati eredetű, csont- és fogerősítő D-vitamin-források egyike. A gombafélékben található még niacin és szelemin is, melyek az E-vitaminnal együtt szépítő bőrbarátok. Ráadásul a diétába is érdemes beépíteni a gombát, hiszen alacsony a kalóriatartalma, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig kiváló méregtelenítő.

 

 

fokhagyma

Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember...
TOVÁBB
Mit egyél, hogy messziről elkerüljenek a szúnyogok?
  Lehet, hogy nem tudtad, de táplálkozással meg lehet előzni a nyári esték kellemetlen, viszkető következményeit, a szúnyogcsípéseket. A...
TOVÁBB
A legjobb ételek a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához és gyógyításához
  Testünk egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy hasnyálmirigyünk is megfelelő állapotban legyen, mivel a hasnyálmirigy fontos szerepet tölt...
TOVÁBB
Ez történik, ha üres gyomorra fokhagymát eszünk
  Nem mindenki gondolja azt, hogy éhgyomorra fokhagymát enni egészséges. Sokan úgy tartják, hogy ilyen fajta otthoni gyógymódok, praktikák csak a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék