Az olívaolaj egy olyan természetes gyümölcslé, ami megőrzi az olívabogyó ízét, aromáját, vitaminjait és jó egészségünkre hatásos jó tulajdonságait.
Az olívaolaj melegít és gyógyít. A reumatikus panaszoknál segíthet az olívaolajjal való bekenés. Isiászideg- és ínhüvelygyulladás esetén is segíthet az olajos masszázs.
Könnyen emészthető és sok helyen gyógyszerként alkalmazzák. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is.
Az olíva több fajtája közül, az extra szűz a legjobb minőségű. Hidegen sajtolt olaja a legkevésbé feldolgozott, nem is hő kezelt, így maximálisan és garantáltan a gyümölcs legjava. További fajtái sorban a szűz, és a tiszta, melyek több szűrésen és finomításon átment kezelt olajok, még mindig inkább szolgálnak egészségünkre az állati zsiradékoknál. Az olíva olaj nagy előnye, hogy telítetlen zsírsavakkal van tele, ami nem rakódik le testünkben, segít beépülni számos elengedhetetlen nyomelemnek és vitaminnak a szervezetünkbe, egészségmegőrző hatása vitathatatlan.
Az olívaolaj jótékony hatásai
● Védelmet nyújt a szívbetegségek ellen, serkenti a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet, és vele a vérnyomást.
● Nem rakódik le, mint a zsír, így nem engedi kialakulni a cukorbetegséget, és elhízást, csökkenti az epekőképződés előfordulását.
● Megelőzhető vele a többnyire férfi áldozatokat követelő vastagbél rák.
● Jó barátja a gyomornak, fekélyre és hurutra vény nélkül kapható gyógyszer.
● Hatásos és természetes fájdalomcsillapító.
● Vidd fel hajadra, körmödre, bőrödre, mivel regenerálja a sejteket.
Olajunk ellenségei a meleg és a fény, valamint a levegő. Ezért feltétlenül tartsd hűvös, sötét helyen, jól lezárva, a lehető legkevesebbet érintkezzen a levegővel!
Parfümök, kozmetikumok, kenőcsök alapjául szolgál, mert szerkezete hasonló a bőréhez, ezért könnyen elnyeli. A majdnem érintetlen, extra szűz olívaolaj telítetlen zsírsavaiban oldódnak az A-, D-, E-vitaminok, amik hajunk, körmünk, látásunk erősítik, beépülnek csontjainkba. Béta-karotinnal kiegészítve, színt ad bőrünknek.
Kíméletesen tisztítja a bőrt, nem hagy rajta zsíros érzetet, ápol és tonizál, gátolja a bőr öregedését, segíti a víz beépülését, hidratál, visszaadja a feszes, fiatalos, rugalmas bőr érzését! Sejtépítő, bőrfeszesítő-, fiatalító- megújító!
Kezd a napot olívaolajjal!
Az olaszokhoz hasonlóan éhgyomorra igyál meg 2-3 centiliter jó minőségű extra szűz jó olívaolajat, ugyanis ezzel a mennyiséggel már csökkenteni tudod a koleszterinszintedet és a vérnyomásodat, de sokat tettél az érrendszered védelmének érdekében is.
Gyógyítás olivaolajjal
A növényi olajok nem csak konyhai alkalmazásra, sütésre-főzésre használhatók. Sokuknak – ha hozzáértő módon vetjük be – különös gyógyhatása is van, például rák, reuma, depresszió vagy női bajok esetében. Ha természetes úton, növényi nyersanyagokból nyerik, akkor a növényi olajok az igényes, teljes értékű táplálkozás értékes összetevői. Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú, "esszenciális" összetevőket tartalmaznak, és még ízesítik is az ételünket.
Balzsam az immunrendszer számára
Napi 20-30 gramm hidegen elfogyasztott, esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi olaj bevitelével jelentősen hozzájárulhatunk az immunrendszer egyensúlyának fenntartásához. Ezzel egyidejűleg a sejtek antioxidáns-tartalma is megnő, ami megakadályozza az idő előtti öregedést.
A többszörösen telítetlen zsírsavak alkalmazása nem csak a rák esetében, hanem más civilizációs betegség kezelésében is hasznos.
Így például: reuma, májpanaszok, gyomor-, bélbetegségek, sőt tuberkulózis esetén is jótékony hatást fejtenek ki. Ráadásul csökkentik a vér koleszterinszintjét, szemben a telített zsírsavakkal, melyek megnövelik azt.
A neurodermitisz esetében valószínűsíthető, hogy a gamma-linolensavak képzésében valamilyen rendellenesség áll fenn, mivel az ezért felelős enzim nem működik megfelelően. Nem csoda hát, hogy a gamma-linolensavak nagyon kedvező hatást fejtenek ki neurodermitiszes betegeknél.
A májsejtek funkciózavaránál és az epepanaszoknál is sokat ígérő a többszörösen telítetlen zsírsavak bevetése, mert megnövelik az epekiválasztást.
Csak hidegen sajtolt olajakat használjunk, mert ezek tartalmaznak megfelelő mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakat!
