Hozzávalók
20 dkg Kidney bab, vagy bármilyen más száraz bab előre megfőzve,
1 fej jégsaláta,
2-3 szál újhagyma, nagyon finom a lila újhagyma,
1 kígyóuborka,
1 közepes paradicsom,
1 cikk fokhagyma,
1 édes paprika,
2 levél bazsalikom, esetleg szárított is lehet,
2 evőkanál olívaolaj,
2 evőkanál almaecet,
2 evőkanál méz.
Elkészítés
A babot előző este beáztatjuk. Másnap az áztató lét leöntjük és új vízben tesszük fel főni. Kb. 1 óra alatt puhára főzzük, a vizet leöntjük róla és hagyjuk kihűlni.
A salátát, újhagymát, uborkát, paprikát összevágjuk egy mély tálba, kevés sóval megszórjuk, összerázzuk és 10 percig állni hagyjuk.
A fokhagymát és a bazsalikomot apróra, a paradicsomot kisebb csíkokra vágjuk és rászórjuk a salátánkra. A kihűlt babot is belerakjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, az almaecettel, a mézzel és alaposan összerázzuk.
Kitűnő vacsora, de sült húsok mellé remek saláta.