A friss torma – az asztal csípős orvosa

Régen a falusi emberek azt mondták: „Aki tormát eszik, ritkán fekszik.” És valóban, a torma a természet egyik legerősebb immunerősítője volt, jóval azelőtt, hogy a C-vitamin-tabletta megjelent volna a patikában.

tormagyökér, vízelethajtó, méregtelenítésA torma gyökere első pillantásra nem tűnik különlegesnek: fehér, kemény, kissé száraz. De ha az ember lereszeli, azonnal feléled! A csípős illóolajok, a mustárolaj-glikozidok és a kénes vegyületek olyan intenzíven szabadulnak fel, hogy könny szökik a szemünkbe — de ne hidd, hogy ez véletlen.
A torma ezzel a „gázos” védelemmel tartja távol a baktériumokat és vírusokat, és pontosan ugyanezt teszi akkor is, amikor mi fogyasztjuk: kitisztít, fertőtlenít, felpezsdít.

A torma gyógyító hatásai – ahogy a természet írta a receptet

A torma gazdag C-vitaminban, káliumban, kalciumban és vasban, de a legfontosabb hatóanyagai az illóolajok. Ezek csípős illatát a mustárolaj adja, amelynek baktérium- és vírusölő tulajdonságait ma már tudományosan is igazolták.

A torma segíti a légutak tisztulását – ha valaki megfázik, köhög vagy náthás, egy kevés frissen reszelt torma és méz keveréke aranyat ér. Gőzöléskor is alkalmazták: a forró vízbe tett torma illóolajai fellazítják a váladékot és fertőtlenítik az orrjáratokat.

De nemcsak a légutakat tisztítja. A torma serkenti az emésztést, fokozza az epe- és gyomornedv-termelést, ezért egy falat zsírosabb étel után — mint a sonka, kolbász vagy sült hús — éppen hogy segít, nem árt. Nem véletlen, hogy a nagymamák mindig tormát tettek a vasárnapi asztalra: ösztönösen tudták, miért esik jól.

Házi praktikák tormával – a régiek tudása ma is él

Ha valakit megcsap a hideg szél és megfázik, régen tormás borogatást tettek a mellkasára. Egy kis reszelt tormát lenvászonba csomagoltak, és pár percre a bőrre helyezték. Kiváltotta a vérkeringést, felmelegítette a tüdőt és enyhítette a köhögést.
Máskor pedig mézzel keverve adták, kis kanálnyi adagban, naponta többször. Ez a természetes antibiotikum segítette a gyorsabb gyógyulást.

A tormát a vizelethajtó és méregtelenítő hatása miatt is becsülték: megtisztítja a vesét és a húgyutakat, segít kiüríteni a felesleges folyadékot és a méreganyagokat.

Hogyan fogyasszuk, hogy a csípősség ne csípje el a kedvünket?

A friss torma önmagában valóban „harapós”, ezért érdemes reszelés után azonnal citromlével vagy ecettel keverni, így a hatóanyagai megmaradnak, de az íze enyhül. A reszelést mindig szellős helyen végezzük, mert az illóolajok tényleg képesek könnyeket csalni még a legbátrabb szakács szemébe is!

A házi tormakrémhez elég egy kis frissen reszelt torma, alma, kevés méz, ecet és só. Ez a klasszikus magyar recept nemcsak finom, de természetes immunerősítő is — különösen télen.

A torma – csípős, de hűséges társ

A torma olyan, mint a régi falusi emberek: egyenes, erős, kicsit nyers, de mindig ott van, ha baj van. Nem szépít, nem udvariaskodik — egyszerűen teszi a dolgát. Kitisztítja a szervezetet, felráz a bágyadtságból, és segít, hogy újra életerősnek érezzük magunkat.

Ahogy a régiek mondták: „A torma csíp, de éltet.”
És valóban — a friss torma az egyik legjobb emlékeztetőnk arra, hogy a természet gyógyereje néha könnyezve, de mindig hálával érkezik.

Hogyan lehet otthon tormát tartósítani, hogy egész évben megőrizze erejét és frissességét?

A torma nemcsak a sonka hűséges társa húsvétkor, hanem az egyik legerősebb természetes immunerősítőnk is. Csíp, mar, könnyeztet – de pont ettől hatásos. Ha viszont egész évben szeretnénk élvezni az erejét, nem mindegy, hogyan tartósítjuk. A torma ugyanis gyorsan veszít az illóolaj-tartalmából, ha levegővel vagy hővel érintkezik. De van néhány régi, bevált trükk, amivel megőrizhetjük a frissességét, mintha épp a kertből húztuk volna ki.

A legfontosabb, hogy a gyökeret ne pucoljuk meg előre, csak közvetlenül felhasználás előtt. A hámozatlan torma egész télen is eláll, ha nedves homokba, pincében vagy hűvös kamrában tároljuk. A régi falusi házakban sokan egyszerűen a homokkal töltött ládába fektették a gyökereket, és így akár tavaszig is ropogós maradt. A modern változata ennek, hogy nedves papírtörlőbe csavarva, zárható dobozban a hűtő zöldséges fiókjába tesszük.

Ha viszont reszelve szeretnénk eltartani – mert hát ki akar minden alkalommal sírni a konyhában –, akkor érdemes ecetes-cukros-sós lével tartósítani. A klasszikus arány: 1 rész ecet, 2 rész víz, kevés cukor és só. Ezt felforraljuk, majd a még meleg, de nem forró lével leöntjük a frissen reszelt tormát, végül kis üvegekbe zárjuk. A fedőt szorosan rácsavarva hűvös helyen tároljuk. Így akár egy évig is eláll, és nem veszít az erejéből. Aki szereti, tehet bele reszelt almát is, ami enyhíti a csípősségét, vagy egy kis mustárt, ha pikánsabb ízvilágra vágyik.

A harmadik módszer, amit a „régi öregek” is ismertek, a mézes torma volt. Ez nemcsak finom, hanem gyógyító is. A reszelt tormát mézzel keverve kis üvegekbe töltötték, és hűvös helyen tárolták. Ez a keverék köhögésre, megfázásra és emésztési panaszokra is bevált orvosság volt. A méz természetes tartósítóként működik, így ez a változat sem igényel hőkezelést.

És ha valaki igazán hosszú távra gondolkodik, a fagyasztás is működik – de csak frissen reszelt formában, kis adagokra porciózva. A fagyasztott torma íze kicsit veszít az intenzitásából, de még mindig bőven elég ahhoz, hogy könnyeket csaljon a szemünkbe – jó értelemben.

A torma, ha jól van tárolva, szinte életre kel, amikor kinyitjuk az üveget. Az ereje nemcsak az orrunkat tisztítja ki, hanem a szervezetet is. Antibakteriális, serkenti a vérkeringést, és igazi „parasztgyógyszer” volt már a nagyszüleink idejében is.

 

méregtelenítés

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Elismert ősi gyógymód az éhgyomorra való vízivás
Egyes kutatások szerint, ha napi rendszerességgel, bizonyos szabályokat figyelembe véve beépítjük a vízivást életünkbe, sokkal egészségesebbek leszünk, sőt...
TOVÁBB
Csodákra képes a diófa levele!
A Kárpát-medencében szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A természet zöld seprűje
A szárzeller (vagy más néven angolzeller) az egyik legkülönlegesebb növényünk, amely...
Információs méregtelenítés – amikor a lélek is pihenni akar
Reggel ébredés után az első mozdulatunk sokszor nem a nyújtózkodás vagy a reggeli illata...
A vérszegénység okai és egyszerű kezelése
A fáradtság, a sápadt arcbőr, a hideg kéz és láb, a szédülés vagy a fejfájás sokszor nem csupán...
Biztosítja az immunrendszer védelmét és jó a csontoknak a sárgarépa
A sárgarépa a kert egyik legszerényebb, mégis leghálásabb lakója. Nem hivalkodik, nem...
Egészséges szív megfelelő táplálékkal – a hosszú élet kulcsa a tányéron
A szív az emberi test legfáradhatatlanabb dolgozója. Egyetlen nap alatt körülbelül...
Megoldás, ha egy hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon?
Kevés szülő van, aki ne ismerné a pillanatot, amikor a kisgyermek a bolt közepén, az autó...
A hírfogyasztás hatalma – amikor az információ túl sok lesz
Régen a hírek lassan jöttek. A postakocsi döcögve hozta őket, a falusi tanító olvasta fel...
Éjszaka még mindig bepisil – normális ez?
Kevés dolog aggasztja annyira a szülőket, mint amikor a gyermek már óvodás vagy kisiskolás...
Amikor a test figyelmeztet – a helytelen táplálkozás árulkodó jelei
Az emberi test bölcs tanító. Nem szól feleslegesen, de ha valami nincs rendben, előbb suttog,...
A glutation – a szervezet csendes őre, amely enyhíti a perifériás artériás betegség tüneteit
A testünkben van egy apró, mégis rendkívül fontos védelmező: a glutation. Nem látjuk, nem...

Címkék