A bazsalikom nemcsak a konyha királynője, hanem a gyógyító növények között is igazi arisztokrata. Illata felvidít, íze éltet, hatása pedig messze túlmutat a fűszerezésen — régen a szerelem, a bőség és az egészség jelképének is tartották.
Vannak növények, amelyek nem csupán fűszert, hanem hangulatot is adnak az élethez. Ilyen a bazsalikom – a nyár illata, a mediterrán konyha szíve, és a régi idők egyik legnagyobb becsben tartott gyógyítója. Már az ókori Egyiptomban is használták balzsamok és főzetek készítésére, a görögök pedig a „királyi fű” nevet adták neki (a „basilikon” jelentése is királyi). Nem véletlenül: aki egyszer megérzi friss levelének illatát, az azonnal megérti, miért tartották az istenek ajándékának.
Régen a magyar portákon is gyakran nőtt egy-egy cserép bazsalikom az ablakban. A háziasszony nemcsak a főzéshez használta, hanem a család egészségének védelmére is. A bazsalikom illata frissítette az elmét, elűzte a rosszkedvet és a gonosz szellemeket – legalábbis így tartották a népi hagyományban. Ma már tudjuk, hogy ezekben a hiedelmekben sok igazság rejlik, hiszen a növény illóolajai valóban nyugtatják az idegrendszert és oldják a feszültséget.
A bazsalikom legfontosabb hatóanyagai közé tartozik az eugenol, a linalool és az illóolajok egyéb összetevői, amelyek erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bírnak. Ezért a növényből készült tea vagy tinktúra enyhítheti a torokfájást, segíthet a légúti gyulladásokban, sőt, a puffadást és az emésztési zavarokat is csökkentheti. A bazsalikom teája étvágyjavító, görcsoldó és segíti a gyomor működését – nem véletlen, hogy régen a nehezebb ételek után mindig került belőle egy csipet a levesbe vagy mártásba.
A modern tudomány is megerősíti, amit a népi gyógyászat már régóta tudott: a bazsalikom támogatja az immunrendszert és védi a sejteket az oxidatív stressztől. Antioxidáns tartalma magas, így a szervezet védekező rendszerét is erősíti, különösen megfázásos időszakban. A friss levelekből készült forrázatot toroköblítésre is használhatjuk, ha kapar vagy irritált a torkunk.
De nemcsak a testre, a lélekre is csodásan hat. A bazsalikom illóolaját belélegezve oldódik a feszültség, csökken a szorongás, és a gondolatok is kitisztulnak. Régen a falusi asszonyok azt mondták: „Ha a bazsalikom illata betölti a házat, békesség lesz a szívekben.” Nem is csoda, hogy szerelmi varázslatokhoz is gyakran használták, hiszen a növény a szenvedély, az életerő és a lelki egyensúly jelképe volt.
A konyhában a bazsalikom nélkülözhetetlen. A paradicsomos ételek, saláták, levesek és tészták igazi lelke – de nemcsak az íze, hanem az emésztést segítő hatása miatt is érdemes használni. Frissen a legjobb, de ha szárítjuk, ügyeljünk arra, hogy árnyékos, szellős helyen történjen, mert a napfény elillanthatja a benne rejlő értékes illóolajokat. Egy kevés olívaolajjal és fokhagymával keverve házi pestót készíthetünk belőle, ami nemcsak finom, de jótékony is: az olívaolaj és a bazsalikom együtt szívvédő hatású, és csökkenti a gyulladásokat a szervezetben.
Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a bazsalikomot régen szenteltvíz helyett is használták Indiában és Délkelet-Ázsiában, hiszen úgy hitték, a növény képes megtisztítani a lelket. Indiában a szent bazsalikom, a tulsi ma is a házi oltárok egyik legfontosabb növénye, amit a család védelmezőjeként tisztelnek.
Otthon is könnyen nevelhetjük: elég neki egy napos ablakpárkány és egy kis szeretet. Rendszeres öntözéssel és időnkénti visszacsipkedéssel egész nyáron új hajtásokat hoz. Az pedig, hogy a konyhában mindig kéznél van, nemcsak praktikus, hanem gyógyító érzés is – hiszen minden egyes levélben ott rejtőzik a természet ereje.
A bazsalikom tehát nem csupán fűszer, hanem a mindennapok apró orvossága. Segít emészteni, megnyugtat, erőt ad és illatával mosolyt csal az arcunkra. Ha egyszer beengedjük az otthonunkba, többé nem tudjuk nélkülözni – mert a bazsalikom az élet íze, a béke illata és a természet egyik legnemesebb ajándéka.





















