A bazsalikomot elsősorban, mint fűszernövényt ismerjük és alkalmazzuk. Ugyanakkor számtalan pozítiv hatással rendelkezik, mely miatt érdemes gyakran használni. Fogyasztásával nem csak ételeink lesznek ízletesebbek, hanem mi is egészségesebbé válunk.
A bazsalikom a magyar konyha egyik kedvelt fűszernövénye, ugyanakkor eredeti származási helye India, Perzsia és Ázsia egyéb trópusi éghajlattal rendelkező vidékei. Számos ázsiai országban a mai napig nagy becsben tartják, olyannyira, hogy sok helyen szent növénynek számít. Ezeken a vidékeken a bazsalikomot elsősorban gyógyításra használják. A bazsalikom tojásdad alakú, világoszöld levelekkel rendelkezik, amik körülbelül öt centiméter hosszúak és két-két és fél centiméter szélesek, valamint fehér, apró virágai vannak. A bazsalikom számtalan jótékony hatással rendelkezik, ezért érdemes gyakran fogyasztani. A bazsalikom levelei antibakteriális és gyulladásgátló hatással rendelkeznek, így betegségek esetén nagy hasznukat tudjuk venni. Nagyon sok vitamint tartalmaz, például A-vitamint, mely elsősorban a látás egészségének megőrzéséhez szükséges. Ezenkívül ásványi anyagok is bőven találhatók benne, így emiatt is érdemes fogyasztani. Többek közt tartalmaz mangánt, káliumot, magnéziumot és rezet. A bazsalikom köztudottan jó étvágyjavító, emellett köhögés csillapító hatással is rendelkezik, így a hideg hónapokban mindenképp érdemes belőle tartani otthon. A bazsalikom csökkenti a magas vérnyomást, valamint kiváló idegerősítő, így a stresszes állapotoktól is bizonyos mértékig megvéd. A bazsalikom leveléből kinyert lé hatékony a különféle rovarcsípések és bőrgyulladások kezelésére. Antibakteriális hatásának köszönhetően a torokfájás ellen kiválóan alkalmazható öblögetőszerként. Akár gyomorrontás és felfúvódás esetén is érdemes fogyasztani, jótékony hatásait hamar érezni fogjuk. Természetesen ételeink ízesítésére is tökéletes, ráadásul a számtalan jótékony hatásnak köszönhetően egészségünkért is tehetünk a bazsalikom fogyasztásával.