A jód finom egyensúlya – amikor a test karmestere túl halk vagy túl hangos

A jód olyan, mint a test finom karmestere: ha túl kevés van belőle, a dallam lelassul, ha pedig túl sok, a harmónia felborul.

jód, jódhiány, pajzsmirigy, gojva, jódtúladagolás, jódforrásokAz emberi szervezet működésében kevés olyan ásványi anyag van, amely annyira kényes egyensúlyt kíván, mint a jód. Apró, szinte láthatatlan mennyiségben van rá szükségünk, mégis nélküle a testünk főbb folyamatai – különösen az anyagcsere és a hormonrendszer működése – megtorpannak. Olyan ő, mint a zenekar vezetője: ha jól végzi a dolgát, minden szerv és sejt összhangban muzsikál. De ha a pálca elnémul, vagy épp túl hevesen vezényel, abból könnyen zűrzavar lesz.

A jód elsősorban a pajzsmirigy működéséhez nélkülözhetetlen. A pajzsmirigy-hormonok, a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) képződéséhez jódra van szükség. Ezek a hormonok irányítják az anyagcsere sebességét, a testhőmérsékletet, az energiaszintet, de még a szívritmust is. A jód tehát nemcsak a nyakunkban működő apró mirigy barátja, hanem az egész test életkedvének egyik forrása.

A jódhiány csendes jelei

Régen, amikor a hegyvidéki falvakban élt emberek nem jutottak tengerhez közeli élelmiszerekhez, gyakran jelent meg a golyva – a pajzsmirigy látható megnagyobbodása. Ez volt a jódhiány egyik legszembetűnőbb jele. Ma már ritkábban látni, köszönhetően a jódozott sónak, mégis sokan szenvednek a jódhiány rejtettebb formáitól.

A fáradékonyság, hidegérzet, száraz bőr, hajhullás, lelassult anyagcsere, hízás, sőt a levertség és feledékenység mind-mind utalhat arra, hogy a pajzsmirigy – és így a jód – nem kap elég támogatást. Különösen a nők érintettek, főleg várandósság és szoptatás idején, amikor a szervezet jódigénye természetesen megnő.

Természetes jódforrások – a tenger ajándékai és a föld kincsei

A természet nem véletlenül rejtette a jódot elsősorban a tenger gyümölcseibe. A tengeri halak, algák, kagylók, valamint a tengeri só a legjobb források. A barna és zöld algák (mint a kombu, wakame, spirulina) különösen gazdagok benne – de itt már érdemes óvatosnak lenni, mert egyes fajták annyi jódot tartalmaznak, hogy napi fogyasztásuk túladagoláshoz vezethet.

A tojás, a tej, a sajt, sőt a burgonya is tartalmaz némi jódot, bár jóval kevesebbet. A jódozott só továbbra is fontos, de nem szabad kizárólagos forrásként tekinteni rá, különösen azoknak, akik sómentes diétát követnek vagy természetes tengeri sót használnak, amelyben nincs hozzáadott jód.

A jódtúladagolás – amikor a mérleg átbillen

A túl sok jód éppolyan gondot okozhat, mint a hiánya. A pajzsmirigy ilyenkor „zavarba jön”, és túl sok hormont termelhet, ami szapora szívveréssel, ingerlékenységgel, fogyással, izzadással, remegéssel járhat. Van, akinek a szervezete érzékenyen reagál már kisebb túladagolásra is, különösen, ha autoimmun pajzsmirigybetegsége (pl. Hashimoto) van.

Ezért nem tanácsos jódtartalmú étrend-kiegészítőket szedni orvosi javaslat nélkül. A természet bőkezű, de bölcs is: ha tőle vesszük a jódot, nem szokott túlzásba esni. Ha viszont tablettában próbáljuk pótolni, könnyen átléphetjük a biztonságos határt.

Hogyan őrizhetjük meg az egyensúlyt?

Az arany középút a jód esetében is érvényes. Érdemes figyelni a test jelzéseit, és időnként pajzsmirigyvizsgálattal ellenőriztetni a hormonokat. A természetes források – heti 1-2 adag tengeri hal, néha egy kevés alga, tojás, tejtermék – bőségesen elegendők a legtöbb embernek.

Aki vegetáriánus vagy vegán, annak különösen figyelnie kell a pótlásra, hiszen az ő étrendjükből gyakran hiányzik a tengeri eredetű jódforrás. Ilyenkor a bioalgák (kis mennyiségben), vagy orvos által ajánlott készítmények jöhetnek szóba.

Fontos azonban, hogy a jód nem egyedül dolgozik. A szelén, a vas és a cink is nélkülözhetetlen társai, hiszen ezek segítik a pajzsmirigyhormonok átalakulását és hasznosulását. A természet mindig csapatban gondolkodik – nekünk is így kell.

A jód, mint az egyensúly jelképe

A jód egyfajta szimbolikus ásvány is. Megmutatja, hogy az életben a túl kevés és a túl sok között mennyire finom a határ. Ahogyan a tenger hullámai sem lehetnek örökké viharosak vagy teljesen mozdulatlanok, úgy a test is akkor érzi jól magát, ha megtalálja saját ritmusát.

A jód tehát nemcsak az anyagcsere őre, hanem az egyensúly tanítómestere is. Megmutatja, hogy a mértékletesség, a figyelem és a természet tisztelete az, ami hosszú távon egészséget adhat.

 

pajzsmirigy

Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye
  A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.   Hegyoldalakon, cserjésekben,...
TOVÁBB
Gyuri bácsi a pajzsmirigy gyógynövényeiről beszél
Gyuri bácsi a pajzsmirigy betegségek gyógynövényeiről tájékoztat bennünket.
TOVÁBB
Hangold át a pajzsmirigyedet fogyásra és gyorsított anyagcserére
  „Igen mérgező világban élünk és az életmódunk óriásit változott. Ezt muszáj észrevennünk, ha megvizsgáljuk táplálkozásunkat és mindennapos szokásainkat....
TOVÁBB
A pajzsmirigy problémák valódi okai
  Ha figyelsz tested és lelked jelzéseire megtalálod azokat a pszichés okokat, amelyek kiválthatják a pajzsmirigyek...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére...
TOVÁBB
A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!
  Az orvosok szerint nem csak akkor hasznos a C-vitamin, mikor meg vagy hűlve, vagy az influenza ledöntött a lábadról, hanem számos élettani...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...
Együnk a korunknak megfelelően! – A helyes táplálkozás minden életkorban!
A természet minden élőlény számára megszabta a maga rendjét – így van ez az emberrel is. Ahogyan...
A pektin varázsa – a természet lágy gyógyító rostja
Vannak a természetben olyan anyagok, amelyekről keveset beszélünk, mégis nélkülözhetetlenek...
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...

Címkék