Megakadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását a kvercetinben gazdag hagyma

A hagyma évszázadok óta ott illatozik a konyháinkban, ám ritkán gondolunk rá úgy, mint az egyik legértékesebb természetes gyógyszerünkre. Mégis, a tudomány egyre több bizonyítékot tár fel arra, hogy ez a szerény zöldség nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem az agy védelmében is kulcsszerepet játszhat. A titok egyik kulcsa a kvercetin, egy különleges bioflavonoid, amelyet a hagyma – különösen a vörös és a lilás héjú fajták – bőségesen tartalmaznak.

hagyma, kvercetin, Alzheimer-kór, oxidatív stresszA kvercetin az antioxidánsok nemes családjába tartozik, vagyis olyan anyag, amely segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. Ezek a szabadgyökök a modern élet velejárói: a stressz, a helytelen táplálkozás, a környezeti szennyezés és az öregedés természetes folyamatai során keletkeznek. Ha elszabadulnak, gyulladást és sejtkárosodást okoznak – s ez az agyban különösen veszélyes, mert ott a sejtek nem tudnak úgy regenerálódni, mint a test más részein.

Az Alzheimer-kór egyik jellemzője éppen az, hogy az agyban fokozódik az oxidatív stressz és a gyulladás. Itt lép be a képbe a kvercetin, mint hűséges védelmező: kutatások szerint ez az anyag képes csökkenteni a gyulladásos folyamatokat, sőt, segítheti az idegsejtek közötti kommunikációt is. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a kvercetin csökkenti az agyban lerakódó amyloid plakkokat – ezeket a fehérje-csomókat, amelyek az Alzheimer egyik fő okozói. Bár az emberi vizsgálatok még folynak, az eredmények reménykeltőek: a kvercetin nem csodagyógyszer, de erős szövetséges lehet a megelőzésben.

Nem véletlen, hogy a hagyma sok kultúrában a bölcsesség szimbóluma lett. Régen a parasztember nem tudta, mi az a kvercetin, de tudta, hogy ha minden nap eszik egy fej hagymát, ritkán lesz beteg. A természet egyszerűen gondolkodik – mi bonyolítjuk túl a dolgokat. A hagyma rétegei között nemcsak ízek, hanem védelmi erők is rejlenek.

A hagyma rendszeres fogyasztása támogatja a vérkeringést, segíti az érfalak rugalmasságát, és mérsékli a koleszterinszintet is – mindez pedig közvetlenül hat az agy oxigénellátására. Az egészséges véráramlás az egyik legfontosabb tényező a szellemi frissesség megőrzésében. És bár a könnyek, amelyeket a hagyma szeletelése közben ejtünk, néha bosszantóak, mégis, mintha csak megtisztítanának bennünket: a test és a lélek könnyei ezek, amelyek után valahogy mindig könnyebbnek érezzük magunkat.

A természet üzenete világos: amit a föld ad, az nemcsak táplál, hanem gyógyít is. A kvercetinben gazdag hagyma rendszeres fogyasztása tehát nemcsak a főzés egyik alapköve, hanem az agy egészségének őrzője is lehet. Egy ropogós hagyma, egy szelet kovászos kenyér, egy csepp olívaolaj – s máris tettél valamit az elméd frissességéért.

A hosszú élet titka sokszor a legegyszerűbb dolgokban rejlik. Talán nem véletlen, hogy a nagyszüleink, akik még hagymával, fokhagymával és tiszta levegővel erősítették magukat, sokáig megőrizték józan eszüket és derűjüket. A kvercetin nem varázsszer, de egy darabka természetes bölcsesség – pont, amire az emberi agy oly régóta vágyik.

 

alzheimer-kór

Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
75 %-kal javítja a memóriát és segít az elbutulás ellen a rozmaring
  Tanulmányok kimutatták, hogy a rozmaring hatékonyan megállítja a memória elvesztésének folyamatát és az ennek következtében fellépő...
TOVÁBB
Próbáljátok ki a kurkumát, a világ legtöbb gyógyhatásával rendelkező fűszernövényét
  A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta ismeri. Élénksárga színe és különleges aromája...
TOVÁBB
A sörélesztő fogyasztásának előnyei
  A sörélesztő fogyasztása viszonylag új és sokak számára elsőre furcsán hangzik, azonban egyre többen ismerik fel tápláló erejét és egészségügyi...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A repce – több mint aranyló virágszőnyeg: gyógyhatások, hagyományok és modern felhasználás
Ha tavasszal útnak indulunk a magyar vidéken, bizonyára mindannyian találkozunk azzal a...
Szemvitaminok – a látás őrei és a szem egészségének természetes védelmezői
A szemünk sokszor észrevétlenül végzi a dolgát. Reggel kinyitjuk, este becsukjuk, közben pedig...
A C-vitamin csökkenti a krónikus betegségek kockázatát – az egészség láthatatlan pajzsa
A C-vitaminról annyi jót hallottunk már, hogy sokszor szinte háttérzajjá válik a neve. Pedig ez...
A csírák varázsa – apró magokból születő életenergia
A természetben van valami lenyűgöző: egy apró, látszólag élettelen magnak csak egy kis víz,...
A narancs aranyló ereje – a napfény íze és az egészség forrása
Ha van gyümölcs, amely magában hordozza a napfényt, a jókedvet és az életerőt, az bizony a...
Fogyasszunk rendszeresen gombát!
A gomba a természet egyik legkülönlegesebb teremtménye, a természet titokzatos gyógyítója,...
A réz, mint az élet szikrája
A réz az egyik legősibb, mégis leginkább félreismert elem, amely az emberiség történetében és...
A banán – a természet mosolygó ajándéka
A banánt már több mint tízezer éve ismeri az emberiség. Az ősi Délkelet-Ázsiából származik,...
Hátfájás enyhítése D-vitaminnal!
A hátfájás az egyik leggyakoribb panasz a mai ember életében, és sokan nem is sejtik, hogy...
Az öröktűz vízesés – ahol a föld szíve lángol a víz alatt
Az öröktűz vízesés (Eternal Flame Falls) egy igazán különleges természeti csoda, amely a tűz és...

Címkék