A hagyma nagyon kedvelt, hiszen számtalan formában tudjuk elkészíteni, ráadásul nagyon sok fajtája ismert. Alacsony kalória tartalma miatt a diétázók számára is ideális, továbbá egészségünkre gyakorolt jótékony hatása miatt is említésre méltó!
A hagymát a világ legtöbb táján szívesen fogyasztják, számtalan étel alapanyagai közt megtalálható. Népszerűsége leginkább abban rejlik, hogy nagyon sokféleképp tudjuk elkészíteni. A bátrabbak akár önmagában is fogyaszthatják. A vöröshagyma nem túl ízletes nyersen, azonban a medvehagyma és a lilahagyma akár önmagában is fogyasztható. Az viszont tagadhatatlan, hogy vöröshagyma nélkül nincs zsíros kenyér. A hagymát nagyon korán kezdték el használni, gyakorlatilag már az ókorban is ismerték és használták. Állítólag maga még maga Néró császár is használta gyógyászati célokra, még pedig megfázásra. Ennek köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert a hagyma. Ugyanakkor a középkor nagy járványai, mint például a kolera vagy a pestis járvány idején is használták, még pedig megelőzés céljából. A rengeteg előny mellett mindössze annyi kellemetlenséggel jár a hagyma fogyasztás, hogy felvágásakor pár könnycsepp szinte biztosan kicsordul, ezenkívül a szánkból áradó hagyma szaggal is kénytelenek leszünk megküzdeni. Szerencsére ezen könnyen segíthetünk egy alma elrágcsálása által. A hagyma közel egy hónapig is eláll, abban az esetben, ha száraz, hűvös helyen tároljuk. Elsősorban a vöröshagymáról ejtettünk szót, ugyanakkor fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy közel ötszáz hagymát tudunk megkülönböztetni, melyek nem csak kinézetüket és ízüket tekintve különböznek egymástól, hanem jótékony hatásaik is eltérnek egymástól. Éppen ezért érdemes rendszeresen különféle hagymákat fogyasztani. Ezt leginkább változatos étkezéssel tudjuk megtenni. A hagymákat kétfelé tudjuk csoportosítani, egyrészt vannak zöldhagymák, másrészt száraz hagymák. Előbbi magasabb nedvességtartalommal rendelkezik, míg utóbbi száraz, papírszerű héjjal rendelkezik.