Az alábbi néhány növény mindenki számára ismert. Ismerd meg gyógyító-, betegségmegelőző hatásukat.
Búzafű
● regenerál, tisztít, gyógyít, tápanyagokban a leggazdagabb, a legtöbb ásványi anyag, vitamin, nyomelem van benne,
● vérképző és tisztító,
● elősegíti a szervezetbe jutott mérgező anyagok lebontását,
● megújítja a sejtanyagcserét,
● gyulladáscsökkentő,
● csökkenti a radioaktív-, röntgen- és földsugárzás által szerzett ártalmakat.
Otthon, tálkában csiráztatva, ehetjük, mint a snidlinget, vagy akár az ételbe is szórhatod.
Cékla
● alkalmazhatod bőrbetegségekre, fáradtságra, máj- és hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, szem-, szív-, vérnyomás-panaszokra, a nyirokrendszer zavaraira, vesepanaszokra,
● segít a vérképzésben,
● kiváló antioxidáns,
● a céklából készült nyers ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát,
● rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban,
● kipréselt levét répa- és alma lével is gazdagíthatjuk,
● erős méregtelenítő hatása van.
Gyógyhatását – mely nyersen a legnagyobb – a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti.
Citrom
● a citrom erősebb, mint a kemoterápia, megöli a ráksejteket,
● gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz,
● hatásos gombás megbetegedésekre, élősködő paraziták és férgek ellen,
● szabályozza a vérnyomást,
● antidepresszánsként küzd a stressz ellen és az idegrendetlenségekkel szemben,
● megsemmisíti a rosszindulatú cellákat 12 ráktípusban, beleértve a bél, mell, prosztata, tüdő és a hasnyálmirigyben.
Fokhagyma
● szív- és vérkeringési panaszokra,
● magas vérnyomásra,
● krónikus betegségekre,
● reumatikus betegségekre, ízületi bántalmakra,
● rákos betegség gyógyítására,
● megfázásra, gombás fertőzésekre,
● trombózisra, infarktusra, hasi görcsökre,
● köhögésre, hörghurut ellen valamint nyákoldó hatású,
● illóolajai serkentik az izomműködést és oldják a görcsöket,
A fokhagyma allicin-tartalma véd a kórokozókkal szemben, és erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti a vérrögök kialakulásának rizikóját.
A kúra napi 4-6 gerezd friss fokhagyma.
Lila fokhagyma
● összetett hatást fejt ki a vérre és a keringési rendszerre,
● serkenti az agyalapi mirigy működését, amely más belső-elválasztású mirigyeket vezérel, és ezzel segíti a zsírok és szénhidrátok lebontását,
● növeli a B-vitamin felvételt, és ezzel segíti az idegrendszert és a koszorúeret,
● antibiotikum tartalma 15 ártalmas baktériumfajra hat.
Gyógyíthatatlan betegségek elsősegélynyújtó gyógynövénye. Nem lehet túladagolni és nincs mellékhatása. Fogyassz annyit, amennyit csak lehet. Ha már a bőrödön is érzed a szagát, akkor van elég a szervezetedben. Kiváló baktériumölő és vértisztító a céklával együtt.
Ha petrezselyemmel vagy zsályával fogyasztod, azok megkötik a fokhagyma illatát.
Hagyma
● vérképző, sejtújító, idegerősítő,
● a paprikához hasonlóan felmelegíti a vért,
● baktériumelhárító tulajdonsága van, gombák ellen is eredményes,
● hatásos tuberkulózisnál,
● csökkenti a vér cukortartalmát,
● véralvadásgátló hatása van,
● kiváló ízületi fájdalom és reuma gyógyítására,
● kitisztítja a hörgőket, és az arcüregben fellépő duzzanatot is enyhíti,
● az asztma gyógyszere és a tüdőgyulladást is képes legyőzni.
Influenza vagy vírusfertőzés esetén hámozatlan vagy felszeletelt hagymát helyezz el minél több helyen a lakásban. A hagyma „beszívja” a vírusokat, és a környezet egészséges marad. Fekvő betegnél az ágy mellé – fejmagasságban – felszeletelt vagy kettévágott hagymát kell kistálra tenni, és éjszakára ott hagyni. A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ! A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes, a megmaradt hagyma bevonzza mikrobákat még egy éjszaka alatt is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okozhat! Megtalálható benne a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin, folsav és biotin, valamint kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink.
Megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől.
A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.
Méz
● szerepet vállal a vér megújításában,
● felveszi a harcot a krónikus betegségekkel szemben,
● feloldja a nyálkát, aktivizálja a sejteket,
● a rák esetében segíti a szervezet öngyógyító erejét,
● megsemmisítő az ereje a gennykeltőkkel szemben,
● szabályozza a vérnyomást,
● gyógyítja a májat,
● erősíti az idegeket, jó altató,
● segít elkerülni az idő előtti öregedést.
A mézben 120 féle különböző hatóanyag van, ami mind a gyógyítást szolgálja.
Mézet soha ne tegyünk forró teába, mert káros anyagok alakulnak ki benne. Cukorbetegeknél is napi 1 kávéskanál méz fogyasztása megengedett!
Paradicsom
● fokozza az emésztőnedvek termelődését, a gyomor- és bélrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet.
Paprika
● fokozza az emésztést, a gyomor- és bélrendszer vérkeringését,
● serkenti a zsírok kiürítését,
● enyhíti a dugulást a hörgőkben és az arcüregekben,
● a paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását.
Pirospaprika
● csökkenti a tüdő-, prosztata-, nyak- és petefészekrák kialakulásának veszélyét,
● segít, hogy egészséges maradjon a szív.
Savanyú káposzta
● előmozdítja a mirigyek kiválasztását a gyomorban és a bélcsatornában,
● javítja a vérösszetételt, elvezeti az elhasználódott testnedveket,
● tavaszi fáradtság ellen, székrekedésnél, krónikus fejfájáskor, érelmeszesedésre, reuma, köszvény és májbajoknál nagyon jó,
● segít a bélférgek és giliszták kiűzésében.
A savanyított káposzta 6 féle vitamint tartalmaz.
Nyersen, párolva vagy lé formájában használd, FŐZVE NE!!!
Savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát.
Különösen cukorbetegeknek ajánlott a C-vitamin pótlására !!!
Spárga
A rákos sejtek hatásos irtója!
A kezeléshez a spárgát megfőzzük (használhatunk konzerv spárgát is, majdnem olyan jó, mint a friss). A megfőzött spárgát pépes állagúra turmixszoljuk össze és tegyük be a hűtőszekrénybe.
Alkalmazás: reggel és este 4-4 evőkanállal enni belőle.
A beteg a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével érzékeli.
Lehet vízzel hígítani és - hideg vagy meleg italként egyaránt –fogyasztani.
Az ajánlott mennyiség a kapott visszajelzéseken alapszik, de nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, esetleg – bizonyos esetekben – jótékony hatású.
Torma
Maga a csodagyógyszer! Kitisztítja a hörgőket – a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól – és az arcüregben lévő dugulást is képes enyhíteni.
Evés közben bejut a vérünkbe, innen már minden szervünkhöz, minden egyes sejthez szabad az útja. Ezért tudja kifejteni teljes gyógyerejét.
Fertőtlenítő hatású, gyulladás gátló, tüdő- szívizomgyulladás esetén is.
Zsázsa
● víz- és epehajtó,
● élénkíti a gyomorsav-elválasztást,
● nyálkaoldó,
● szíverősítő.
A zsázsának magas a C-vitamin tartalma.
Ne mossuk meg, mert azonnal megkeseredik.
Gyömbér
● enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást,
● felveszi a harcot a vírusokkal szemben.
Uborka
● csökkenti a koleszterinszintet,
● égeti a zsírokat (fogyaszt).
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort – legyen az vörös vagy fehér – forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel.
Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak.
A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük.
Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.
