A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, így érdemes belőle minél többet fogyasztani. Többek közt tartalmaz kalciumot, ásványi anyagokat, magnéziumot vasat, antioxidánsokat és nagyon sok vasat, továbbá rengeteg vitamint tartalmaz.
A cékla elképesztően egészséges, azonban a többség kizárólag savanyúságként fogyasztja, pedig tökéletesen megállja a helyét salátába reszelve, grillezve, de akár ki is lehet facsarni és ízletes céklalé formájában fogyasztani. A többség finom íze miatt fogyasztja, ugyanakkor egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt fogyasztja. A rendszeres cékla fogyasztás szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, valamint kiváló vérképző. A népi gyógyászatban a céklalé a menstruációs fájdalmak kiváló ellenszere volt. Érdemes a céklát beépíteni étrendünkbe, mivel hamar érezni fogjuk közérzetünkön a hatásait pozitív értelemben. A cékla segíthet csökkenteni a magas vérnyomás kialakulását. Ha már eleve ilyen problémákkal küzdünk, akkor is érdemes céklát vagy céklalevet fogyasztani, mivel a céklában lévő nitrátok a szervezetben átalakulnak nitrogén-monoxiddá, ami tágítja az ereket. Ennek köszönhetően a vérnyomás csökkenthető. A cékla magas kálium tartalommal is rendelkezik, ami a szívre is jó hatással van. Például szabályozza a szív munkáját, valamint hatékonyan megakadályozza a szívritmuszavarokat. A szívbetegségek elkerülése érdekében célszerű minél gyakrabban céklát fogyasztani. A céklafogyasztás hatásai az állóképesség terén is hamar megmutatkoznak. Ez is ahhoz köthető, hogy a cékla a keringést javítja. Sőt, ezáltal a demencia kialakulásának esélyeit is hatékonyan csökkenthetjük. Abban az esetben, ha már kialakult a demencia, akkor a tünetek enyhíthetők, valamint késleltethető a páciens állapotának romlása. Tehát ha eddig ritkán fogyasztottuk a céklát, akkor mindenképp érdemes beszerezni belőle és különféle formában fogyasztani. Így nem csak étrendünket színesítjük és tesszük változatossá, de egészségünkért is sokat tehetünk!