Az uborka nagyon hasznos a szervezet számára, ezért érdemes gyakran fogyasztani. Valljuk be, egy gazdagon megpakolt szendvics nem is az igazi uborka nélkül. Az uborka salátáról már nem is beszélve. Hát még, ha tisztában vagyunk vele, hogy mennyire egészséges!
Az uborka tele van hasznos tápanyagokkal, viszont kalória tartalma alacsony, ezért akár diéta esetén is nyugodtan fogyaszthatjuk. Az uborka tele van vitaminokkal, például található benne C-vitamin, valamint ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot és káliumot. Az uborka nagy része víz, ezért kiváló folyadékpótlásra, hidratációra, valamint emiatt is tökéletes része lehet a diétának. A már említett C-vitamin mellett olyan antioxidánsok is megtalálhatók az uborkában, mint a mangán, lignánok, flavonoidok és béta-karotin, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Az antioxidánsok nagyon fontosak a különféle megbetegedések és daganatos megbetegedések ellen. Szívünk egészsége érdekében is célszerű gyakran uborkát fogyasztani, ugyanis a benne lévő kálium hozzájárul a szív egészségéhez. A már említett hatásai és a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően az emésztésre is pozitív hatással van. Valószínűleg mindannyian láttunk már olyan hölgyeket, akik uborka pakolást tettek az arcukra, szemükre pedig egy-egy szelet uborkát. Úri hóbortnak tűnhet, holott érdemes példát venni ezekről a hölgyekről, különösen, ha reggelente puffadt a szemünk környéke. Az uborka ugyanis hűsítő és nyugtató hatással rendelkezik. Minek költenénk drága kozmetikumokra, ha a hűtőben ott a megoldás a zavaró, puffadt szemkörnyékre. Talán meglepően hangzik, de bőrnyugtató hatása miatt akár a napozás közben elszenvedett leégésre is enyhülést hozhat az uborka. Ahogy már fentebb is említettük, ezt a szuper zöldséget akár fogyáshoz is használhatjuk, azonban nagyon fontos, hogy változatosan étkezzünk és ne kizárólag a töméntelen uborka fogyasztásban lássuk az álomalak elérését. Szó, mi szó, érdemes fogyasztani, használni, termeszteni, biztosan nem bánjuk meg!