Egy régi csodaszer - az uborka 15 jótékony hatása

Az uborka sokak kedvence, nélkülözhetetlen hozzávalója a szendvicseinknek vagy a salátáknak. De azon kívül, hogy nagyon jó az illata és az íze is számos más hasznos tulajdonsággal is rendelkezik ez a zöldség.

uborka, méregtelenítés, cukorbetegség, koleszterin, vérnyomás, köszvény, ízületi gyulladás, emésztés, fogyás, fogyókúra, másnaposság, arcpakolás, rákellenes, íny gyógyítás, hajpakolás, csípésre, napégett bőr, egészséges életmód, zsíros bőr, pattanásos bőr 

Az uborka a negyedik leggyakoribb termesztett zöldség a világon, és az is ismert, hogy az emberi szervezet számára az egyik legjótékonyabb élelmiszer, ezért “szuperételnek” is nevezik.  Az uborkát gyakran permetezik, így fontos, hogy bio uborkát vegyünk, vagy ha van rá lehetőségünk, termesszük meg magunk.

Az uborka is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelynek nem csak egészségügyi szempontból vannak előnyös tulajdonságai, hanem a kozmetika is szívesen alkalmazza, illetve számos házi szépségápolási praktikánk egyik összetevője.

 

Íme az uborka jótékony hatásai

 

  • ”Gyors falatkák” – Az uborka B-vitaminok jó forrása. Felejtsük el az üdítőt vagy a kávét, együnk egy szelet uborkát inkább!

 

  • Zsíros, pattanásos bőrre pakolásként.A lereszelt uborkát 1 ek. joghurttal összekeverünk, és pakolásként alkalmazzuk heti 2x 15-20 percig. Pórusösszehúzó, fertőtlenítő, feszesítő, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása mellet normalizálja a faggyútermelődést és lehámlasztja az elhalt hámsejteket.

 

  • Csípésre,dörzsöljük be az érintett területet, azonnal csökkenti a duzzanatot, a fájdalmat és a viszketést.

 

  • Napégett, irritált bőrre.Ugyanígy járjunk el, mint a zsíros bőr esetén, de a joghurtot tejföllel helyettesítsük. Rendkívül gyorsan hűsíti, megnyugtatja és hidratálja a sérült bőrt.

 

  • Hidratálja a testet és visszapótolja a napi vitaminszükségletet. Az uborka 95 százaléka víz, miközben a szervezetet hidratált állapotban tartja, segíti a test méregtelenítő folyamatait. Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van egy nap. Ne felejtsük el azt sem, hogy csak magában a sötétzöld héjban annyi C-vitamin van, ami a szervezet napi C-vitamin szükségletének 10 százalékát tartalmazza.

 

  • Uborkás hajpakolás a gyors hajnövekedésért. Nem csak az arc, hanem a fejbőr is igényt tart vitaminos pakolásokra. Uborkaléből ilyet is készíthetsz! Két evőkanállal keverj össze vele két tojássárgáját, 1 kávéskanál mézet, 1 evőkanál ricinusolajat, majd ezzel a masszával alaposan kend be a fejbőrödet. Minimum fél óráig, maximum 1 óráig hagyd fent a pakolást, majd moss hajat csalánsamponnal Kitűnő hajnövekedést elősegítő és hajhagymát tápláló pakolás.

 

  • Uborkás arcpakolás. Keverj össze két evőkanál uborkalét két evőkanál tejszínnel, vagy ha nincs otthon, akkor tejjel. Márts vattalapokat ebbe a keverékbe, s helyezd őket az előzőleg megtisztított arc- és nyakbőrödre. Amíg magadon tartod a pakolást, relaxálj egy kicsit, lesz rá 15-20 perced. Ezután mosd le langyos vízzel, s használd a megszokott arckrémedet. Felhasználhatod az uborka lágyabb belsejét az arcod, a nyakad és a dekoltázsod masszírozására is, ekkor egyszerűen csak végezz velük körkörös mozdulatokat.

 

 

  • Rákellenes – A kígyóuborkáról megintcsak ismert, hogy lariciresinol, pinoresinol és secoisolariciresinol tartalma rákölő. Erről a három lignánról kutatások kapcsán kiderült, hogy csökkenti számos ráktípus, beleértve a mellrák, petefészekrák, méhrák és a prosztata rák előfordulását.

 

  • Otthoni tisztítás – Kiváló a fürdőszobai tükör tisztításához. A zuhanyzást, fürdést megelőzően, dörzsölje be egy uborkaszelettel a tükröt, és meg fog szűnni a tükör ködösödése. Ha nyikorog az ajtó, akkor az azt tartó zsanérokat át kell kenni egy szelet uborkával. Az uborkában lévő hatóanyagok segítik a zsanérok mozgását.

 

  • Javítja a szájhigiéniát, gyógyítja az ínyt. A sérült, gyulladt ínyen segít az uborka leve. A rossz leheletért felelős baktériumokat pedig kiirtja, ha egy szeletet kb. fél percig a szájpadlásodhoz tartasz a nyelveddel.

 

  • Másnaposság ellen- A reggeli másnaposság, vagy fejfájás ellen néhány szelet uborkát kell lefekvés előtt elfogyasztani. Az uborka elég cukrot-, B-vitamint és elektrolitokat tartalmaz ahhoz, hogy számos alapvető tápanyaggal töltse fel szervezetünket, csökkentve a másnaposság érzetét és a fejfájás intenzitását.

 

  • Segíti az emésztést és a fogyást. Alacsony a kalóriatartalma, levesekhez és salátákhoz pedig kiváló. Egy natúr joghurttal is fincsi, válassz alacsony zsírtartalmút, ha éppen azon vagy, hogy leadj pár kilót. A kígyóuborka napi fogyasztásával a krónikus székrekedés is megszűnik.

 

  • Méregtelenít, mivel az uborka gyakorlatilag csak vitaminokban és ásványokban gazdag folyadékból áll, megtisztítja a szervezetet a nem kívánatos anyagoktól, rendszeres evése pedig a vesekövet is feloldja.Az uborkakarika, mint ismeretes, szuper hatással van a karikás szemekre. A víz gyorsan beszívódik a bőrbe a zöldségből, ami feszesíti, kisimítja a bőrt. Ezen kívül gyulladáscsökkentő is.

  

  • Meggyógyítja a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterin-szintet és a vérnyomást. Az uborka leve egy olyan hormont tartalmaz, amely a hasnyálmirigy sejtjeit inzulin előállítására serkenti. Ez pedig, kutatások alapján előnyös lehet diabéteszes betegek számára. A kutatók azt találták, hogy az uborka szteroljai csökkentik a koleszterinszintet. Az uborka rengeteg káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok együttesen és hatékonyan szabályozzák a vérnyomást. Ettől lesz az uborka jó mind az alacsony és a magas vérnyomás kezelésére.

 

  • Segít köszvényben és ízületi fájdalomban szenvedőkön. Az uborka a szilícium-dioxid kiváló forrása, amely arról ismert, hogy erősíti a kötőszövetet. Az uborkában lévő B1-, B6-, C & D vitaminok, a folsav, kalcium, magnézium és kálium, sárgarépalével keverve enyhíti a köszvényes és ízületi fájdalmakat: a szövetekben lévő húgysav szint csökkentésével.

forrás: tudasfaja.com

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék