Sokan úgy gondolják év vége felé, hogy már úgysem sikerül a fogyás, ezért az utolsó hónapokban teljesen eleresztik magukat. A hanyagul összeválogatott ételek és a karácsonyi időszak nagy lakomái miatt pedig könnyen felszalad pár plusz kiló.
A legjobb téli zsírégetők: egyél az alábbi zöldségekből sokat, és nem lesz pocakod az ünnepek után!
Zeller
Immunrendszer-erősítő hatásánál talán csak tisztító hatása erősebb: erős vízhajtó, serkenti a veseműködést és a bélműködést. A heves étvágyérzet legyőzésében is segíthet, miközben rengeteg vitaminnal látja el a szervezetet. A-, B- és C-vitamint, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot tartalmaz, segít helyreállítani, megtartani a vér sav-bázis egyensúlyát.
Cékla
A sportolók egyik kedvence. A céklában lévő nitrát a szervezetbe kerülve hozzájárul a vérerek kitágításához és a vérkeringés serkentéséhez, ami kulcsfontosságú a sportteljesítmény tekintetében. A nitrát olyan kémiai reakciókat is elindít a testben, amelyeknek jobb oxigénellátás lesz az eredménye. A cékla regeneráló hatású, csökkenti a vérnyomást, és rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz.
Káposzta
A káposztában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége van. Jelentős C-vitamin-forrás, emellett A- és B-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, béta-karotint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is található benne. Igazi immuntuning. A káposzta nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, mivel megnöveli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét, vízhajtó hatású, és csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet is.
Uborka
Magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. A zöldség 90 százaléka víz, így abban az esetben is nagy hasznát veheted, ha nehezedre esik meginni az ajánlott napi minimum 2 liter vizet. A B- és a C-vitaminnak fontos forrása, az utóbbi miatt az uborka héját is érdemes rajta hagyni, ráadásul a héjban található rostok javítják az emésztést. Magas víz- és rosttartalom miatt kipucolja a szervezetből a méreganyagokat.
Paradicsom
A paradicsom bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A likopin nevű anyag segíti a rák elleni küzdelmet, ráadásul fiatalít is, a C-vitamin pedig az immunrendszer működésén javít. A paradicsom lúgosító hatású, emellett serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Gyakran használják tisztítókúráknál. Mivel sok vizet tartalmaz, segíti a vér megtisztulását, vízhajtó hatású, alacsony a kalóriatartalma, könnyen emészthető, sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne található C-vitamin támogatja a zsírsejtek lebontását, rostjai pedig az emésztőrendszert szabadítják meg a káros salakanyagoktól.