Az egészség a táplálkozással és az emésztéssel szorosan összefügg.
Az uborka már több ezer éve ismert, nálunk azonban csak a 17. század óta terjedt el. Viszont az uborka kovászolt változata csak jóval később hódította meg a magyar gasztronómiát.
Az erjesztéssel készített uborkában jótékony baktériumok keletkeznek, melyek hatékonyak a bélflórára és segíti a gyomor egészséges működését. A kovászos uborkában sok ásványi anyag keletkezik, magas a magnézium, kálium, foszfor kalcium és a vas, valamint A-, C- és B12-vitamin tartalma. Mivel természetes úton erjed, tartósítószert nem tartalmaz!
Az uborka mellett érdemes fogyasztani a levét is, mivel élettani szempontból ez is pozitív hatással van szervezetünkre.
Kovászoláshoz a 8-10 cm-es fürtös csemege uborka a legjobb választás. Ha nagyobb uborkákat választunk, a meleg hatására könnyebben elveszítheti a roppanóságát. Ne keresd az üzletekben a kovászos uborkát, készítsd el magad! Nem bonyolult az elkészítése, bátran próbálkozhat vele bárki.
A kovászos uborka jótékony hatásai
● tisztítja a gyomrot, csökkenti a súlyt,
● a benne található enzimek egészségessé teszik a gyomrot, megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását, és elősegítik az emésztést,
● súlycsökkenést eredményezhet, fogyókúrázók beépíthetik napi étrendjükbe,
● az uborka és a lé fogyasztása hangulatjavító és agyserkentő is lehet,
● a kovászos lé fogyasztása kifejezetten jó hatással van a változókori hőhullámokra,
● hatásos a gyomorfekélyre,
● kutatások alapján bizonyított diabéteszre gyakorolt jótékony hatása is,
● másnaposság ellen is bevethető az uborka leve,
● erős tisztító hatása miatt rendszeres fogyasztásakor megváltozik a bőr is, ragyogóbb és simább lesz,
● természetes probiotikumként működik, így hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez.
Nincs mellékhatása, korlátlan mennyiségben fogyasztható.