Csalamádé savanyúság
Fotó: egészségtér
Hozzávalók
2 kg alapanyaghoz (uborka, paprika, káposzta, hagyma)
- 3 dl 10 %-os ecet,
- 7 dkg só (nem jódozott, durva szemcsés),
- 50 dkg cukor,
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát,
- 1 kávéskanál borkénpor.
Az alapanyagokat alaposan megmossuk, felszeleteljük egy nagy edényben. Rászórjuk a cukrot, sót, nátrium-benzoátot, a borkénport és végül az ecetet is ráöntjük. Alaposan, óvatosan összekeverjük. Egy tiszta konyhakendővel letakarjuk és hűvös helyen egy egész éjszakára állni hagyjuk. Másnap tisztára mosott, száraz üvegekbe töltjük és a fennmaradó lével felöntjük. Ha több az uborka az alapanyagban, akkor több levet fog engedni.
Ne nyomkodjuk nagyon meg, inkább laza legyen az üvegekben a töltelék. Lezárjuk az üvegeket és hűvös, sötét helyére rakjuk.
A felsorolt alapanyagokon kívül tehetünk még bele szintén felszeletelt zöldparadicsomot, patiszont, sárgarépát, piros paprikát, nagyon mutatós.
Soha sem romlik meg, igazi finomság.
Általában 5 kg uborkához egy közepes fej káposztát, 1 kg paprikát és 5 fej nagyobb hagymát szeletelek fel, megmérem és ehhez mérem a többi hozzávalót.