Egyre többen vannak, akik fontosnak tartják, hogy tartósítószer mentes ételeket tegyenek az asztalra. Ez a savanyítási módszer senkinek nem fog csalódást okozni.
Hozzávalók
- 2 l víz,
- 10 tk só (nem jódozott),
- 2 tk szódabikarbóna,
- 8 dl 10 %-os ecet,
- 60 dkg cukor,
- üvegenként 2 csepp grapefruitmag csepp (beszerezhető gyógynövényboltokból),
- ízlés szerint szemes bors, mustármag, koriander, zellerlevél, fokhagyma, tisztított tormagyökér, kapor esetleg borsikafű, de rakhatunk bele csípős paprikát is.
Elkészítés
Hideg csapvizet engedünk egy tiszta edénybe. (Nem kell forralni, de ha mégis felforraljuk, akkor teljesen le kell hűteni.) A hozzávalókat belekeverjük. Először a cukrot, a szódabikarbónát, a sót és olvadásig kavargatjuk, majd ha már elolvadt, akkor hozzáadjuk az ecetet. A szódabikarbóna és ecet reakcióba lép egymással és pezsegni fog, de ez természetes folyamat.
Az uborkát váltott vízben alaposan átmossuk.
Az üveg aljára teszünk kaprot, borsot, borsikafűvet, stb. Belerakjuk elrendezve az uborkát és ráöntjük az előre elkészített levet. Minden üveg tetejére cseppentünk 2 cseppet a grapefruitmag kivonatból, ráteszünk egy celofánt (befőző fóliát), fém kupakkal lezárjuk és sötét hűvös helyen tároljuk fogyasztásig. A fóliára azért van szükség, mert az ecet megkezdheti a kupakot.
Tartósítószer a grapefruitmag kivonat, mely kiváló konzerváló- és baktériumölő hatással rendelkezik.
Praktikus 7-8 dl-es üvegekbe rakni, mert így egyszeri fogyasztással el is fogy. A szódabikarbónától megmarad a színe és nem lágyul meg, ropogós marad hónapok múlva is a savanyúságunk.
Nagy előnye ennek a savanyúságnak, hogy az előre elkészített levet akár hetekig is tárolhatjuk lefedve, vagy üres ásványvízes flakonokba és ahogyan 1-2 üvegre való uborka nő a kertben, akkor ráönthetjük az üvegekbe rakott uborkára. Hamar elkészíthető.
Ezzel a módszerrel rakhatunk el cseresznyepaprikát és almapaprikát is.