Hozzávalók
3 kg tisztasúlyú paprika (lehet sárga, piros, zöld, vegyesen),
1 kg vöröshagyma.
Felöntő léhez
3 l csapvíz,
90 dkg kristálycukor,
15 tk jó minőségű, jódozatlan só,
3 tk borkén,
3 tk szódabikarbóna,
6 dl 10 %-os ecet.
A paprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a paprikával.
Üvegekbe rakjuk, enyhén megnyomkodjuk, de vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba, mert megpuhulhat nagyon az üvegben a csalamádé.
A vízzel minden hozzávalót alaposan elkeverünk az ecet kivételével. Az ecetet csak akkor adjuk hozzá, amikor már teljesen feloldódott minden. Ne essünk kétségbe, ha az ecet hatására pezsegni kezd a felöntő lé.
Az üvegekbe rakott paprikára öntjük és fém kupakkal zárjuk. Azonnal végleges helyére rakhatjuk. Néhány nap múlva nagyon szépen letisztul az üvegekben a lé, eltűnnek a buborékok.
Ebből a mennyiségből 10 db 720 ml-es üveg savanyúságunk lesz.
Ha marad a léből ne öntsük ki! Felhasználhatjuk később, akár néhány hét múlva is. Öntsük egy ásványvízes flakonba és zárjuk le. Ha még készítünk hasonló savanyúságot, akár hetekkel később is felhasználhatjuk.