A lencse több mint 8000 éve termesztett kultúrnövény. A Földközi-tenger vidékéről származó hüvelyest jelenleg Ázsiában termesztik a legnagyobb mennyiségben, Indiában közel ötven féle lencsét termesztenek. Hazánkban tipikus Újévi étel, hiszen a hiedelem úgy tartja, hogy az év első napján elfogyasztott lencse, szaporaságot, gazdagságot és anyagi jólétet eredményez.
A lencse gyógyító hatása
1. sok kalória nélkül laktat,
2. nagy fehérjetartalma fokozza az életerőt – vitalizál,
3. szabályozza a vércukorszintet, ezzel
4. elűzi a fáradtságot,
5. fokozza a teljesítményt, növeli a szellemi frissességet,
6. serkenti az agyműködést és
7. jó az idegeknek;
8. vasat juttat a vérképzéshez,
9. segíti a sejtek oxigénellátását,
10. segít a víz kiürítésében,
11. segít a hólyag- és vesebajoknál,
12. serkenti a hormonok termelését,
13. a kötőszöveteket fiatalítja,
14. erősíti a csontokat,
15. segíti a fogyókúrát.
forrás: tudasfaja.com