Kevesen tudják, hogy az almaecetben kilencven olyan anyag van, amely a szervezet számára különösen fontos és önmagában is javítja az anyagcserénket.
Az almaecet a legújabb kedvenc lett a háztartásban. Ennek azért örüljünk, mert az almaecet teljesen természetes termék, másrészt ezt használva életünk sok területén kiiktathatjuk a természetellenes, szintetikus anyagokat.
Ahogyan a szódabikarbónának is, az almaecetnek is igen széles felhasználási módja ismert.
Ami fontos: ha lehet, organikusan erjesztett almaecetet használj, vagy a legjobb lenne, ha Te készítenéd el otthon. A leírást megtalálod cikkünk végén.
Az almaecet önmagában is javítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, aktiválja a szív- és veseműködést, és feszessé, üdévé varázsolja a bőrt. Az ecetsav jelentős mértékben javítja a vas beépülését, felélénkíti a sejtlégzést, és így fokozza a sejtek energiatermelését és teljesítőképességét, és eredményesen méregtelenít.
Tekintsd át az alábbi listát és élvezd Te is az almaecet áldásos hatását minden nap.
SZÉPSÉG
Haj: köztudott, hogy az almaecetet használhatjuk hajmosás után. Az almaecettel átöblített haj egészséges és fényes élettel teli lesz. Erre a célra használj egy régi samponos flakont. Tölts bele 1/2 evőkanál almabor ecet és egy pohár hideg vizet. Ezzel a keverékkel öblítsd át hajad, ha gondolod hetente többször is.
Arc: azt talán hallottad már, hogy az almaecet segít szabályozni a bőr pH-ját. Hígíts fel almaecetet két rész vízzel, és kend át vele az arcod. Tökéletesen tisztítja a bőröd. Méregtelenítés esetén nyugodtan éjszakára is az arcodon hagyhatod, szépen halványítja az öregségi foltokat is
Kéz és láb: ha duzzadt a kezed és a lábad, kényeztesd magad egy kis almaecetes masszázzsal. Hatása frissít és üdít.
Fogak: tudtad, hogy az almaecet segít eltávolítani a fogakról a foltokat? Dörzsöld be jól a fogakat almaecettel és öblíts! Meglátod, nem lesz szükséged polírozásra.
Borotválkozás utáni arcszesz: tölts meg egy üveget egyenlő arányban almaecettel és a vízzel. Rázd össze és máris használhatod. Az almaecet illata más, mint amit eddig megszoktál, de hidd el, öt perc után elillan, és csak az üde, friss érzés marad meg, no meg a markáns, makulátlan, csábító bőröd!
EGÉSZSÉG
Méregtelenítés: télen nem célszerű méregteleníteni, úgyhogy ezzel a recepttel várj tavaszig. Akkor viszont érdemes lesz kipróbálni! Adj 2 evőkanál almabor ecetet 1 liter szűrt vízhez, és kortyolgasd el a nap folyamán. Nagyon jól tisztítja a vesét és a testet. A jó eredmény érdekében 1-2 hétig érdemes ezt az italt rendszeresen inni.
Tisztítás: keverj össze 1/2 csésze almabor ecetet és 1 csésze vizet. Ez az elegy tökéletesen használható mikrohullámú sütő, fürdőszoba-csempe, konyhai felületek, ablakok, üvegek és tükrök tisztításához. Ne felejtsük ennek a keveréknek is kiváló fertőtlenítő hatása van, pedig még triclosant (a legtöbb antibakteriális tisztítószerben szereplő vegyi anyag) se tettünk bele!.
Bolha ellen: ha van házi kedvenced, és még nem kellett bolhairtáson gondolkodnod, akkor szerencsés vagy! Ha viszont a jövőben is időben szeretnéd az igen kellemetlen élősködőket távol tartani, akkor az első jelnél készíts egy szórófejes flakonba 1:1 arányban almabor ecet és víz keveréket, és spricceld le, illetve dörzsöld át vele kedvenced, de nyugodtan áttörölheted a bútorokat és a szőnyeget is ezzel.
Almaecet készítése házilag
Egy 5 literes befőttes üvegbe bedobáljuk az almahéjat, csutkákat, és indításképp egy-két darab almát felaprítva.
Ehhez megy egy maréknyi cukor (vagy másfél maréknyi méz) és langyos víz. Ezt szobameleg helyen kell tartani, pakolni bele az almát míg harmada víz, harmada alma nem lesz.
Nyáron jó kint is, meleg napos helyen. Pár naponta át kell keverni. Közben forr, zavarosodik, majd letisztul. Közben is teszek hozzá kevés cukrot vagy mézet, a hozzáadott almák miatt, mert kell a cukros környezet az erjedéshez.
A gyümölcs eleve magas cukortartalmú, megerjedne magától is. A bomlás során a cukorból lesz az alkohol. Ha több a cukor, erősebb alkohol, később erősebb ecet lesz belőle. Mi ugyanis egy almabort készítettünk. De mivel levegőt kap, megecetesedik. Így aztán következtethetünk, hogyha tudunk venni termelőtől igazi bort, és hagyjuk levegőzni, akkor borecetünk lesz.
Pár apróságot megtanultam, egy évnyi almaecet gyártás során. Ugyan a neten talált receptek hibátlan gyümölcsöt írnak, de aki már figyelte milyen átalakuláson megy keresztül az alma, míg ecet lesz belőle, láthatta, hogy a rothadás ott van. Így én a hibás részeket kifejezetten az ecetbe teszem, sőt ha belefutok rohadt belsejű almába, akkor azt is. Amit el kell kerülni, azok a penészes sérülések.
Pár hét alatt megérik egy üveggel, lehet szűrni. Ez az érési idő sok mindentől függ, de leginkább a hőmérséklettől, gyümölcs cukortartalmától. Így kóstolgatni kell.
Na szóval kiszedjük belőle az almát, és még mindig hagyjuk a nagy üvegben a folyadékot, kb. egy hetet, míg vastagszik benne a nyúlós, opálos réteg, ami az ecetágy. Az ecetágy alapállapotban a tetején képződik, de egy mozdulattal leküldjük az üveg aljára, ne penészedjen meg.
Ezt az ecetágyat továbbvihetjük a következő üvegbe, ettől gyorsabb lesz az érés. Egy-egy ecetágy évekig is használható.
Elvárások: ha azt várod, hogy bolti almaecet íze lesz, csalódni fogsz. Mert nem olyan. Hanem olyan, mint a megecetesedett, romlott bor. Az előnye, hogy bármilyen lédús és nagy cukortartalmú gyümölcsből elkészíthető, akár vegyesen is.
Lényeges, hogy légáteresztő vászondarabbal le legyen zárva, mert a muslicák és a petéik kárt okoznak benne. Vászon, körbekötve, gumizva, tökéletes.
Indításképp lehet fűszereket tenni bele. Kapor, tárkony, csombor, szegfűszeg, vagy akár mazsola. Itt már csak az egyéni ízlés és fantázia lehet a határ!