Milyen hatással van a lucerna rendszeres fogyasztása szervezetedre?

 

Talán egyetlen más zöldségféle vagy gyümölcs sem tartalmaz annyi vitamint és ásványi sót, mint a lucerna.

 

lucerna, csonterősítő, reumára, köszvényre, köszvény, izületi fájdalom, egészséges életmód, gyógynövények, gyógyító növények

A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt, s minden élelem atyjának nevezték. Az újabb felfedezés az újkorra tehető.

 

A lucerna a hüvelyesek közé tartozik, hasonló a lóheréhez. Szárai elágazóak, levelei háromágúak. Virágja kékes-lilás színű. Évelő növény, húsz, harminc cm magasra nő. Minden talajban jól fejlődik, gyökerei mélyen lenyúlnak a talajba. A termelők talajjavítónak használják. Nagyban is termelik takarmányozásra. Az állattenyésztésben a legjobb zöldtakarmánynak számít. Szárítva szénának is használják. Az emberi táplálkozásban nincs nagy hagyománya vidékünkön. Gyógyászatban inkább a fehér lóherének szentelnek nagyobb helyet.

 

Mindezek ellenére foglalkoznunk kell a lucernával, hiszen az egyik leghatásosabb és legtáplálóbb növényünk, amit nem szabad kihagyni, csak azért, mert a Kárpát-medencében nincs emberi táplálásra vonatkozó hagyománya. Az egyik legdúsabb klorofilban, állat és ember számára tartalmazza mindazt az anyagot, ami jó egészségben tart, vagy éppen meggyógyíthat.

 

Legfőbb hatóanyagai: Szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin, valamint különleges összetevője a kötőszövetek rugalmasságáért felelő L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését. Szervezetünk az L-borostyánkősavat csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. A későbbiekben lucerna fogyasztása révén ajándékozhatjuk meg magunkat a szervezet öregedését fékező L-borostyánkősavval.

A lucerna L-borostyánkősav tartalma az idős embereknek nemre való tekintet nélkül hozzájárul az életkilátások javításához. A B17 vitamint a daganatképződések ellenszereként, valamint a mikroelem beépülések katalizátoraként tartják számon.

 

A lucerna kitűnő rostforrás, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési problémákat. Kismamák számára biztosítja az optimális kalcium és egyéb ásványi anyagellátást, ami a magzat csontozatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából elengedhetetlen, valamint serkenti a tejelválasztást a szoptatás időszakában.

 

Rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot és a fogazatot.

A lucerna szerves kalcium tartalma a serdülőkorban is segíti a fejlődő csontok és kötőszövetek kialakulását, így segítségével elkerülhetjük a csontfejlődés rendellenességeit. Változó korban, és a menopauza után a szerves kalcium bevitele úgyszintén elengedhetetlen. A jódban gazdag területen termesztett lucerna – mint pillangós virágú növény – fokozott mértékben képes a szerves kötésű jód felvételére. A jód fejleszti a tanulási készséget, a memóriát és fokozza a szellemi teljesítőképességet. A lucerna magas klorofill tartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában és a stressz tűrés fokozásában.

 

Gazdag növényi fehérjékben és aminosavakban. A réz jelenléte miatt gyulladáscsökkentő hatása reumás és ízületi problémák esetén is érvényesül. A lucerna, mint kiemelkedően lúgosító élelmiszer, alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére.

 

 

Rendkívüli klorofil tartalmának köszönhetjük azt, hogy az összes légzőszervi megbetegedésben sikeresen jár el. A felhalmozódott nyálkát el tudja távolítani a testből.

 

Az egyik okozója a koronaér betegségének a koleszterin lerakódása a szívhez közel eső erekben, a szív artériákban. A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat ilyen szempontból a szervezetünkre. Többek között megtalálható benne a szaponin, amely szinte kisöpri az artériákat. Ennél a tulajdonságánál fogva mondhatjuk azt, hogy fogyasztása segít minden érrendszeri- és szív-betegség gyógyításában.

 

Mire jó még?

 

Vérnyomás kiegyenlítő: Minden anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérerek meglágyítását. A véredények keményedése egy bizonyos kor után bekövetkezik. A lucerna képes a magas vérnyomást csökkenteni, az alacsony vérnyomást pedig fölemelni.

 

Anémiára (vérszegénységre): A vérszegénység általában azért következik be, mert kevés vas van a szervezetben. Ez különösen nőknél okozhat gondot. Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a vérből, s ha nem pótoljuk, vérszegénység következik be, ami csupán a többi betegség kezdete. A lucerna magas vastartalmánál fogva, elősegíti a fáradékonyság csökkentését, hozzásegít a megszüntetéséhez, majd pedig megkezdődik a vér pótlása a szervezetben.

 

A csontok és a fogak védelmére: Magas kalcium tartalma hozzásegít az erős fogazathoz, és csontozathoz. Ugyancsak ennek az ásványnak köszönhető, hogy szív izomerősítőként is számon tartják

 

Köszvényre: A köszvény nem új keletű betegség. Régen a gazdagok betegségének tartották, azok kapták meg, akik sok húst fogyasztottak, és nemigen mást. A húsban, de főleg a disznóhúsban, magas a húgykősav tartalom, ami először a veséket támadja meg, majd pedig a csuklókat, csatlakozásokat. Nincs folyamatos fájdalom, de az idő múlásával mind gyakrabban jelentkezik. A lucerna lúgos hatása kioldja a csuklókból a húgykősavat, és ha rátérünk a lúgos hatású teljes étrendre, ebből a betegségből ki is gyógyulhatunk.

 

Étvágygerjesztőként: Rendkívül jó étvágygerjesztő tevékenységét annak köszönheti, hogy tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek az emésztéshez szükségesek. Ily módon a gyomorban hamarosan javul az emésztés.

 

Hajnövesztőként: Ha sárgarépa lével, vagy salátalével keverve isszuk, elősegíti a haj növekedését, erősödik a köröm, valamint jó hatással van a bőrre.

 

Ezeken kívül a lucernát alkalmazhatod még idült- és heveny húgyhólyaggyulladás, prosztatagyulladás gyógyítására is.

Felfúvódások, fekélyek, étvágytalanság gyógyításában is igen pozitív hatású. Ezt a tulajdonságát gazdag U vitamin tartalmának köszönheti. A lucerna alkalizáló hatása jól közömbösíti a gyomorsavat.

 

Magas enzimtartalma miatt gyorsan reakcióban lép a mérgekkel és a gyomorban összegyűlt nyálkával. Gazdag klorofiltartalma miatt a lucerna kiváló méregtelenítő, dezodoráló, szájszagtalanító hatású.

 

Mivel a lucerna sok, zsírban oldódó vitamint tartalmaz, magas dózisban ezek felhalmozódhatnak ezért csak 2-3 hónapig szabad lucernát fogyasztani.

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék