A hangulatjavító orvosságok helyett keressük az élelmiszerek között a B-vitaminokban gazdag élelmiszereket.
A hüvelyesek (sárgaborsó, szárazbab, lencse, csicseriborsó) kimagasló B1-, B2- és E-vitamin forrást jelentenek, magas a fehérje- és rosttartalmuk, ezáltal nagy segítséget nyújt a hangulat javításában.
A hüvelyesekkel télen egyszerűen és olcsón adhatjuk meg szervezetünknek, ami neki jár. Nagy a fehérjetartalmuk, viszont kevés zsírt tartalmaznak, rostban gazdagok, ennél fogva segítik az emésztést, fehérje összetételük pedig hasonlít az állati eredetű fehérjékéhez.
A száraz hüvelyesek mindenhol kaphatók és az olcsó táplálékok közé sorolhatók. Bab, lencse, sárgaborsó, a legkisebb üzletekben is kapható, a nagyobbakban találunk piros lencsét és csicseriborsót is. Hasonló tápértéke van és gyorsabban elkészíthető a fagyasztóba eltett zsengés paszuly (még nem száraz fejtett bab) is. Érdemes hetente fogyasztani valamilyen hüvelyesből készült levest, főzeléket, de köretként, egytálételként is megállják a helyüket.
Hangulatjavítás hüvelyesekkel
Télen gyakrabban vagyunk lehangoltak. Ezért leginkább a fény hiánya a felelős, de a depresszív hangulatoknak a vércukorszint csökkenés is oka lehet. Ezért kívánjuk az édességet, pedig szervezetünknek inkább szénhidrátra van szüksége, ami nem feltétlenül édesség-habzsolással érhető el. Sőt, az édesség csak rövid időre emeli meg a vércukorszintet, amint elmúlik a hatása, ez még alacsonyabb szintre esik vissza.
Hangulatunk javítására kiválóan alkalmasak a hüvelyesek. Triptofán tartalmuk hatására szerotonin termelődik a szervezetben, ami idegimpulzusokat közvetít a sejtek között. A szerotonin felelős a normális alvásért és jelenléte szükséges a depresszió elleni küzdelemhez, a jó hangulathoz.
Mit tartalmaznak a hüvelyesek?
A sárgaborsó
A sárgaborsó talán a legegészségesebb hüvelyes. Nagy mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, folsavat és biotint tartalmaz, de fehérje- és rosttartalma is igen magas. Találunk benne továbbá kálciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, mangánt és cinket is. Nagyon fontos megemlíteni, hogy teljesen zsírmentes zöldségről beszélünk, ami csökkenti a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukrot, izoflavon tartalma pedig megelőzheti a rákosodást, valamint a legújabb kutatási eredmények szerint az agyvérzésen átesett betegek kezelésében igen fontos kiegészítő.
Szárazbab
A szárazbab (paszuly) a leggyakrabban használt, közkedvelt hüvelyesünk. A hüvelyes kategóriából a babnak a legmagasabb az energiaértéke. Nélkülözhetetlen aminosavak - triptofán, lizin, cisztin és hisztidin – találhatók benne, de magas szeléntartalma is. Jelentős az A-, B1-, B2- és E-vitamin tartalma, de kalciumot, foszfort, vasat és rostot is tartalmaz. A szárazbab 20-25% fehérjét, 50-55% szénhidrátot (ennek 4-7%-a cukor), 0,7-1% zsírt, 3-4% hamualkotórészt tartalmaz. A fehérbab áztatási ideje kb. 8 óra, főzési ideje kb. 2-3 óra. Ízesítsük hagymával és chilipaprikával, füstölt húsokkal. A tarkabab áztatási ideje kb. 12 óra, főzési ideje kb. 2-3 óra.
Babérlevéllel és vörösborral kiváló ízeket kapunk.
Lencse
A lencse, ha máskor nem is, újévkor nagyon sok család asztalán előfordul. A lencse magja 28% fehérjét tartalmaz, ezzel megelőzi a bab fehérjetartalmát. Szénhidrát-, nyers zsír-, továbbá A-, B1-, B2-vitamintartalma is jelentős. Főzeléknek rendkívül ízletes és nagyon tápláló, zölden viszont salátaként fogyasztható. A zöld lencsét nem kell áztatni, 30-40 perc alatt megfő. Babérlevéllel és citrommal vagy tárkonnyal kiválóan harmonizál az íze.
Csicseriborsó
A csicseriborsó kevésbé elterjedt hüvelyes, pedig emészthetőség szempontjából az egyik legjobb hüvelyesünk, ezért emésztési zavarok kezelésére kiválóan használható, de a koleszterinszint kordában tartására is alkalmas. Izoflavon tartalma rákos megbetegedések megelőzésére valamint agyvérzésen átesett betegek kezelésére alkalmas.
Számos elkészítési módja van. Egyaránt ízletes étel készíthető belőle levesként, főzelékként, pirított magja pedig egészséges nassoláshoz ajánlott. Áztatási ideje kb. 12 óra, főzési ideje kb. 3 óra. Fűszerezd fokhagymával, zellerrel, rozmaringgal.