Erdély nemzeti kincse, a puliszka nemcsak finom, de rendkívüli hatással van a szervezetünkre! Nem véletlenül tartják nagy becsben a székelyek, hisz igazi egészségőrző étel!
Aki esetleg nem tudná, a puliszka kukoricalisztből készült étel. Régebben leginkább az erdélyi szegény emberek fő táplálékát jelentette, mára azonban gazdag és szegény egyaránt örömmel készíti el, hiszen nemcsak tápláló, de rendkívül egészséges is.
A kukoricaliszt ugyanis kivételesen gazdag az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:
● B-vitamin,
● E-vitamin,
● foszfor,
● magnézium,
● cink,
● kálium,
ezeken kívül számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.
A kukorica ráadásul számos ponton védi, óvja, segíti szervezetünket:
● vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása van,
● B-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenti a stresszt,
● jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére,
● E-vitamin tartalma révén véd a sclerosis multiplex ellen,
● csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát,
● segíti a sejtek megújulását,
● kálium tartalma miatt sokat tesz a szív egészségéért is.
Vitamin és ásványianyag-tartalma miatt, ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést és megakadályozhatjuk a gyomorfekély kialakulását is. Mivel remek antioxidáns, mértékletes fogyasztása segíti a zsírlebontást és az emésztést is.
Cukorbetegeknek is ajánlott, mivel segít a vércukorszint szabályozásában.
Itt az ideje, hogy ne csak Erdélyben, hanem Magyarországon is népszerűvé váljon ez a kiváló egészségőrző étel.
Itt olvashatod hogyan készül a puliszka!